választás 2022

Hogyan lehet fideszes kétharmad?

Például, ha a Fidesz annyit szerez, amennyit a Medián jelez, és a két kisebb párt NEM jut be a parlamentbe.

Nagyjából egy időben jelent meg a Medián utolsó fölmérése a választás előtt, és hoztuk nyilvánosságra mandátumkalkulátorunkat. Adja magát, hogy a kettőt kombináljuk, és saját modellezésünkkel is elvégezzük azt, amit a közvéleménykutató is megtett.

Mandátumkalkulátor ’22

A Mandátumkalkulátor a felhasználó tippjei alapján a 2011. évi CCIII. törvényben foglalt választási szabályok szerint készít mandátumbecslést. A kalkulátor az alább részletezett megkötésekkel működik, tökéletes eredményt, mint semmilyen modell, nem adhat. Minél életszerűbb tippeket írunk be, annál pontosabb lesz a kalkulátor becslése is, de a választási rendszer egyes elemeinek (például a külhoni voksok súlyának, a kerülettérkép torzításának) megjelenítéséhez és elemzéséhez is jó eszközül szolgál.

A Medián 50 százalékot jelzett a Fidesznek, 40-et az ellenzéknek, és 4-4 százalékra mérte a Mi Hazánkat és Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, és ez alapján 128 mandátumot adott a Fidesznek, 71-et pedig az ellenzéknek. A részvételnél a legutóbbiból indultunk ki, 70 százalékos megjelenést vettünk, a külhoni szavazatokat illetően 60-at, ahogy nagyjából négy éve volt. Megjegyezzük, hogy a mandátumkiosztáson az sem változtat, ha a részvételt 70-re növeljük a levélszavazatoknál, és 96 százalékot adunk a Fidesznek. Modellünkben azért ezt a kiosztást használtuk, hogy a továbbiakban ehhez a tényezőhöz, amikor a lehetséges forgatókönyveket kell bemutatni, már ne kelljen hozzányúlni.

Nálunk egy egészen picit más jött ki, mint a Mediánnál, igaz, beleszámítottuk az 1 fő nemzetiségi képviselőt. Így lett 126 mandátuma a Fidesznek, de akár ezt, akár a 128-at vesszük alapul, már látótávolságban van a kétharmad.

Közelítő kétharmad

Ahhoz, hogy a kormánypárt ilyen listás eredmény mellett elérje a kétharmados parlamenti többséget, 5-6 további egyéni körzetet kell megszereznie azon túl, amit az országos támogatottságából adódóan „automatikusan” megnyer.

Emlékeztetnünk kell, hogy minden modell mechanikusan számol, tehát nem tud mit kezdeni azzal, ha adott választókörzetben változnak a politikai viszonyok. Mindez azért lényeges, mert például az elemzések többsége szerint, ahogy az a mandátumkalkulátorról szóló beszélgetésben is elhangzott, az egykori fővárosi Jobbik-szavazók máshogy viselkednek, mint a párt korábbi vidéki hívei. Az utóbbiak inkább rendpárti/protestszavazók, az előbbiek inkább érkeztek a radikális jobboldali szubkultúrából.

Amennyiben a Fidesz a fővárosban kifejezetten rájuk hajt, illetve az ellenfélre koncentráló karaktergyilkosságba kezd Budapesten és Pest megyében (ahol ez már el is kezdődött), úgy behúzhatja a hiányzó egyéni körzeteket, és ez még nem visz el a listás mandátumaiból. Ha egy százalékot rontunk az ellenzék, és egy százalékot javítunk a Fidesz eredményén, akkor ki is rajzolódik az a 9 körzet, ahol a kormánypártok művelete hatásos lehet. Ezen kívül Szolnok, Nyíregyháza és Tatabánya inoghat meg.

Buda, XVII. kerület, Szigetszentmiklós és Dunakeszi veszélyben

Nézzük meg, hogy mi történik akkor, ha a Fidesz és az ellenzék eredményének érintetlenül hagyása mellett, a két kisebb parlamentbe igyekvő párt szerez még egy-egy százalékot, és ezzel bekerül az országgyűlésebe, ahogy az nagyon könnyen elképzelhető minden olyan párt esetében, amelyeknek a felmérések 3-4 százalékot mutatnak a választás előtt.

Ekkor a Fidesznek már csak 121 mandátuma van, azaz 11-12 további egyéni körzetet kéne szereznie a valószínűsíthetőek mellé. Azaz minden olyan körzetet el kéne hódítania, ahol egyáltalán minimális esély is mutatkozik, ami nem túl valószínű forgatókönyv. Amennyiben csak egy párt jutna be a kettő közül, a Fidesz mandátumszáma akkor is 122-ig süllyedne.

Távolodó kétharmad

Természetesen semmi garancia nincs arra, hogy végül a Medián számai lesznek a legpontosabbak, a modellel csak a szavazatok hasznosulásának logikáját kívántuk bemutatni. A későbbiekben megnézzük, hogy a kormányközeli és ellenzékközeli intézetek jóslásai mit jelentenek mandátumban.

Hont András

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás