Felcsút travel club

Titkolják, hogy legutóbb mivel ment Orbán meccset nézni, de nekünk van egy tippünk

Múlt csütörtökön, október 25-én este a Vidi 2:0-ra nyert Görögországban a PAOK ellen. Orbán Viktor miniszterelnök a meccset a helyszínen tekintette meg Garancsi István és Adnan Polat üzletemberek társaságában. Mivel aznap csak egyetlen magánrepülőgép ment Budapestről Thesszalonikibe, majd repült másnap reggel vissza Budapestre, elképzelhetőnek tartjuk, hogy azzal volt szurkolni Orbán Viktor. Sajnos a miniszterelnök sajtófőnöke ezúttal sem árulta el nekünk, hogy mivel utazott a főnöke Görögországba.



Társadalmi célú hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök 2018. július 25-én a Vidi bulgáriai meccsére egy 17 milliárd forintos osztrák luxusrepülővel utazott, és sikerült lefotóznunk, amikor kiszállt a gépből Budapesten. Az ügyből elég nagy botrány lett a közpénzek sorsa iránt érzékenyek körében, de a kormány igyekezett elkenni az egészet. Orbán sajtófőnöke azt mondta, hogy a luxusrepülést a Vidi tulajdonosától, Garancsi Istvántól kapta ajándékba a miniszterelnök, Orbán pedig október elsején azt válaszolta egy ezzel kapcsolatos parlamenti kérdésre, hogy

“30 éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!”

Október 25-én este a Vidi a görög PAOK ellen játszott és nyert az Európa-liga harmadik csoportkörében. Az előzmények  ismeretében várható volt, hogy a miniszterelnök ismét a helyszínre utazik szurkolni. A 444 figyelte is a szeptemberi cikkünkben bemutatott luxusrepülőt, mert az OE-LEM lajstromjelű osztrák magángép október 25-én délután háromnegyed egy körül felszállt Budapestről. Azonban a várakozásokkal ellentétben nem Görögország, hanem Svájc felé vette az irányt. Délután kettő körül szállt le Zürichben, és onnan csak október 27-én tért vissza Ferihegyre.

Szóba jöhetett volna még a görögországi meccs kapcsán Csányi Sándor OTP-elnök magángépe is, mert az a repülő október 15-én kint volt Tallinnban, ahol Orbán Viktor akkor épp Csányival nézte a magyar-észt válogatott labdarúgó-mérkőzést. Csányi Sándor magánrepülője azonban október 24-én először Ljubljanába, majd onnan Egyiptomba repült, és csak 26-án késő este jött vissza Budapestre. Orbán Viktor viszont október 26-án délután már Budapesten tárgyalt a Nemzetközi Birkózószövetség elnökével.

Tehát egészen biztos, hogy nem ezzel a két ismert magánrepülővel ment ki a magyar miniszterelnök a Vidi görögországi meccsére. De az is biztos, hogy Orbán a helyszínen volt, mert többen lefotózták a lelátón Garancsi István és Adnan Polat üzletemberek társaságában. Fényképeket közölt róluk a görög Iefimerida című lap, és két nagy fotóügynökség, az EPA és az AFP is. Emellett Twitter-bejegyzések is megörökítették őket a stadionban.

Mivel Orbán Viktor maga mondta, hogy harminc éve magángéppel jár külföldre meccset nézni, nem tartjuk valószínűnek, hogy ezúttal menetrendszerinti járattal utazott volna Görögországba. Utánanéztünk, hogy akkor vajon mégis mivel mehetett ki a Vidi leghíresebb szurkolója a PAOK elleni meccsre, és találtunk is egy lehetőséget.

Nem sokkal azelőtt, hogy az OE-LEM elindult Zürichbe, leszállt Budapesten egy cseh magánrepülőgép. Az OK-SEM lajstromjelű gép Prágából érkezett, és alig fél órát töltött Ferihegyen, majd elrepült Thesszalonikibe. Közel másfél óra múlva, ottani idő szerint délután fél 4 körül landolt a városban, ahol aznap este a Vidi játszott a helyi focicsapattal. Az OK-SEM a meccs másnapján, október 26-án kora reggel indult vissza Magyarország felé, és itteni idő szerint fél 9 körül landolt Budapesten. Innen Milánóba ment, majd onnan vissza Prágába.

Mivel más magánrepülő nem ment október 25-én Budapestről Thesszalonikibe, és másnap onnan vissza, elképzelhetőnek tartjuk, hogy Orbán Viktor, és esetleg a társaságában lévő Garancsi István és Adnan Polat is ezzel a géppel utazott a Vidi-meccsre, és vissza.

Bérelhető cseh business jet

A Vidi meccsel összhangban mozgó OK-SEM egy Cessna 680 Citation Sovereign típusú magánrepülő. Üzembentartója a legnagyobb cseh magánlégitársaság, a Travel Service. A cég menetrendszerinti járatokat is működtet Smart Wings néven, és 2001 óta Magyarországon is van leányvállalata.

A Travel Service honlapja szerint egy darab Cessna 680 Citation Sovereign típusú magánrepülőt lehet tőlük bérelni, annak azonban nem OK-SEM a lajstromjele. Ennek ellenére egészen bizonyos, hogy az OK-SEM is a Travel Service kezelésében van, ezt több forrásból ellenőriztük.

 

A Cessna 680 Citation Sovereign belseje. (Fotó: travelservice.aero)

A Cessna 680 Citation Sovereign egy középkategóriás business jet, ami egy tankolással nagyjából 5.000 kilométert tud megtenni a levegőben. A típust 2004 és 2010 között gyártotta az amerikai Cessna vállalat, vagyis a Vidi-meccs idején Budapest-Thesszaloniki között mozgó gép minimum 8 éves, de lehet akár 14 is. A gép végsebessége 848 kilométer óránként, és maximum 10 utast tud szállítani.

A Travel Service honlapján nem szerepelnek árak, de egy másik magánlégitársaságtól óránként 3.972 euróért, vagyis közel 1,3 millió forintért lehet bérelni ezt a típusú magánrepülőt.

Az OK-SEM a Prága-Budapest távot nagyjából fél óra alatt, a Budapest-Thesszaloniki utat pedig oda-vissza körülbelül 3 óra alatt tette meg. Vagyis összesen 3,5 órát töltött a levegőben a Vidi-meccs előtt és után, ami az 1,3 millió forintos bérleti díjat alapul véve 4,5 millió forintos költséget is jelenthet. Ráadásul a gép bő 16 órát állt a visszaút előtt a Thesszaloniki repülőtéren.

Bár az OK-SEM kisebb és öregebb is az OE-LEM lajstromszámú Bombardier magángépnél, amivel Orbán Viktor júliusban a Vidi bulgáriai meccsére ment, azért egy Cessna 680 Citation Sovereign típusú magángép fedélzetén is luxuskörülmények között lehet utazni.

Titkolják, hogy mivel jár meccsekre Orbán

Pintér Tamás (Jobbik) országgyűlési képviselő még július közepén írásbeli kérdésben érdeklődött arról, hogy mennyibe került Orbán Viktor kiutazása az oroszországi futball-világbajnokságra, és ki fizette a repülőútjának költségeit. Orbán Viktor nevében július végén Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt válaszolta, hogy Orbán Viktor saját pénzéből fizette az utazás és a szállás költségeit is.

Szeptemberi cikkünkben Orbán Viktor bulgáriai magánrepülése mellett az is szerepelt, hogy az OE-LEM lajstromjelű, Mészáros Lőrinchez köthető magángép is Moszkvában járt a foci vb döntőjének idején. Az eseményen Orbán is részt vett, és előtte még Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott. Cikkünk megjelenése után megkérdeztük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, és a Miniszterelnökséget is, hogy Orbán Viktor mivel utazott ki a döntőre, és ha esetleg az OE-LEM lajstromjelű magángéppel, akkor milyen pénzügyi konstrukció keretében, de választ a mai napig nem kaptunk.

Szeptember végén egy munkatársunk közadatigénylésben kérte ki a Miniszterelnökségtől, hogy 2017 január 1. óta Orbán Viktor hányszor és kiktől kapott magánrepülőgépes utazást ajándékba, és az egyes ajándékok milyen értéket képviselnek. A Miniszterelnökség erre azt válaszolta, hogy ők nem adatkezelők ebben a témában.

A jobbikos Pintér Tamás szintén szeptember végén azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy

  • Az elmúlt 8 évben milyen egyéb ilyen eltitkolt ajándék utazása volt és ezeket kik finanszírozták?
  • Hányszor használta azt a luxus magángépet, melyet az oroszországi és a bulgáriai utazásai során is használt már?
  • Havasi Bertalan kijelentése után fenntartja-e még azt, hogy az oroszországi futball világbajnokságra az utazása költségeit saját maga fizette?

Ezekre az egyszerű és egyértelmű kérdésekre Dömötör Csaba kitérő választ adott:

“A miniszterelnök minden, a vagyonnyilatkozatával kapcsolatos törvényi kötelezettségnek maradéktalanul eleget tesz. A vonatkozó kérdésre a parlamentben és szóvivője útján választ adott.” 

Emlékezetes, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a szeptember 27-i Kormányinfón az ATV kérdésére azt mondta Orbán Viktor bulgáriai útjáról, hogy majd a következő vagyonnyilatkozat-tételkor a miniszerelnök eldönti, hogy bele kell-e írnia a vagyonnyilatkozatába a magánrepülőzést, amit állítólag ajándékba kapott Garancsi Istvántól.

Cikkünk megjelenése előtt megkérdeztük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét arról, hogy mivel utazott ki a miniszterelnök október 25-én a Vidi görögországi meccsére, de választ most sem kaptunk.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Az OK-SEM lajstromjelű magánrepülő 2018. október 25-én Budapesten. Fotó: HUNBalu

Megosztás