Nyíregyháza

Zenélő szökőkút miatt vágnák ki a fákat egy Mészároshoz köthető hotel szomszédságában

Közel egymilliárd forintért tervezik fejleszteni a Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőt. A projekthez egy zenélő szökőkút is tartozik, ami miatt több tucat fát kell kivágni a ligetes területen. Így viszont nagy valószínűséggel a Mészáros Lőrinchez köthető Hunguest Hotels vendégei is ráláthatnak majd a turisztikai attrakcióra. 

Támogatási kampány

Nyíregyháza fürdőhelyét, Sóstógyógyfürdőt egy 371 hektáros parkerdő választja el a központtól. Ezt érintené a fejlesztés, amelynek száz százalékos bruttó uniós támogatása 992 millió forint. A beruházás tervezett átadása 2021 szeptember vége, a beruházó pedig Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata. Egy korábbi híradás szerint erre a programra Nyíregyháza Önkormányzata és a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. konzorciumot hozott létre.

Sóstógyógyfürdő Nyíregyháza kedvelt kirándulóhelye. Forrás: Google Térkép

A közbeszerzési értesítő szerint a tervezést a nyíregyházi STÚDIÓ ’90 Építésztervező KFT. végezheti, a munkát 39 millió forintért nyerték el, ami később a többlettmunka igény miatt 43 millió forintra drágult.

A beruházás fő attrakciója a zenélő szökőkút; az 500 négyzetméteres alapterületű vasbeton szerkezetű medencéhez 120 darab ledlámpa is jár majd. A tervek szerint a szezon idején esténként 5-10 perces zenés, színes előadások szórakoztatják majd az érdeklődőket.

A fejlesztés nem csupán a zenélő szökőkútról szól: térkövezett sétányrendszert alakítanak ki, kerékpárkölcsönzőt és szerviz pontot építenek ki, zárttá teszik a csapadékcsatornát, valamint megtervezik a csapadék elvezető hálózatot. A munkálathoz tartozik még a parkoló építése (térkövezési munkákkal), nyilvános WC pontok telepítése, és a játszótér felújítása. A zöldfelület rekonstrukcióhoz tartozik a közbeszerzési értesítő szerint a fakivágás és tájjellegű, többször iskolázott fák és cserjék ültetése, illetve a térkő burkolat építése.

A tervezett szökőkút helye és a látványterv. Forrás: Google Térkép, látványterv

A nyíregyházi Zöld Akciócsoport azonban tiltakozik a beruházás ellen.

„Kimondottan támogatjuk az illemhelyiségek és kerékpártárolók létrehozását. Illetve nagy szükség van a közlekedési helyzet rendezésére, amiben mi nem a meglévő zöldterületek rovására történő újabb parkolók kiépítését látjuk. A fentiekkel kapcsolatban javaslatokat tettünk a városvezetés felé.

A meghallgatáson túl viszont nem jutottunk semmire. Úgy tűnik, itt már minden el van döntve”

– mondta el az Átlátszónak a Zöld Akciócsoport, amely a saját bevallása szerint egy informális, környezetükért felelősséget érző nyíregyházi lakosokból álló, pártpolitikától független szerveződés.

Az élményfürdő előtti ligetes területen terveznek fákat kivágni. Forrás: Google Earth

Azt egyelőre nem tudni, hogy a projekten belül mennyi pénzt fordítanak a szökőkútra. Több kérdést is elküldtünk az önkormányzatnak, de a cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

A Zöld Akciócsoportot korábban arról tájékoztatták, hogy az illetékesek a közbeszerzési eljárás lezárulta előtt nem közölhetnek erre vonatkozó adatot. Feltételezéseik szerint a beruházásra fordított összeg több mint 2/3-a erre megy el. Még nem írták ki a közbeszerzést, mert az előzetes minőségbiztosítási eljárás folyamatban van.

Dr. Podlovics Roland projektvezető egy júliusi lakossági fórumon azt mondta, hét éve lett gyógyhely Sóstó, és tavalyelőtt nyerték el azt a gyógyhelyfejlesztési európai uniós pályázatot, aminek az összege csak közterületi attrakcióra fordítható.

Több tucat fát vághatnak ki

A Zöld Akciócsoportnak Kósa Árpád, polgármesteri kabinetvezető korábban eljuttatott egy nyilatkozatot, ami 40 fa kivágásáról szól: „A projekt keretében a tervezett műtárgyak és a burkolt területek helyére eső 26 db fát szükséges kivágni, valamint az invazív (olyan növény, mely az adott területen behatolónak számít, és esetleg fel is borítja az ott fennálló ökológiai egyensúlyt) fehér akácokat, ezek száma 14 db.”

Hogy ebből mennyi esik a szökőkút területére azt, nem részletezték. A Zöld Akciócsoport szerint a szökőkút-akcióterületen 33 élő fa van jelölőfestékkel megjelölve, szerintük ezen a területen ennyi fát vágnának ki.

Festékkel megjelölt fák a ligetes területen, a táblákat az Akciócsoport tagjai helyezték ki. Fotó: Zöld Akciócsoport

„A leendő szökőkút területén összességében 390 négyzetméter kap plusz burkolatot, de parkolóhely-áthelyezések miatt 428 négyzetméterrel nő a zöldfelület, amiből így 38 négyzetméterrel több marad, mint a projektet megelőzően. A tervezett műtárgyak és a burkolandó részek helyén 26 db fát kell majd kivágni, viszont a program során az érintett területen összesen 101 db fát, 1654 db cserjét és 503 db évelő növényt ültetnek el” – mondta Kósa Árpád kabinetvezető a szeptemberi tájékoztatón.

Az Akciócsoport szerint a faállomány tényleg bizonyos beavatkozásokra szorul, de erre nem a térkövezés és a betonozás a megoldás.

A probléma több lépésben, a terület jellegének megőrzésével lenne megoldható.

„Akad néhány (6-8) gyérebb lombozatú vagy aszimmetrikus örökzöld, de mindegyik életképes, emellett vannak közöttük hatalmas koronával bíró lombhullató példányok is, melyek eszmei és ökológiai értéke hatalmas. Elpusztításuk jelentős veszteséggel járna. A témában avatott szakértő megállapítását idézzük: »A fenyőcsoportok viszont tényleg rossz állapotban vannak, részbeni oka, hogy annak idején közel ültették őket egymáshoz, részben az elmúlt években elmaradtak a szükséges, kis erélyű beavatkozások. Van viszont közöttük több jó állékonyságú és egészséges egyed, ezeket mindenképpen meg kellene hagyatni, a törött csúcsút, az ívesen kihajló és kiskoronájúakat engedni kell eltávolítani«” – magyarázták a Zöld Akciócsoport tagjai.

Sigmond Sándor, Nyíregyháza főkertésze végigjárta a terepet a Nyíregyházi Televízió riporterével, miközben azt ecsetelte, hogy az érintett területen milyen fafenntartási problémák vannak. Az továbbra is rejtély marad, hogy miért lesz jobb inkább lebetonozni a „rossz alakú” fák helyén lévő területet.

Több egészséges fa Sóstón

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.


„Ennek a zöld felületnek a beton javára történő eltüntetése nemcsak Sóstó csodálatos jellegét alakítaná át, de ökológiai csapást és nem kívánt változásokat hozna ezen a területen. A szökőkút lényegében teljes egészében fás-ligetes zöldfelület rovására épül meg, így végleg felborul az az egyensúly az épített és természeti környezet között, ami Sóstó varázsát adja. A szökőkút az évnek legalább a felében holt felület lesz. Nyáron árnyék nélküli nagy összefüggő hősziget alakul ki a területen” – mondta el az Átlátszónak a Zöld Akciócsoport.

Mészáros a közelben

A fény- és hangjátékokra alkalmas szökőkút olyan attrakció lesz, ami vonzhatja a turistákat, és a helyieknek is látványosságot nyújt – mondta korábban Kósa Árpád, kabinetvezető.

Azonban többen felhívták a figyelmünket, hogy a szomszédban tavaly épült fel Nyíregyháza legújabb szállodája, a Hunguest Hotel Sóstó, a hotel helyén korábban szintén fás terület volt. A Modern Városok Program keretében megépült 4 csillagos hotelhez 3,1 milliárd forintos támogatást biztosítottak, az önerő pedig 900 millió forint volt.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt.-hez tartozik a Hunguest Hotels, ami Magyarország egyik legnagyobb, meghatározó szállodalánca. Tagszállodái gyakorlatilag az összes kiemelt turisztikai desztinációban megtalálhatók. A Hunguest Hotels Zrt. tavalyi árbevétele 3 milliárd forinttal volt több, mint 2018-ban, közel 27 milliárd folyt be Mészáros Lőrinc szállodáiba. A nyereség viszont valamennyivel csökkent, 3,5 milliárd helyett 3,2 milliárd profitra tettek szert.

„Sóstófürdő évtizedek óta Nyíregyháza »smaragdja«. Az elmúlt évek alatt olyan fejlesztéseket hajtottak itt végre, ahol elsősorban a turizmus fellendítése és nem a környezetvédelem, a zöldfelületek megóvása volt az elsődleges szempont. A mega-hotel (Hunguest) megépítésével növelték a betonfelületet a zöldfelületek rovására. Az újonnan tervezett szökőkút területén ugyanez a helyzet” – vélik az Akciócsoport tagjai.

Hozzátették, Sóstó turisztikailag jelenleg is túlterhelt, az év jelentős szakában emiatt élhetetlen, kezelhetetlenek a parkolási problémák, hiányos az infrastruktúra.

„Véleményünk szerint nem bír el a terület több turisztikai terhelést; az egyoldalúan csak a turizmusra koncentráló költséges fejlesztések magát a turisztikai vonzerőt teszik tönkre.”

Kinek fontos?

Kíváncsiak voltunk, hogy a 9000 négyzetméteren elterülő hotel építése miatt annak idején hány fát vágtak ki, és hogy a hotelból látszik-e majd a szökőkút. Az önkormányzat nem válaszolt a levelünkre, a Zöld Akciócsoport viszont arról tájékoztatott minket, hogy: „egyértelműen látszik: főként az alagsori étteremből és az épület déli szárnyából.”

„Ezért is gondoljuk, hogy

a szökőkút megépítése elsősorban a hotel működésében érdekelteknek fontos, és azoknak, akik az egész projekt megvalósulásából profitálnak.

Arról, hogy pontosan hány fát vágtak ki, nincs pontos adatunk. Itt anno hatalmas és egészséges lombhullató fák álltak” – hangsúlyozta a szervezet.

A Hunguest Hotel építése miatt is számos fát vágtak ki. Forrás: Google Earth

A Zöld Akciócsoport egyik tagja végzett egy kérdőíves felmérést, amelyben több mint ezer ember válaszolt a fejlesztéssel kapcsolatos kérdésekre.

A felmérésük szerint a szökőkút 10 százalékos támogatást kapott. A megkérdezettek 90 százaléka részben vagy teljesen elzárkózik a megépítésétől.

Akik csak részben zárkóznak el, a projekt illemhelyekkel és kerékpártárolókkal, illetve parkolási helyzet megoldásával kapcsolatos fejlesztéseit támogatják.

„A felmérés után egy lakossági fórum keretében a városvezetés elé tártuk az eredményeket. Teljesen feleslegesen: úgy tűnik, nem számít, hogy városunk lakossága mit gondol a szökőkútról és annak szükségességéről” – vélik az Akciócsoport tagjai.

Felmerült, hogy akár máshol is fel lehetne építeni a szökőkutat, azonban Kovács Ferenc polgármester az október 1-i közgyűlésen, képviselői kérdésre válaszában a következőket mondta: „a szökőkút helyén változtatni nem lehet, az engedélyeket megszerezték, a műszaki tervdokumentáció elkészült, a helyváltoztatás a tervdokumentáció módosítását igényelné, ami a közbeszerzés lefolyatását is akadályozná, az ütemezett véghatáridőre, 2021. szeptember 30-ra nem lenne megvalósítható a beruházás.”

 

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A nyíregyházi Sóstógyógyfürdőre tervezett szökőkút útjában álló fák (fotó: Zöld Akciócsoport)

Megosztás