vidéki lapszemle

Hosszú évekre lenullázhatják a Balatont, eddigi formájában megszűnik a POSZT Pécsett

Balatontipp.hu: Tudósok és civilek próbálják megvédeni a Balatont a Vízügy tervezett megaprojektjétől

Az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak a tó védelmében hirdetett partfal-emelő megaprogramja és az annak indokául szolgáló vízszintemelés akár hosszú évekre is  lenullázhatja a Balatont, derül ki azokból véleményekből, amiket a terv virtuális közmeghallgatására küldtek be civilek és a témával foglalkozó kutatók. A tervet a Tihanyi Limnológiai Intézet is aggályosnak tartja. A hozzászólók között van még Istvánovics Vera, az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoport tudományos tanácsadója, Honti Márk, a kutatócsoport tudományos főmunkatársa, több civil szervezet és magánszemély adta hírül a Balatontipp.hu.

SzabadPécs.hu: Vidnyánszkyék nem akarnak POSZT-ot, Pécs azonban újraépítené és visszahozná a régi fesztiválhangulatot

Eddigi formájában megszűnik a Pécsi Országos Színházi Találkozó, vagyis a POSZT. Vidnyánszkyék már évekkel korábban is támadták, kritizálták a POSZT-ot, ami az utóbbi években valóban kifulladni látszott. Egyesek szerint ugyanakkor – és a visszafogott szakmai vélemények is inkább erre utalnak éppen az MTT és Vidnyánszkyék miatt romlott el valami a POSZT-tal kapcsolatban, és lett egyre nagyobb a széthúzás Pécsett is. Az ezzel kapcsolatos sajtóhírekre reagálva a pécsi önkormányzat közleményt adott ki, amelyben leszögezték: Pécs önállóan folytatja színházfesztiválja megszervezését írta meg a portál.

Debreciner: Úgy tűnik, valóban soron kívül oltották be a Debreceni Egyetem kancelláriájának dolgozóit

A portál úgy értesült, hogy beoltották a Debreceni Egyetem kancelláriájának dolgozóit, miközben az oltási rendben a felsőoktatásban dolgozókat nem sorolták előre, és emiatt nem kaptak vakcinát a személyes jelenlét mellett zajló gyógyszerészképzés egyes – nem a Gyógyszerésztudományi Karhoz tartozó – oktatói sem. Az információt több, névtelenséget kérő olvasó is megerősítette. Szerintük a kancellária a soron kívüli oltás ügyében arra hivatkozott, hogy a munkájuk részeként kapcsolatba léphetnek koronavírus-fertőzöttekkel is, mivel az egyetemhez tartozik a város két kórháza, a Klinikai Központ és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház is. Az egyetem nem cáfolta a lap értesüléseit, az Operatív Törzs pedig nem reagált a megkeresésükre.

7300.hu: Komlói média: egyszerre gondolta meg magát az összes fideszes képviselő

Hogy egyénileg vagy összehangoltan döntenek-e egyes kérdésekben a pártok képviselői, jól mutatja az eset, ami a napokban zajlott le Komlón – mutatott rá a komlói portál. A médiapályázat kapcsán ugyanis először mindegyik fideszes képviselő ugyanazt a verziót támogatta az előterjesztésből, majd pár nap múlva, ugyanazon a napon, néhány perc különbséggel mégis mindannyian meggondolták magukat. Minderről a város honlapján nyilvánosságra hozott emailek árulkodtak.

Makói Csípős: Az újabb korlátozások miatt hajlandó visszaállítani a régi kollektív szerződést a Continental

A makói gumigyárban a napokban kezdtek határozatlan idejű sztrájkba a dolgozók, akik a korábban felbontott kollektív szerződésük visszaállítását követelték. Az érintettek tavaly decemberig folytattak – megszakításokkal tarkított – tárgyalásokat, de nem tudtak egyezségre jutni – emlékeztetett a portál. A Makói Gumiipari Szakszervezet ezért szervezett előbb kétórás figyelmeztető sztrájkot, később 8, majd 24 órás munkabeszüntetést. A sztrájkolók többek között a korlátlanul elrendelhető túlórák és a 10 évnél régebb óta a cégnél dolgozók pluszjuttatásainak elvétele ellen küzdöttek. A Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. végül – a március 8-tól kezdődő országos korlátozásokra hivatkozva – felajánlotta a korábbi kollektív szerződés visszaállítását határozott időre, 2021. év végéig. Az így helyreállítandó munkabéke mellettpedig 2021. december 31- ig mindhárom szakszervezet bevonásával megkötnék az új kollektív szerződést is.

 

Nyitókép: Életkép a POSZT második napjáról 2019-ben. Forrás: a pécsi fesztivál Facebook odala.

Megosztás