adatvizualizáció

Az év, amikor Mészáros Lőrinc gazdagabb lett Csányi Sándornál – így tört az élre a felcsúti gázszerelő

2021-ben Mészáros Lőrinc 455 milliárd forintos becsült vagyonnal leelőzte a tíz évig megszakítás nélkül első helyen álló Csányi Sándort. A 100 leggazdagabb magyar rangsorát 2002 óta minden évben összeállítják, ebben a cikkben pedig ennek az elmúlt 20 évnek az adatait dolgoztuk fel és ábrázoltuk diagramokon. Az árnyaltabb kép érdekében az adatokat összevetettük a magyar Forbes, 2014 óta évente megjelenő 50 leggazdagabb magyar című listájával is, továbbá megnéztük, hol helyezkednek el gazdag magyarjaink az amerikai Forbes dollármilliárdosokat gyűjtő rangsorában. Infografikák.

A 100 leggazdagabb magyar rangsora 2002-ben jelent meg először, akkor még a Magyar Hírlapban. A lista később a Manager Magazinban, a Napi Gazdaságban, a napi.hu weboldalon kapott helyet, 2019-től pedig a Perche Kft. közli az adott évi listát A 100 leggazdagabb című kiadványukban. Az összeállítás szerkesztője (a rangsor sokszori költözése ellenére) végig Szakonyi Péter volt.

A lista összeállítása egyedi módszertannal történik: a legutóbbi, 2021-es kiadásban leírják, hogy a vagyonbecslést egy „nulladik” lépés is megelőzi, csak azoknak a vagyonát mérik fel, akik magyar állampolgárok (de nem kettős állampolgárok, se nem politikusok), cégük vagy cégeik működése áttekinthető, és vagyonuk eredete tiszta és transzparens. Az adatbecslést ezután a nyilvánosan elérhető céginformációk, gazdasági lapok írásai, részvényárfolyamok, cégközlemények és egyéb pénzügyi adatok (árbevétel, adózás előtti eredmény, saját tőke és hitelállomány) alapján végzik el.

Mint ahogyan a legértékesebb globális cégeket rangsoroló Interbrand is felhívja az olvasók figyelmét, hogy becslésük csupán szakértői vélemény, a 100 leggazdagabb magyar listáját összeállító szakemberek is kellő óvatosságra intenek. Az általuk becsült vagyon ugyan legtöbbször a valóságot tükrözi (vagy azt közelíti meg), már a választott módszertan is nagyban befolyásolni tudja a végeredményt. A Forbes 2014 óta állítja össze az 50 leggazdagabb magyar rangsorát, viszont ők az amerikai Forbes magazinban is alkalmazott EBITDA-módszerrel (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) számítják ki a gazdag magyarok vagyonát, más szűrő alapján szelektálják az értékbecslésre alkalmas üzletembereket, így enyhén eltérő eredményeket is kapnak a Perche rangsorához képest.

Ez utóbbi lista élén 2011 és 2020 között Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója volt, azt megelőzően pedig 2005-ben és 2006-ban töltötte be Magyarország leggazdagabb emberének szerepét. 2021-ben 420 milliárd forinttal a második helyre csúszott vissza a rangsorban, első helyre pedig Mészáros Lőrinc, az Opus Global Nyrt. tulajdonosa került 455 milliárd forintos becsült vagyonával. Mészáros először 2014-ben jelent meg a listán, 7,7 milliárd forintos vagyonnal 85. volt abban az évben. 2015-ben 8,4 milliárd forintra nőtt vagyona, viszont a teljes mezőny vagyonnövekedése miatt ez csak a 86. helyre volt elég. A nagy előrelépés 2016-ban következett be, amikor 23,8 milliárd forintra gyarapodott vagyona a 31. helyre emelte. 2017-ben 120 milliárd, 2018-ban 280 milliárd, 2019-ben 296 milliárd, 2020-ban pedig 270 milliárd forint volt becsült vagyona, ami 2021-re a már fent említett 455 milliárdra nőtt.

Mészáros Lőrinc vagyonának nyolc év alatti 447,3 milliárd forintos gyarapodása páratlan teljesítmény az elmúlt 20 év adatait tekintve.

Tíz évig Csányi Sándor volt a leggazdagabb magyar, 2021-ben viszont már Mészáros Lőrinc állt a lista élén

A 100-as lista első tizenöt helyezettjének vagyonalakulását az alábbi diagramon mutatjuk be. Annak érdekében, hogy pontosabb képet kapjunk – hiszen az értékbecslésnél választott módszer meghatározza a kapott eredményt is –, melléraktuk az eltérő módszerrel dolgozó Forbes-lista éves értékeit is.

A 2021-es Perche-lista szerinti tizenöt leggazdagabb vagyonának változása a Forbes-lista adataival összevetve

2021-ben a Perche-lista élén álló tíz főnek az összesített becsült vagyona 2506 milliárd forint volt, ami a listán szereplő összes személy összvagyonának 45 százaléka volt. Ugyanezen tíz főnek a Forbes által becsült vagyona 2690 milliárd forint volt, ami az 50-es listán szereplők összvagyonának fele volt. Ugyan a Forbes-listán olyanok is szerepelnek, akik a Perche-listán nincsenek jelen (például Rahimkulov Ruszlán és Timur, akiknek 482 milliárd forintos vagyona volt 2021-ben), az első ötven fő vagyona közel azonos volt: 2021-ben 4574 milliárd forint volt a Perche-lista első ötven, 5434 milliárd a Forbes-lista ötven főjének összesített vagyona.

A vagyon koncentrálódása természetesen nem magyar sajátosság, a világ dollármilliárdosait gyűjtő amerikai Forbes-lista felső egytizedénél (6,4 billió dollár) összpontosul a listán szereplő 2658 fő vagyonának (13,5 billió dollár) 47 százaléka.

A 2021-es Perche-lista szerinti tíz leggazdagabb összvagyonának változása, a Forbes-lista adataival összevetve 

Mivel a 100 leggazdagabb magyar listáján nem szerepelnek politikusok, ezért 2014 óta része az úgynevezett befolyás-barométer is az éves kiadványnak. Ez a lista kevésbé a vélt vagy valós vagyonon alapul, inkább az alapján készül el, hogy a „politikai-gazdasági elit szereplői mennyiben képesek pénzt vagy hatalmi erőforrásokat mozgósítani céljaik elérése érdekében”. Ebben a rangsorban az első közzététel óta minden évben Orbán Viktor áll az első helyen, akit Csányi Sándor követ. A harmadik hely a kiadvány szerint mindig „a kormányzat gazdasági hátországának, illetve a kormányfőhöz közeli politikai erős embernek jut”, amely pozíciót 2018 óta Mészáros Lőrinc tölt be.

Orbán Viktor első helye töretlen a befolyás-barométeren, a második helyet mindig Csányi Sándor foglalta el

A különböző számítási módszereket jól illusztrálja, hogy az amerikai Forbes dollármilliárdos-ranglistáján helyet kapó két leggazdagabb magyar (Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc) vagyona eltér a magyar kalkulációktól. A napi frissítésű adatbázisuk alapján 2022. január 16-án Csányi Sándor 1,5 milliárd dollárral (467 milliárd forinttal) volt Magyarország leggazdagabb embere. Mészáros Lőrinc 1,4 milliárd dollárral (436 milliárd forinttal) volt a listán helyet kapó második magyar.

A két üzletember vagyona természetesen magyar viszonylatban soknak tűnhet, de a számokat érdemes összevetni a nemzetközi mezőnnyel is. Az amerikai Forbes-listán helyet kapó európai dollármilliárdosok közül megkerestük az egyes európai országok leggazdagabbját, amit ezután térképre tettünk. A 28 ország 28 dollármilliárdosa közül Csányi Sándor vagyona az utolsó helyre elég 2022-ben.

Csányi Sándor 1,5 milliárd dolláros vagyona az európai milliárdosok körében az utolsó helyre elég 2022-ben

A teljes amerikai Forbes-listát is elemeztük. Megnéztük, hogy az ismertebb milliárdosok közül kiknek van a két magyarhoz hasonló nagyságú vagyona. Csányi Sándornak ugyan szám szerint ugyanannyi pénze van, mint Tim Cook-nak, az Apple vezérigazgatójának (1,5 milliárd dollár), a sorrend alapján valószínűleg ennél egy kicsit több van neki (Cook a 2092., Csányi a 2082. helyen áll). Mészáros Lőrinc ennél hátrébb helyezkedik el (2117.), de gazdagabb, mint A Dolce & Gabbana divatmárka két névadója (1,3 milliárd dollár/fő) vagy mint Kim Kardashian West televíziós személyiség, üzletasszony (1,2 milliárd dollár). Kettőjük vagyona viszont összeadva sem ér fel még Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök vagyonával (3,5 milliárd dollár).

Mészáros és Csányi vagyona Tim Cook vagy Rihanna vagyonával azonos, de Andrej Babiš még messze van

A 2021-es adatbázist az alábbi táblázatban lehet böngészni. A Perche 100 leggazdagabb, a befolyás-barométer és a Forbes 50 leggazdagabb magyar összes évi adatait tartalmazó adatbázisa pedig itt érhető el.

A 100 leggazdagabb magyar becsült vagyona 2021-ben

Korrekció: A magyar Forbes-lista 2014 és 2017 között még csak 33 főt tartalmazott, 2018-ban bővült 50 főre (1). A Forbes csak a termelőcégeknél használ EBITDA-módszert, a pénzügyi és ingatlanos cégek esetében főleg a felhalmozott eszközök alapján végzik a számítást (2). Az amerikai Forbes éves adatait 2014 óta a Forbes magyar szerkesztőségi munkatársai készítik el és küldik el az amerikai listába. Csányi Sándornál és Mészáros Lőrincnél nem a különböző módszertan miatt tér el a becsült vagyon az amerikai listában, hanem az árfolyamok miatt. Csányi szingapúri, Sertorius Global Opportunities Fund nevű alapjának adatai nem forintban kerülnek be az amerikai adatbázisba, míg Mészáros esetében minden forintban kerül elszámolásra – erre jön még rá az Opus és az OTP árfolyammozgása. Az Opus jobban érinti Mészáros-vagyonát, mivel annak nagyobb hányadát is teszi ki, mint Csányinál az OTP (3). A korrekciós megjegyzésekért köszönet Zsiborás Gergőnek, a Forbes.hu vezető szerkesztőjének.

Szabó Krisztián

Megosztás