környezetszennyezés

Az út mellett „rohadhat el” a több tonnányi műanyaghulladék, a hatóságok feltették a kezüket

Lassan másfél éve, hogy egy olasz rendszámú kamion több tonna műanyag- és gumihulladékot borított le az út szélére Komló és Mánfa települések között. Bár az eset kivizsgálására még a Nemzeti Nyomozó Irodát is bevetették, nem találtak bűncselekményre utaló bizonyítékokat. Így végül a Baranya Megyei Kormányhivatal járt el és bírságot szabott ki látszólag teljesen hatástalanul. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

2019 decemberében kitisztítottak egy kisebb területet a Baranya megyei Komló és Mánfa települések között, közvetlenül az út mellett. A Komló és Pécs között ingázók, valamint a környező kiskertek tulajdonosai azt hitték, végre valaki rendet rakott, esetleg valamilyen fejlesztésnek készítik elő a talajt.

Hamarosan kiderült, valóban okkal történt a tereprendezés: jött egy olasz rendszámú kamion és leborított nagyjából negyven tonna szemetet. Az eseménynek gyorsan híre ment, miután a kamion beragadt a sárba, és a sofőrnek egy traktorost kellett hívnia, hogy kihúzza. A manőverhez ugyanis a forgalmat is meg kellett állítani, ez pedig már sokaknak feltűnt. Néhányan felvételt készítettek és a hatóságokon túl a sajtót is értesítették.

Az eset kapcsán a Komlói Rendőrkapitányság hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. Aztán látszólag semmi sem történt.

Közvetlenül az út mellett helyezték el a hulladékot, a zsákok még a Google Earth felvételein is kivehetőek.

Nem történt bűncselekmény

Mivel a hulladék még hónapokkal később is ott virított az út mellett, érdeklődtünk a rendőrségen, mit lehet tudni a fejleményekről. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az Átlátszó kérdésére 2020 júliusában elmondta, hogy az ügyet 2020. február 13-án egy korábbi, a Nagyatádi Rendőrkapitányságon folyamatban lévő üggyel egyesítették.

A Somogy megyei esetről az RTL Klub számolt be. A riport szerint cipők helyett hulladékhegyet kapott a telkére egy lábodi férfi, aki állítása szerint egy jó üzletet remélt, amikor egy kamionnyi olasz divatárut akart venni egy ismerősén keresztül.

Az ígért szállítmány helyett azonban egy rakás műanyag szemetet borítottak a háza mellé.

Miután a két eset között összefüggéseket találtak, a rendőrség együtt vizsgálta azokat. A részletek után érdeklődve felkerestük ezért a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot is, ahol viszont arról tájékoztattak bennünket, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) folytatja a nyomozást. Bár nem közölték ennek okát, vélhetően az olasz, azaz külföldi szál miatt van így. Újabb levelet írtunk.

2020. július 21-én a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda megkeresésünkre közölte, hogy a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt folytatnak nyomozást. Az eljárásban egy gyanúsított van. A nyomozás érdekeire tekintettel azonban bővebb tájékoztatást nem adtak.

Napszemüveg és selejtes cipőtalp is van a szeméthalomban. A szerző felvétele.

Hónapokkal később, 2021. február 4-én érdeklődtünk újra, hogy folyamatban van-e még az eljárás vagy sikerült-e lezárni.

Az ORFK-n érdeklődésünkre elmondták, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az egyesített ügyben az eljárást – mivel a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése – megszüntette és egyidejűleg értesítette a kormányhivatalokat, hogy a jogsértéssel kapcsolatban a szükséges intézkedéseket tegyék meg.

Haszon helyett bírság

Ezután közadatigényléssel kikértük a Baranya Megye Kormányhivataltól az üggyel kapcsolatos intézkedések dokumentációját.

A kormányhivatal március 19-én küldte meg a kért adatokat. A határozatokból kiderült, hogy

a kormányhivatal 240.900 forint hulladékgazdálkodási bírságot rótt ki a hulladék tulajdonosa ellen, valamint kötelezte, hogy a hulladékot adja át egy hulladékkezelőnek.

Mindezek teljesítésére 30 napja volt az érintettnek. A határozatok 2020 júliusában készültek, tehát az 1 hónapos határidő rég lejárt a hulladék azonban a mai napig ott áll a területen.

Mivel a kérdésünk úgy szólt, hogy az ügyben meghozott határozatok/intézkedések dokumentációját küldjék meg részünkre, feltételezzük, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatalnak nem volt további döntése az ügyben hiszen akkor azokat is kiadták volna. Tehát nem tudni, milyen következménye lett annak, hogy a hulladékot nem szállították el határidőre.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Ott fog (nem) elrohadni?

A kormányhivatal határozataiból néhány további részlet is kiderült. A vizsgálatok alapján a Mánfa település tulajdonában álló, de egy magánszemély által bérelt ingatlanon habosított gumit, műanyag rudakat (így például napszemüveg kereteket és selejt cipőtalpakat), illetve 45 darab, egyenként 1 köbméteres, 1,5 tonna súlykapacitású zsákokban gyanta alapú őrleményt, valamint 7×7 centis hengerbe préselt műanyag granulátumot helyeztek el. A (nem veszélyes) hulladék mennyisége a szakértő szerint összesen 95 köbméter.

A megbírságolt személyhez Olaszországból, közvetítő útján jutott a hulladék. A terv az volt, hogy a hulladékot előzetesen átválogatja, újracsomagolja, majd újrahasznosítás céljából értékesíti. Az ingatlan bérlőjével szóbeli megegyezést kötött a terület használatáról.

Mivel azonban a gyűjtéshez, a tároláshoz és a kezeléshez sem rendelkezett hatósági engedéllyel, környezetvédelmi hatósági eljárást indítottak ellene.

Ennek eredménye lett a 240 ezer forintos bírság, valamint az engedély nélküli tevékenység megtiltása és az elszállításra való kötelezés.

95 köbméter műanyag- és gumihulladék. A szerző felvétele.

Mindezek ellenére 2021 márciusában a több tonna illegálisan elhelyezett hulladék még mindig ott rohad, ahova lerakták. És ha további lépések nem történnek, ez így is marad még pár száz évig. Ennyi ugyanis a műanyag lebomlásának ideje.

Ez az eset is jól mutatja, hogy mennyire veszik komolyan Magyarországon a környezetvédelmet. Az is jelzésértékű azonban, hogy mindössze 500 ezer forintos természetvédelmi bírságot kapott  a napokban az az ember, aki elhordta Tihanyban a fél hegyet. Az egész világon ráadásul csak négy olyan ország van, amelynek nincs önálló környezetvédelmi minisztériuma. Ez Szaúd-Arábia, Szomália, Tanzánia és Magyarország.

Magyarországon kiiktatták a környezetvédelmet, hogy ne akadályozza a gazdasági fejlődést

Az egész világon összesen csak négy olyan ország van, amelynek nincs önálló környezetvédelmi minisztériuma: Szaúd-Arábia, Szomália, Tanzánia, Magyarország. A Párbeszéd Magyarországért parlamenti frakcióvezetője, Szabó Tímea a klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló törvényjavaslat parlamenti vitájában így foglalta össze, milyen prioritással szerepel a kormány programjában a környezetvédelem.

 

Katus Eszter

Nyitókép: Halomban áll az illegális hulladék az út szélén Komló és Mánfa között. A szerző felvétele. 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás