közbeszerzés

Egy terepralibajnok cége építhet 4,3 milliárd forintért négycsillagos hotelt Pogányban

A budapesti székhelyű B Build & Trade Kft. korábban Bánki Erik feleségének épített lovardát. A 92 szobás, négycsillagos superior minősítésű szállodára a Balatoni Turizmus Szövetség elnökének, Hoffmann Henriknek a cége tavaly nyert el egy 3,9 milliárd forintos állami támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-pályázatán. A magyar turizmus egyik legbefolyásosabb személye korábban egy interjúban azt nyilatkozta, most nem a lázadásnak, hanem a felelős vállalkozói fellépésnek van ideje és nem ért egyet a türelmetlen vállalkozói réteggel. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

 

Nettó 4,3 milliárd forintért építenek a Pécshez közeli Pogányban egy 92 szobás, négycsillagos superior minősítésű szállodát derült ki az uniós közbeszerzési értesítő legújabb számából. A tendert Benik Balázs terepralibajnok cége, a B Build & Trade Kft. nyerte el. A nyílt pályázatra öt ajánlat érkezett, a B Build & Trade Kft. nyújtotta be a legolcsóbb ajánlatot.

A pályázatot az MPHH Hotel Invest Szállodaipari Kft. írta ki január elején. A kft. tavaly nyert el egy 3,9 milliárd forintos állami támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kisfaludy-pályázatán. Ahogy akkor arról a 24.hu beszámolt,

a szállodatámogatás-program ürügyén napok alatt szórt szét tízmilliárdokat a NER bennfentes húzóemberei között a Magyar Turisztikai Ügynökség a kisebb halak között volt a MPHH Hotel Invest Kft. is.

A vendéglátós szakmában ismert Hoffmann Henrik két projektje is befutott. A Hotel Ózon Kft. kis híján 3,3 milliárd forintot nyert a mátraházai hotel felújításra és bővítésre. (…) Csaknem 3,9 milliárd forint támogatásra érdemesítették az MPHH Hotel Invest Kft.-t, amelyet Hoffmann tavaly decemberben gründolt Márton Péterrel, aki korábban a Tensinél töltött be vezető pozíciót. Ők a 100 szobás Relax Hotel létrehozását tervezik, a döntési listából még az sem derül ki, hogy hol írta a lap.

Ennek fényében már nem is olyan meglepő, hogy Hoffmann Henrik a Balatoni Turizmus Szövetség elnökeként januárban azt nyilatkozata a Magyar Nemzetnek, nem ért egyet a koronavírus miatt türelmetlen vállalkozói réteggel és arra kéri őket, tartsák be a korlátozásokat.

Persze mindenki rosszul viseli, ha hosszú időn át nem megy az üzlet, nincs bevétele, de

ebben a helyzetben az óriási segítségnek tekinthető bértámogatáson és a hitelmoratórium meghosszabbításán, illetve az eddigi intézkedéseken túl mást nemigen tud tenni a kormány

mondja Hoffman a Turisztikai szakemberek szerint túlélhető ez a nehéz időszak című cikkben.

Nem szörnyülködni kell a 2020-as év kedvezőtlen turisztikai mutatói láttán, hanem felejtsük el, mint egy rémálmot, és bízzunk benne, hogy a mi életünkben már nem lesz több világjárvány – tette hozzá a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.

Minden szoba a völgyre néz majd

A wellness hotel egy 22 hektáros, gyönyörű fekvésű területen épül, ahol jelenleg a négycsillagos, 8 szobás Zsályaliget Hotel működik, aminek felújítása független projektben történik – írják a közbeszerzésben. A dokumentumban szó van arról, hogy a tervezési terület tájképvédelmi terület, azonban védett fa és egyéb növényzet nincs az építési helyen és környezetében.

A tervezési területen jelenleg a Zsályaliget Hotel és a hozzá kapcsolódóan működő élménypark épületei találhatók. A meglévő épületek közül a Zsályaliget Hotel 8 szobás épülete, valamint a régi lakóház és présház marad meg. A három új épületrészben közösségi, zajos és csendesebb zónákat alakítanak ki, a komplexumban lesz bowling, billiárdterem és konferenciaterem is, továbbá helyet kapnak a családi wellness kül- és beltéri medencéi. A tájhoz igazított wellness hotelben minden vendégszoba a völgy felé néz majd.

A már működő Zsályaliget Hotel 8 szobás épülete. (Fotó: Zsályaliget Hotel/Facebook)

A tervezett szálloda a meglévő, kiépített, burkolt úthálózattól távol, földutakkal határolt zöldterületre épül, így mind a gépjármű, mind a gyalogos forgalom számára új útvonalakat és száz férőhelyes parkolót kell kiépíteni. Egy internetre feltöltött dokumentumból derül ki, hogy az önkormányzat engedélyezte, hogy a tulajdonában lévő utakat megerősítse és használja a beruházó, ugyanis az építkezés jelentős teherforgalommal fog járni. A beruházás befejezése után a cégnek fel kell újítania az amortizált utat.

Bánki Erik feleségének épített lovardát a cég

B Build & Trade Kft. budapesti székhelyű cég 2019-ben 4,2 milliárd nettó árbevételt és 563 millió forint adózott eredményt ért el, míg 2018-ban 3,8 milliárd nettó árbevétel mellett 81 millió forint nyereséget könyvelhetett el. Mindezt úgy, hogy 2016-ban még csak 5 millió forint nyereségük volt 751 millió forintos forgalom mellett.

Benik Balázs terepralibajnok cége akkor tűnt fel a médiában, amikor az Átlátszó megírta, hogy Bánki Erik fideszes képviselő családja uniós pénzből szépíti lovardáját. A B Build & Trade Kft. összesen három közbeszerzést nyert el Bánkiék lovas projektjében.

Uniós pénzből szépíti mohácsi lovardáját Bánki Erik családja

Szépen csordogál az uniós pénz a Mohácsi Lovas Klubhoz. Az önkormányzati ingatlanon működő lovarda tulajdonosa és marketinges főnöke Bánki Erik (Fidesz) országgyűlési és volt városi képviselő felesége. [sharedcontent slug=

A B Build & Trade a pécsi közbeszerzéseken az elmúlt években feltűnően sikeres volt. A cég nyerte el az új pécsi vásárcsarnok megépítésére kiírt 3 milliárd forintos közbeszerzést, emellett a kft. nettó 1,8 milliárd forintért végezhette el a Pécsi Labdarúgó Utánpótlás Akadémia generálkivitelezési munkáit is.

A Zsályaliget Hotel körül hangyaszorgalommal gyűjtik az uniós pénzeket

A völgyben korábban épült Zsályaliget Hotelt 2015-ben adták át, a fejlesztés részben európai uniós forrásból valósult meg. A sajtóközleményükben akkoriban azt írták, hogy az IR Consulting Szolgáltató és Tanácsadó Kft. a projektre 238 millió forintos uniós támogatást kapott. Az IR Consulting Szolgáltató és Tanácsadó Kft. tulajdonosa Pablényi Attila.

A Mátrix-Workmanlike Kft. oldalán is szerepel a hotelberuházás és a helyi Pogányi Hírek is említést tett róla. A lap arról számolt be, hogy a Mátrix-Workmanlike Kft. 270 milliós uniós támogatást kapott a projektre. A Mátrix-Workmanlike Kft. többségi tulajdonosa Zsuffa Ákos.

A két üzletember közötti kapcsolatrendszerről többször írt az Átlátszó. Pablényi Attila a DFT-Hungária Zrt. igazgatósági tagja. A zrt. körül kialakult céghálózatban amiben Zsuffa Ákos neve is feltűnik , tökéletes módszertant fejlesztettek ki az uniós fejlesztési pénzek becsatornázására.

A DFT körüli cégháló milliárdos bevételei: pénzáramoltatás bullshitgenerátorral

A DFT-Hungária Zrt. körül kialakult céghálózatban tökéletes módszertant fejlesztettek ki az uniós fejlesztési pénzek becsatornázására: a hálózat tagjai az elmúlt három évben legalább 6 milliárd forintot pályáztak össze. Cikksorozatunk első részében egy belső használatra szánt prezentáció segítségével bemutatjuk, hogyan csinálják ezt a profik, és összevetjük ezt néhány megnyert és lezárult projekt eredményével.

Zsilák Szilvia

 Nyitókép: A wellness hotel egy 22 hektáros, gyönyörű fekvésű területen fog épülni. (Fotó: Zsályaliget Hotel/Facebook). A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás