komló

Bánki Erik üzlettársának cége írta meg Komló városfejlesztési stratégiáját

Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő üzlettársának – korábbi értesüléseink szerint rokonának –cége nyerte el a komlói önkormányzat pályázatát a városfejlesztési stratégia elkészítésére. Mindössze 63 500 forint döntött az MSB Fejlesztési Tanácsadó Zrt. javára a közel 10 millió forintos projektben. A cég korábban Pécsett is gyakran kapott megbízásokat az önkormányzattól.  

Baranyában a Megyei Önkormányzat döntése alapján Pécs, Mohács és Komló pályázhat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszhoz illeszkedő tartalommal elkészített Fenntartható Városfejlesztési Stratégiával (FVS) a TOP Plusz 1-3.-hoz tartozó forráskeretre.

A Pénzügyminisztérium 2021. októberében adta ki a végleges változatát annak az útmutatónak, amely alapján a stratégiát a kijelölt városoknak – köztük Komlónak is– el kell készíteniük. A benyújtott stratégia elfogadásával a város jogosulttá válik a stratégiában tervezett és a TOP Pluszhoz illeszkedő fejlesztései, beruházásai és projektjei megvalósítására a stratégiában elfogadásra kerülő forráskeretének összegéig.

A 2021–27 közötti programciklusban Komló előzetesen meghatározott forráskerete 5,169 milliárd forint.

A szükséges tanulmány viszonylag rövid idő alatt el is készült, és a napokban felkerült Komló város honlapjára Fenntartható Városfejlesztési Stratégia 2022-2027 (2030) – munkaanyag címmel. A társadalmi egyeztést is magában foglaló tanulmány többek között három átfogó fejlesztési célt jelöl ki „a krízisből és az elzártságból való kitörés érdekében”:

  • a város és vonzáskörzete lakosságának munkát adó gazdasági központ,
  • jó színvonalú, fenntartható lakókörnyezet, vonzó városközpont,
  • jövőjében bízó, nyitott, szolidáris, fenntartható társadalom.

A több mint 100 oldalas dokumentum készítője a pécsi MSB Fejlesztési Tanácsadó Zrt. volt. A cég többségi tulajdonosa (80%) dr. Madár József Péter, aki egyúttal a BÁBAMAD Ingatlanforgalmazó és Ingatlanberuházó Kft. résztulajdonosa is.

A Bábamad Kft. neve sokaknak már ismerős lehet: a cég ugyanis a fideszes országgyűlési képviselő, Bánki Erik vállalkozása. Madárról pedig – ahogy azt 2012-ben megírtuk – Szalai Ottó, a siklósi renegát exfideszes azt állította, hogy Bánki unokatestvére.

Dél-dunántúli fürdőbirodalom I. – Bánki Erik pályaképe | atlatszo.hu

Eredménytelenségét fokozza funkcióhalmozása is – így jellemezte korábban Bánki Erik, a Fidesz turizmusguruja még az ellenzéki években a területért felelős Gyenesei István minisztert. Noha a fiatal országgyűlési képviselő maga sem tolja el a különböző tiszségeket, értelmetlen funkcióhalmozásról az ő esetében kevésbé beszélhetünk, hiszen Bánki különböző pozíciói szinte mind kötődnek egy jól meghatározható gazdasági folyamathoz: a délnyugat-magyarországi fürdőépítési lázhoz.

Arról, hogy ki készítheti el a komlói tanulmányt, tavaly tavasszal – a veszélyhelyzet miatti különleges jogrendben – döntött Polics József polgármester (Fidesz), aki azonban a határozat szövege szerint előtte egyeztetett a Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottság ellenzéki elnökével is.

A felhívásra 3 cég jelentkezett: a budapesti EuroRaptor Tanácsadó Iroda Kft. bruttó 10 350 500 forintos, a szintén fővárosi Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft. 9 779 000, míg a pécsi MSB Fejlesztési Tanácsadó Zrt. 9 715 500 forintos ajánlatot adott.

Így Bánki üzlettársának cége mindössze 63 500 forintos árkülönbséggel nyerte el a közel 10 millió forintos munkát.

A fideszes képviselőhöz köthető vállalkozás már korábban is kapott megbízást Komlón: 2014-ben például ők készítették el (a DFT hungária Kft.-vel közösen) az önkormányzat szervezetfejlesztéséhez kapcsolódó tanulmányokat 18 390 000 forintért, 2016-ban a Komlói Kaptár Helyi Közösség Helyi Közöségfejlesztési Stratégiáját, de 2018-ban Polics József oldalán is felbukkantak egy 10 partnerrel futó nemzetközi projekttel kapcsolatos rendezvényen.

Tízmilliók Pécsett is

De az MSB Fejlesztési Tanácsadó Zrt. nemcsak Komlón népszerű. A Pécsi Stop a 2019-es önkormányzati választások előtt közadatigénylésben kérte ki, összesen mekkora értékben kötött szerződést az akkor még fideszes pécsi önkormányzat az MSB Fejlesztési Tanácsadó Zrt.-vel. A válaszból kiderült, hogy 2014 és 2019 között Madár érdekeltségének több mint 31 millió forintnyi megbízás jutott a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-től és a BIOKOM Nonprofit Kft.-től.

Bánki Erik egyébként legutóbb akkor került a hírekbe, amikor kihagyott két céget a vagyonnyilatkozatából, majd azért, mert a bíróság úgy döntött, kihallgatja a honatyát a pécsi buszperben.

Mégsem lesz díszpolgár Putyin Debrecenben, kihallgatják Bánki Eriket | atlatszo.hu

A választások után, májusban lesz az elhíresült pécsi buszos korrupciós ügyben, a Volvo-gate-ben a következő bírósági tárgyalás. A Szabad Pécs arról értesült, hogy a bíróság úgy döntött, kihallgatja az ügyben Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselőt.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke a Párbeszéd Európa jövőjéről: egy digitális Európai Unió építése címmel megrendezett nemzetközi konferencián az Országházban 2021. június 21-én (forrás: MTI/Mónus Márton)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás