Gasthof

Osztrák turistaparadicsomban működtet szállodát a miskolci polgármester migránsozó tanácsadója

Alpesi síparadicsomban, a Grimming hegységnél van szállodája Zárug Péter Farkas miskolci politológusnak, Kriza Ákos (Fidesz) polgármester tanácsadójának. Hogy övé a dél-ausztriai vendégszállás, saját maga ismerte el az Átlátszónak, a részleteket azonban – hogy osztrák cégén keresztül vagy más módon birtokolja-e – már nem fejtette ki. Az egykor MIÉP-es Zárug kemény migránsozó kirohanásairól ismeretes, egyik nyilatkozatában tűzparancsot követelt a határon.Társadalmi célú hirdetés

„Magyarországon meg kell előzni, vagy meg kell akadályozni a népvándorló hordák agresszióját. Akkor is, ha mi adunk először tűzparancsot a határaink megvédésére. Az idő közeleg”nyilatkozta a migránsválság elején, 2015-ben Zárug Péter Farkas egyetemi adjunktus, a Miskolci Egyetem Politikatudományi Intézetének oktatója, nem mellesleg Kriza Ákos, Miskolc polgármesterének tanácsadója.

Kriza Ákos egyébként Erdélyből települt át a 90-es évek elején, azaz bevándorló, szélsőjobbos terminológusban migráns, akárcsak a marosvásárhelyi Zárug.

Zárug Péter Farkas, a magyar politológus társadalom Rokker Zsolttija a Miskolci Egyetemen szerzett politológusi diplomát. Pokol Béla javaslatára kezdte oktatói karrierjét, írja az egyetem honlapján. Az egykor még MIÉP-es tanácsadó Zárug szakértőként, tanácsadóként, újságíróként és az ECHO TV celebritásaként, valamint Orbán-rajongóként keresi kenyerét.

A Miskolci Egyetem soha nem arról volt híres, hogy kimagaslóan megfizetik az oktatókat. Ennek ellenére bizonyos Zárug Péter a többségi tulajdonosa a Stájerországban található ALPENHOTEL-STEIRERHOF GmbH nevű cégnek. Ilyen néven a dél-ausztriai Tuplitz-ban, a festői Grimming hegységnél működik csinos, 26 szobás vendégszálló.

A hotelben meg nem erősített hírek szerint gyakran megfordulnak a miskolci önkormányzat vezetői és szintén miskolci kormánypárti politikusok is.

Zárug az Átlátszó kérdésére írásban elismerte, hogy a cég valóban az ő többségi tulajdona. Válaszából az is kiderül, hogy van köze a szállodához is.

Az előzményekről elmondta, „20 éve rendszeres sítúra szervezőként is tevékenykedtem, egyetemi éveimtől. A 2008-as válság után 2009-ben lettem társ annál az irodánál, ahol szervezőként, síoktatóként segédkeztem 15 évig. Ezt követően kerültem be 25 százalékos tulajdonhányaddal az Alpenhotel GmbH-ba. Tekintettel arra, hogy az elmúlt 7-8 esztendőben feleségem és jómagam dolgoztunk ténylegesen a szállodával, az idén többségi tulajdont szereztünk a gasthofban”.

Pontosítani szerettük volna, hogy akkor a szálloda a cégé-e, jól értjük vagy csak üzemeltető, de a második levélre – bár megköszönte az érdeklődést – már nem válaszolt az egyetemi tanár.

Pedig azt is meg szerettük volna tudni, hogy szerinte mennyit ér a szálloda. A környéken ugyanis egy ennél kevesebb szobával rendelkező hotelt 1,6 millió euróért árulnak mostanában, leárazva. De van ennek a feléért is. Persze sok minden múlik a részleteken. Hány éves az épület, mikor volt felújítva, hol található, milyen a felszereltsége.

A Zárug-féle szálloda főleg a magyar vendégek körében népszerű. Az értékelések szerint sokan előnynek tartják a magyar személyzetet és konyhát, a sípályák közelségét és a kilátást. Persze vannak kritikus hangok is.

A korábban Csurka István mellett tevékenykedő Zárug a fideszesek 2010-es győzelme után bukkant fel a miskolci helyi politikában. Forrásaink szerint nyomulósnak érzékelt stílusa miatt sokan nem kedvelték, de aztán belopta magát a polgármester szívébe, és amikor jöttek a választási sikerek, megkerülhetetlenné vált a személye. Arra, hogy milyen jövedelmet húz a miskolci önkormányzattól, nincsenek adatok, de egy 2014-es közérdekű adatkérésből kiderül, hogy abban az időben kisebb összegeket kapott a városi televíziótól.

Zárug a csúcsra idén jutott, amikor a parlamenti választásokon az általa menedzselt fideszes jelölt, a magát hamisan háromszoros magyar bajnoknak kikiáltó, a középiskolai végzettségével is ellentmondásba kerülő ex-MIÉP-es Hubay György bejutott a parlamentbe.

Tanári kvalitásairól is megoszlanak a vélemények. Az egyik diák értékelése szerint „arrogáns a stílusa,  aki nem ért vele egyet (nem az ő nézeteit vallja), egy életre el lesz kaszálva nála”. Egy másik nézet szerint pedig „Egy nagy lufi. Az előadás egy nagy politikai kinyilatkoztatás. Szakmai megalapozottságot, objektivitást nyomokban sem tartalmaz”.

Pusztai László – eszakhirnok.com

Fotó: Zárug Hubay Györggyel a DVTK-stadion megnyitóján. A szerző felvétele

Megosztás