közbeszerzés

Mészárosék 12,7 milliárdért dolgoznak a Tiszánál és a Körös-völgyben

Mészáros Lőrinc cégbirodalma többek között vízügyi nagyhatalommá nőtte ki magát az utóbbi években: érdekeltségei egymás után nyerik a víz- és közműépítéssel kapcsolatos tendereket is. Most a Békés Drén Kft.-vel karöltve a Tisza töltésein és Körös-völgyben dolgozhatnak. A páros korábban is dolgozott már együtt, de a Békés Drén önállóan is sikeresnek bizonyult. Annyira, hogy tulajdonosát, Barkász Sándort sokan a békési Mészáros Lőrincként emlegetik.

A Tisza töltéseinek és altalajainak megerősítésére írt ki közbeszerzési eljárást az Országos Vízügyi Főigazgatóság tavaly februárban. Bár a döntés már októberben megszületett, az eredményt csak most tették közzé a magyar és az uniós közbeszerzési értesítőben. A tender nyertese egy jól ismert páros, a Mészáros és Mészáros Zrt., valamint a Békés Drén Kft. lett.

A két cég feladata lesz többek között szivárgó, illetve acél szádfal építése a Tisza bal parti töltésének a Fegyvernek-Ledencei árvízvédelmi szakaszán. Továbbá nagy szilárdságú műanyag lemezbetétes, helyben kevert önszilárduló résfal építése a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén, több szakaszon.

A kiírásra jelentkezett a SZABADICS Építőipari Zrt. nettó 7,9 milliárd forintos és a KÖTIVIÉP’B Közép- Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft. is nettó 7,5 milliárd forintos ajánlattal. A nyertes azonban a békési BÉKÉS DRÉN Környezetvédelmi, Víz- és Mélyépítési Kft., valamint a Mészáros és Mészáros Zrt. lett.

A két cég nettó 6,4 milliárd forintért vállalta a munkát.

A páros a BÉKÉS-HIDRO CONSULTING Mérnök, Tervező és Szolgáltató Kft.-t is bevonja majd a szerződés teljesítéséhez alvállalkozóként.

Munkagépek a töltés megerősítést végzik a Tisza partján, Szolnok belvárosában 2013. március 12-én. MTI Fotó: Mészáros János

Szintén az Országos Vízügyi Főigazgatóság írta ki az  „Árvízi kockázatkezelés az öblözeti egyenszilárdság biztosításával a Körös-völgyben” című tendert is, amelynek ugyancsak most jelent meg az eredménye. A nyertes itt is a Mészáros-Békés páros, akik újra a SZABADICS Építőipari Zrt.-nél és a KÖTIVIÉP’B-nél adtak olcsóbb ajánlatot.

Ezt a munkát nettó 6,3 milliárd forintért végezhetik.

A két cég többek között töltésmagasítást fog fégezni a Sebes-Körös balpart egyes szakaszain, üzemi utat alakítanak ki a töltéskoronán, és szivárgót építenek a Fehér-Körös bal parti töltésének meghatározott részén. Emellett „szivárgási úthosszt növelő bent maradó acél szádfalat” építenek a vízoldali töltésláb környezetébe a Zsófiamajori árvízvédelmi szakaszon, a Fokközi árvízvédelmi szakaszon és a Szeghalom-Darvas árvízvédelmi szakaszon. A Hármas-Körös folyó jobb oldalán pedig partvédőművet létesítésenek majd.

Ha vizes beruházás, akkor Mészárosék

A Mészáros és Mészáros Zrt. a Mészáros Építőipari Holding Zrt. tulajdonában van, amelynek többségi tulajdonosa a Mészáros Lőrinchez köthető Opus Global Nyrt. A cég számtalan közbeszerzést nyert el az elmúlt években, és ahogy azt megírtuk, miközben tavaly nyáron ezrek idegeskedtek a KATA meg a rezsi miatt, Mészáros cégei 18 milliárdnyi közbeszerzést nyertek.

Ez a sikerszéria azóta is tart. Többek között ők kapták meg a Szikszó és térsége szennyvíz fejlesztésre kiírt 15,1 milliárd forintos megbízást, a Balaton vízminőség-védelmi iszapkotrását 1,7 milliárd forintért, de az „Árvízi biztonság növelése Győr környékén” nevű projektnél is ők lettek a befutók a nettó 1,5 milliárd forintos ajánlattal. A Mészáros és Mészáros egyébként láthatóan egyre inkább a vizes projektekre fókuszál: tavaly a 20 elnyert tenderükből 17 volt ivóvízhez, szennyvízhez vagy természetes vízhez köthető.

A közpénzes megbízásoknak is köszönhetően a cég éves forgalma az elmúlt években már a 110 milliárdot is meghaladta, a nyereség pedig túllépte a 15 milliárd forintot.

 

A békési Mészáros Lőrinc

Szintén nem ismeretlen a nyertes páros másik fele, a Békés Drén Kft. A cégre az Átlátszó már 2015-ben felfigyelt. Akkor azt írtuk róla, hogy elképesztő fejlődésen ment keresztül a kormányváltás óta az addig jórészt ismeretlen kft. A vállalkozás ugyanis 5 év alatt konzorciumi partnereivel közösen majdnem 70 milliárd forintnyi állami megbízást nyert el, miközben a szocialista kormányzatok idején csak elvétve futott be közbeszerzéseken.

A cég tulajdonosát, Barkász Sándort többen a békési Mészáros Lőrincként emlegetik, hiszen érdekeltségéhez a Fidesz hatalomra kerülése óta ömlik a közpénz.

A Békés Drén Kft. felemelkedése: ömlik a közpénz Barkász Sándor vállalkozásához | atlatszo.hu

A Békés Drén Kft. felemelkedése: ömlik a közpénz Barkász Sándor vállalkozásához

A Békés Drén azóta is folytatta diadalútját, és – gyakran a Mészáros és Mészáros Zrt. oldalán – egymás után húzta be a közbeszerzéseket. Így például ők végezhették el Felcsúton egy utcaszakasz vízrendezését és a vasútállomás melletti záportározó rekonstrukcióját, ők kármentesíthették a tiszavasvári hulladéklerakót nettó 9 milliárd forintért, de helyreállítási és árvízvédelmi munkákra is kaptak megbízást szintén 9 milliárdért.

A cég éves bevétele az elmúlt négy évben 5 milliárd forint körül volt, az adózott eredményük pedig 140 és 350 millió forint között mozgott.

Katus Eszter

Nyitókép: Mészáros Lőrinc és Barkász Sándor a Mészáros és Mészáros Zrt. logója előtt. Fotó: Átlátszó montázs/pfla.hu/behir.hu

Megosztás