műemlékvédelem

Most Ferencvárosban kezdődött buldózeres műemlékfelújítás, 180 éves épületet bontanak

Nemrég még nagy belső kertje volt – rózsákkal és fákkal – annak az 1836-ban épült, ferencvárosi műemlék épületnek, aminek egy részét – mint ez a két napja készült drónfelvételünkön látható – épp ottjártunkkor dózerolták le. Pedig a kerület jelenlegi polgármestere és az Átlátszó forrásai szerint az épület a mai napig védett. Ennek ellenére lesz – információink szerint nyolcemeletes – új épület ráhúzva a védett ház most lebontott hátsó részére.

Támogatási kampány

A Lónyay utca 26. jelenleg egyemeletes épület, dupla udvarából a hátsó épületrészt bontották most el, az alábbi drónfelvételen látható módon. Az épületet az egri és az esztergomi bazilika tervezőjének, Hild Józsefnek a testvére, Károly tervezte. A mai napig műemléki besorolású házon belül egy több szakértő által Lotz Károlynak tulajdonított freskó található. Mivel az örökségvédelmi ügyekért felelős kormányhivatal szokás szerint nem reagált a megkeresésünkre, így az elérhető adatokból magunk próbáltunk magyarázatot találni arra, hogyan lehetséges egy védett épület buldózeres bontása.

Az Átlátszó birtokába került 2017-2019-ben készült értékvédelmi felmérés szerint a Lónyay u. 26. szám alatti lakóépület egyike a néhány pesti háznak, amelyek a város utcáinak árvízvédelmi okokból Pest város tanácsa által elrendelt feltöltése idején már álltak és máig fennmaradtak.

Az ügyfélkapun keresztül elérhető építési nyilvántartási rendszerből annyit megtudtunk, hogy 2018. júniusában a ház utcafronti épületrészének tetőtéri beépítésének engedélyezését vizsgálta a hatóság, és 2019. áprilisában „társasház felújítása és bővítése” – címen adtak be kérelmet a Lónyay utca 26. kapcsán. Forrásaink szerint az alábbi drónfelvételen látható, néhány nappal ezelőtt történt rombolás a műemléki hatóság jóváhagyásával folyt: „megadták az engedélyt nekik arra, hogy a homlokzati szárnyon kívül a két belső udvart bonthassák, és bazi nagy új épületeket építhessenek a helyükre.”

Most Ferencvárosban kezdődött buldózeres műemlékfelújítás, 180 éves épületet bontanak from atlatszo.hu on Vimeo.

Az örökségvédelmi hatóság éveken át csak maximum a tetőtér beépítéséhez járult hozzá a Lónyay 26. kapcsán, semmi más bővítést nem engedélyeztek. Addig, míg egyszer csak váratlanul megjelentek az addigra az önkormányzat által értékesített ingatlan új tulajdonosának sokemeletes épületet tartalmazó tervei – tájékoztatta az Átlátszót Baranyi Krisztina, Ferencváros jelenlegi polgármestere, aki korábban, a kerület önkormányzati képviselőjeként éveken át próbálta elérni az épület megmaradását.

„Egyszer csak jött egy a Miniszterelnökség egyik eldugott folyosóján lévő osztálytól egy hozzájárulás, mely szerint ez a ház ugyan műemlék, de ilyen módon (a sok emeletes rész hozzáadásával) fel lehet újítani” – így foglalta össze a budapesti IX. kerületi Lónyay utca 26. alatti védett épület sorsának lezárását Baranyi. A polgármeseterrel néhány hete készítettünk interjút, ekkor még megelőzhetőnek tűnt az épület nagy részének a lerombolása.

Baranyi még akkor kezdett foglalkozni az épülettel, “amikor 2014-16-ban Ferencvárosi Fideszes vezetése eladta a kerület maradék  értékes ingatlanjait”. A jelenlegi polgármester emlékeztetett arra is, hogy a Lónyay utca 26. is érintett volt a korábbi kerületi vezetés kedvenc kéményes vállalkozójának megbízásaiban: a ház kéményeit nem sokkal az eladás előtt 30 millió forintért újíttatta fel az önkormányzat az akkori polgármester vitorlázó-társának a vállalkozásával.

A műemlék ház homlokzata — Fotó: Németh Dániel / Átlátszó

A polgármester kifogásolta azt is, hogy annak idején a Lónyay 26-ot védett műemlékként, ezért jóval olcsóbban adták el (ráadásul szerinte a becsült értékénél is kb. 100 millió forinttal kevesebb volt a 601 601 050 000Ft-os vételár), tehát a vevő tudhatta, hogy nem építheti át, nem bővítheti az épületet akárhogy. Az akkori hatósági vélemény szerint ugyanis maximum egy tetőtér-beépítés volt lehetséges.

A politikus egy tervtanácsi ülésen szembesült váratlanul az új tervekkel, melyekben már sokemeletes “toronyházak” szerepeltek. Baranyi Krisztina akkor még bízott az épület védettségében és ennek megfelelő felújításában, és azt feltételezte, hogy csupán tévedésről lehet szó, s arról, hogy a befektető valamiért nem volt tisztában az épületre vonatkozó műemléki korlátozással.

Baranyi Krisztina még a 2016. márciusi, ferencvárosi testületi ülésen furcsállta, hogy a testület 2015. december 10-én döntött arról, hogy kiírják pályáztatásra (eladásra) ezt az épületet és a cég már december 18-án – nevében szerepeltetve a Lónyay 26-ot – létrejött, tehát már akkor tudhatta, hogy lesz pályázat, amit csak 2016. februárban írtak ki, és ez a cég nyertes ajánlatot is tett.

A politikus korábban, még önkormányzati képviselőként több nagyértékű ingatlan eladása kapcsán is felhívta az akkori kerületi vezetés figyelmét egyes szerződésbeli hiányosságokra, amik miatt az értékesítés után az ökormányzatnak többé nem volt semmilyen beleszólása az épületek sorsába. Mire a Lónyay 26-ot eladták, a szerződésben már szerepeltek bizonyos, az önkormányzat érdekét védő kitételek (visszavásárlási jog, a projekt meg nem valósulása és egyes határidők be nem tartása esetén).

Az Átlátszónak adott interjú készítésekor Baranyi még egy esetleges visszavásárlásról is beszélt (a mostani önkormányzati vezetés megtagadta a befejezés határidő meghosszabbítását), és hangsúlyozta, hogy a Lónyay 26-nak nemcsak a homlokzata védett, hanem a teljes ház műemlék. Úgy tűnik, az épület megmentéséhez ez nem volt elég.

Most Ferencvárosban kezdődött buldózeres műemlékfelújítás, 180 éves épületet bontanak from atlatszo.hu on Vimeo.

A Lónyai utcai épület korábbi tulajdonosával és az épület értékesítésének a körülményeivel a kerület akkor LMP-s önkormányzati képviselője is foglalkozott. A mostani bontás kapcsán megkerestük a jelenlegi tulajdonost, a Lónyay Property Kft-t. Ez a cég az Opten adatbázis szerint a rav PropCo Lónyay 32 Kft -é, melyben a rav HoldCo HU Budapest Lonyay 32 S.A.R.L. nevű luxemburgi cég a tulajdonos.

A Lónyay 32 Kft. másik cége, a Liget City Projekt Kft. egy másik, szintén műemlék épületeket érintő projekt kapcsán merült fel. A Lónyay 26-ot érintő projektben a Lónyay Property-t képviselő IDPM Consultant Kft. ügyvezetője annyit válaszolt a kérdéseinkre, hogy

„Mint a beruházó képviselője ahogy a telefonbeszélgetés alapján mondtam, jogerős bontási- és építési engedély alapján megkezdtük a munkálatokat. Az engedélyt ez év februárjában kaptuk meg, ami utána jogerőre emelkedett. Egyéb témákban nem kívánunk nyilatkozni.”

Horn Gabriella

Címlapfotó: Németh Dániel — Videók: Dohi Gabriella, Németh Dániel. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás