tata

Népszavazást kezdeményeznek a tataiak az Öreg-tó partjára tervezett luxusszálloda ellen

Több ezres tüntetéssel és részletes szakértői elemzéssel tiltakozik egy civil lakossági mozgalom a tatai tópartra tervezett ötcsillagos szálloda megépítése ellen. Az Öreg-tó védelmében rendezett demonstráción a szervezők népszavazás kezdeményezését is bejelentették. A beruházók szerint politikai hisztériakeltésről van szó.

A hétvégén lezajlott tatai tüntetés előtt a rendezvény szórólapjainak eltávolítására szólította fel Michl József (Fidesz) polgármester a szervezőket, bírságot is kilátásba helyezve a szabálytalanul elhelyezett plakátok miatt. Ez azonban láthatóan nem csökkentette résztvevők létszámát és elszántságát a Stop Avalon! Lakossági Mozgalom által szervezett szombati demonstráción: a tópartról a Kossuth térre vonuló, lelkes tömeg már nagyjából háromezer főre duzzadt a rendezvény helyszínére érve.

Ahogy arról az Átlátszó korábban beszámolt, a Hell Energy érdekkörébe tartozó Avalon májusban jelentette be, hogy a tatai Öreg-tó partját választotta újabb szállója helyszínéül. A területet pedig a város polgármestere, aki a járványhelyzet miatt egy személyben dönthetett a kérdésről, áprilisban kiemelt fejlesztési helyszínné nyilvánította.

Eldőlt: az Öreg-tó partján épít ötcsillagos hotelt a Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon

Kedd délelőtt a Facebookon jelentették be, hogy Tatán épül meg az Avalon új, 120 szobás, ötcsillagos szállodája. A beruházók szerint a városnak 100 millió forintos adóbevételt hozhat a létesítmény, emellett 80-100 fő alkalmazására nyújt lehetőséget. Ugyanakkor az ellenzéki képviselőket és több újságírót nem engedtek be a sajtótájékoztatóra, és a képviselő-testület már csak részkérdésekben dönthet.

Az Avalon szállóépítési terve ellen már hónapok óta tiltakozó ellenzéki képviselők ekkor egy petíciót indítottak, amelyet mára közel nyolcezren írták alá.

A májusi döntés bejelentése után azonban újabb, még szélesebb körű lakossági tiltakozás indult el, amelyhez számos szakmai szervezet, így a Magyar Madártani Egyesület, az ICOMOS Hungary is csatlakozott. A Stop Avalon! Tata nevű civil mozgalom pedig ezeket a szakmai állásfoglalásokra támaszkodva egy 80 oldalas összefoglaló elemzést készített, melyben a tóparti építkezés ellen számos ellenérvet sorakoztat fel. Többek között kétségbe vonja a beruházó által ígért 100 milliós adóbevételt, hiszen a miskolctapolcai Avalon Resort & Spa-t működtető Avalon Park Kft. 40 millió adót fizet, és emellett öt éve veszteséges.

De számos más érvet is felsorolnak a szakértők. A tervezett szálloda megközelítéséhez egy részben természetvédelmi területen haladó új útra lenne szükség, s mint írják, ennek pontos helyéről, fenntartási költségeiről nincsenek információk. A számos negatív hatás egyik legfontosabbika, hogy a luxusszálló a vadludak nemzetközi vonulási pihenőhelyétől alig 150 méterre helyezkedne el, veszélyeztetve a különleges vizes élőhelyként számon tartott tatai tavat.

A tópart táji és műemléki értékeit veszélyeztető hatásról az elemzés megállapítja: “Joggal feltételezhető, hogy az Avalon beruházással Tata egyik emblematikus helyén történelme során eddig sosem látott méretű – csak a természetvédelmi terület pusztításával kivitelezhető – építkezés elé néz, amely

alapjaiban és visszafordíthatatlanul változtatja meg a város arculatát, és a tervezett szállodát az Öreg-tó partját uraló látványelemmé emeli”.

A július 11-ei tüntetés szakmai felszólalói (Tóth Enikő művészettörténész; Oláh András, a Zöld Sziget Kör képviselője; Lakosné Horváth Alojzia, a Ramsari bizottság egykori elnöke) szintén a tatai tópart háborítatlan megőrzésének fontosságáról beszéltek. Major Gyula a Fertő-tó Barátai, Badzsó Angéla az Összefogás a Balatonért képviseletében állt a tatai tiltakozás mellé. A rendezvény fő szervezői, Szeidemann Ákos többek közt az együttműködés fontosságáról beszélt, Szalay Ildikó pedig, aki a népszavazási kezdeményezést bejelentette, az azon való részvételre buzdította a tataikat.

 

Az Avalon luxusszállodája ellen tüntettek Tatán from atlatszo.hu on Vimeo.

A helyi civil mozgalom most újabb feladat előtt áll. Mivel a tóparti helyszín beépíthetőségét egyelőre akadályozza a helyi építési szabályzat övezeti besorolása, a terület átminősítéséhez a testület jóváhagyása szükséges. Ezt azonban lakossági fórumoknak kell megelőzniük, amelyek ezen a héten már meg is kezdődnek. A fórumokon pedig a tataik szintén elmondhatják majd a szálloda építése elleni érveiket, ami a Stop Avalon! Tata szervezői szerint meghátrálásra késztetheti a beruházás támogatóit.

Az Avalon Center Kft. hétfőn közleményt adott ki, amelyben közölték, értetlenül állnak a Tatára tervezett beruházása körül kialakult, „valószínűsíthetően politikai szándék által vezérelt hisztériakeltés előtt”. A cég úgy véli, ők folyamatosan és korrektül tájékoztatják Tata lakosságát és a közvéleményt a tervezett szállodaberuházásával kapcsolatosan, amely „értékteremtő, Tata fejlődését is szolgáló” fejlesztés.

Miskolcon meghiúsult a terv

Ahog arról portálunk is beszámolt, az Avalon Miskolc egyik foghíjtelkére is szeretett volna egy extravagáns irodaházat építeni.

A környezetvédelmi engedélyért folyó elsőfokú eljárás során a megyei kormányhivatal meg is adta a szükséges hozzájárulást, azonban a környéken élők és a Zöld Kapcsolat Egyesület nevű civil szervezet fellebbezett a döntés ellen. Szerintük ugyanis túlságosan nagy az épület a történelmi belvárosba a 350 férőhelyes mély parkolóval és üzletekkel.

A másodfokon eljáró Pest Megyei Kormányhivatal örökségvédelmi kérdésben a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára állásfoglalását kérte, aki pedig kimondta, hogy a tervezett épület műemlékvédelmi szempontból nem felel meg a jogszabályi követelményeknek.

A cég képviselője akkor azt nyilatkozta a megyei lapnak, hogy a hatóság által kifogásoltakat módosítják, és így adják be újra a kérelmet, de az épületen sem funkciójában, sem léptékében nem változtatnak. A beruházás azóta is áll.

Mégsem épül ufópláza Miskolcon, rájár a rúd a Hell-csoportra

Computrend szerződések Tettek-e feljelentést Daróczi Csilla hamis PhD-je miatt? Nemzeti HIV/AIDS Munkacsoport Mátrai Erőmű adásvételi szerződése Martonosi Attila és az ő képviseletében lévő cégek, civil szervezetek Drumar Zoltán NGM – támogatások NGM – szerződések KIM – támogatások EMMI – támogatások EMMI – szerződések

 

Szöveg: Bodnár Zsuzsa – Videó és címlapkép: Horváth Balázs

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás