honvédelem

Amerikai tankszállítmányt videóztak a Tiszántúlon egy vasúti szerelvényen

Egy videón, ami péntek délután került fel a Facebookra, több, vasúti szerelvényen szállított M1 Abrams harckocsi látható a Hajdú-Bihar megyei Nyírábrány közelében. A Honvédség nem közölt információkat a szállítmányról, az Átlátszónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint az amerikai hadsereghez tartozhatnak és hadgyakorlatra érkezhettek.

Péntek délután került fel a Facebookra az a videó, amin legalább nyolc tank látható egy várakozó vasúti szerelvényen. A videót azóta már több mint ötezren megosztották. A felvételen elhangzik (és a közúti táblán is láható), hogy a felvétel Nyírábrányon, a román határátkelő közelében készült. A videót később törölték, már nem elérhető.

Külsejük alapján a tankok az amerikai General Dynamics Land Systems által gyártott M1 Abrams harckocsiknak tűnnek. Az M1 Abrams az Amerikai Egyesült Államok hadseregének és Tengerészgyalogságának legjellegzetesebb, általános célú harckocsija. A magyar Honvédség nem jelenleg használ ilyen harckocsikat, és az amerikai hadseregen kívül Ausztrália, Egyiptom, Szaúd-Arábia, Kuvait, Irak és Görögország hadseregében rendszeresítették őket, a közelmúltban pedig Lengyelország is megrendelt belőlük 250 darabot.

NATO-erősítés lehet

A videó alapján nem egyértelmű, hova és milyen céllal szállíthatják a tankokat. A felvételen úgy tűnik, a vonat mozdonya a szerelvény nyugati végén van,

azaz valószínűleg a konvoj Románia felől haladt Magyarországra.

Erre utal, hogy tegnap ugyanilyen tankokról készült videót töltött fel egy román felhasználó is a Facebookra, ami állítólag a nagyváradi vasútállomáson készült.

A harckocsikon látható (valószínűleg egységet jelölő) számjelzések hasonlítanak arra, amit az amerikai hadsereg használ (ahogy például ezeken a fotókon láható).

A Ukrajna elleni orosz támadás után megnőtt a fegyverek jelenléte a kelet-európai NATO tagállamokban. Az orosz agresszióra válaszul a NATO megerősíti a katonai jelenlétet a régióban, miközben több ország katonai eszközöket szállít Ukrajnának.

Bár a most készült videó készítője arra utal, hogy a tankokat Ukrajnának „küldjük”, ez lényegében kizárható,

mivel ilyen tankokat nem ígértek a nyugati országok az ukránoknak – valószínűbb, hogy a szállítmány a növekvő kelet-európai NATO-jelenléthez kapcsolódik.

A későbbiekben ugyanakkor érkezhetnek tankok Ukrajnába NATO-országokból: a Reuters pénteken írta meg, hogy az Egyesült Államok európai NATO-szövetségeseivel együtt azon dolgozik, hogy régi szovjet tankokat juttasson az ukrán hadseregnek. Ilyenek a kelet-európai NATO-tagállamokban állnak rendelkezésre, akik ehelyett igyekeznek frissebb modelleket beszerezni. Az ukránok sajtóforrások szerint a kelet-ukrajnai Donbasz régió körül lehet szükségük tankokra, ahol attól tartanak, hogy egy újabb orosz offenzíva készülődik.

A Honvédelem nem szokta jelenteni, ki mit szállít át Magyarországon

Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője az Átlátszó kérdésére azt mondta: a Honvédelmi Minisztérium nem adott ki hivatalos tájékoztatást a tankszállítmányról. „Ez általános gyakorlat, a Magyarországon áthaladó csapatmozgásokat nem szokta jelezni a nyilvánosság számára a minisztérium.”

Wagner Péter hozzátette, hogy ha a felvételen látható tankok nagy valószínűséggel az amerikai haderőhöz tartoznak. „A videoból nekem nem derült ki, hogy érkeznek vagy indulnak Magyarországról. Ha Románia felől jöttek, akkor valószínűleg hazafelé tartanak, így már egyszer átutaztak Magyarországon a harckocsik” – tette hozzá. Ennek ugyan ellentmond, hogy a kutató szerint a nemzetközi sajtóban nincs nyoma közös hadgyakorlatnak vagy olyan eseménynek, amelyen alkalmazták volna őket.

Wagner Péter ezért valószínűbbnek tarta, hogy a harckocsik most érkeznek Romániába, ezt alátámasztaná, hogy egyfelől hamarosan kezdődnek az előre eltervezett Defender 2022 hadgyakorlatok Kelet-Europában,

másfelől a NATO aktiválta a mintegy 40 000 fős Reagáló Erőit, és az USA is csapaterősítéseket küldött Kelet-Európába az ukrán háború miatt.

HM: Lengyelországba mennek

Az RTL kérdéseket küldött a Honvédelmi Minisztériumnak és a MÁV sajtóosztályának is, végül az előbbi válaszolt a portálnak.

Eszerint „az elkövetkező napokban Románia felől több vasúti szerelvény halad Magyarországon és Szlovákián át Lengyelországba. A vasúton szállított eszközök az Amerikai Egyesült Államokból érkeznek Lengyelországba és a 2014 óta működő Atlantic Resolve feladatban vesznek részt, az ott állomásozó amerikai erők váltását szolgálják.”

Eredetileg nem akart NATO-csapatokat a kormány

A választási kampány hajrájában a Fidesz egyik fő üzenetévé vált az az állítás, hogy Magyarországnak a konfliktusból ki kell maradnia, semleges álláspontot kell felvenni. A kormány (legalábbis szavakban) teljesen elutasította, hogy Magyarország területén fegyverszállítmányok haladjanak át Ukrajnába, és hogy Magyarország beszálljon a katonai segítségnyújtásba.

Szijjártó Péter külügyminiszter március elején még azt mondta, a Magyar Honvédség meg tudja védeni Magyarországot, nincs szükség ehhez erősítésre. Nem sokkal később azonban megjelent a Magyar Közlönyben egy rendelet, amely mégis lehetővé tette újabb NATO-csapatok telepítését a Dunántúlra. A rendelet rögzíti azt is, hogy a magyar kormány engedélyezi, hogy a NATO reagáló erők, illetve más NATO-csapatok áthaladjanak Magyarországon földi vagy vízi úton, és a Dunántúlon kiképző- és más tevékenységeket végezzenek.

Ennél is érdekesebb, hogy a rendelet szól az Ukrajnába történő fegyverszállítmányokról is. A NATO mint szervezet, valamint Magyarország nem szállít fegyvert Ukrajnának, azonban

az úgynevezett Európai Békekeret részeként Magyarország is hozzájárult, hogy az EU fegyvereket vásároljon az ukrán erőknek, és ezek áthaladását Magyarországon nem tiltja a kormány.

Bár a rendelet szerint közvetlenül a magyar-ukrán határon nem szállíthatók át halálos fegyverek, azt lehetővé teszi, hogy ezeket más szövetséges tagállamba szállítsák. Vagyis például Horvátország felől, Magyarország, majd Lengyelország érintésével lehet fegyvert szállítani Ukrajnába. Emellett a magyar-ukrán határon közvetlenül is átvihetők az ukrán fegyveres erőknek szánt, „nem halálos erő célba juttatására tervezett felszereléseknek és készletek”, például egyéni védőeszközök, elsősegélynyújtó felszerelések és üzemanyag.

A rendeletet követően március 24-én Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára bejelentette, hogy Magyarországra is új NATO-csapatok érkeznek, amelyekből egy itteni, önálló, többnemzetiségű harcsoport alakul. A NATO célja egy gyorsreagálású haderő létrehozása, ami képes lehet elrettenteni Oroszországot attól, hogy a NATO „keleti szárnyát” fenyegesse.

„Az első lépés a négy új NATO-hadtest telepítése Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába”

– mondta Stoltenberg március 23-án Brüsszelben, a március 24-ére tervezett rendkívüli NATO-csúcstalálkozó előtt, amelyen Joe Biden amerikai elnök is részt vett. „Ez azt jelenti, hogy nyolc multinacionális NATO-harccsoportunk lesz a keleti szárny mentén a Balti-tengertől a Fekete-tengerig.”

Zubor Zalán

Címlapkép: képernyőfotó, Facebook

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás