visegrád

Környezetvédelmi engedélyt kapott a Tiborcztól Szíjj Lászlóhoz került visegrádi luxushotel

Rábólintott a környezetvédelmi hatóság annak a tíz éve félbehagyott luxusszállónak a befejezésére, melyet Tiborcz István cégétől vásárolt meg a Szíjj Lászlóhoz kötődő befektetési alap. Az építtető az új szálloda tájba illesztését és az egykori bányaterület rekultivációját is ígéri.

Több tulajdonosváltáson is átesett az a 2009 óta félkészen álló szálloda, melynek megépítésére most végre valóban sor kerülhet. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a szálló építésének befejezésére még a Tiborcz Istvánhoz köthető Hotel VSGRD Kft.-vel kötött szerződést a visegrádi önkormányzat 2018-ban:

Feketeöves NER-lovagok sürgölődnek Visegrádon, a kormány milliárdokat tol a Duna-kanyarba

Sokan jelentek meg azon a lakossági fórumon, melyen Visegrád rendezési tervének módosítása és egy új Helyi Építési Szabályzat véleményezése volt a téma. A Tiborcz Istvánhoz és további NER-lovagokhoz köthető, milliárdos nagyberuházások városképre gyakorolt hatásáról azonban kevés szó esett, a jelenlévők inkább az építési szabályzat őket érintő korlátozásait kifogásolták.

A félkész szállodát azonban 2019. február-márciusban megvásárolta a Minerva Befektetési Alapkezelő Zrt. által képviselt Minerva V50 Ingatlanfejlesztő Alap – írta meg 2019 júliusában a napi.hu. A befektetési alapok remekül alkalmasak arra, hogy háttérben maradjanak a valódi befektetők, erről itt írtunk részletesen:

Titokzatos magántőkealapok Mészáros Lőrinc tőzsdei cégeiben – 60 milliárdos tőkeemelésre készül az Opus Global

Akár karibi offshore-cégek is lehetnének, annyira semmit nem tudni arról, kik állnak a Mészáros-féle tőzsdei, vagy arra tartó cégekben érdekelt magántőkealapok mögött. A pesti börze sztárjában, az Opus Globalban tervezett gigantikus tőkeemelés révén egy újabb ilyen titokzatos alap is részvényessé válik. De Mészárost sem kell félteni, tulajdoni aránya növekszik majd.

Szerencsénkre azonban a környezetvédelmi engedélyt a Minerva Befektetési Alapkezelő Zrt. kérelmezte. Márpedig ennek tulajdonosa Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szíjj László, azaz bátran élhetünk a gyanúperrel, hogy a szálloda maga sem kerül túlságosan távol a legbefolyásosabb oligarchaköröktől. Szíjj László pályáaívét itt tanulmányozhatja:

Tiszakécskétől Bulgárián át Dubajig: így lett Szíjj László a NER egyik legfontosabb üzletembere

Néhány év alatt Magyarország egyik leggazdagabb embere lett a tiszakécskei vállalkozó, akinek építőipari cége robbanásszerű növekedést produkált az állami és önkormányzati megrendeléseknek köszönhetően. Mára Szíjj László a NER üzleti köreinek egyik legfontosabb szereplőjévé vált, az érdekeltségébe tartozik az MKB Bank harmada és a Közgép is, Mészáros Lőrinccel pedig egy bulgáriai építőcéget alapított.

A félbehagyott visegrádi szállón jelentős módosításokat hajtana végre az új tulajdonos. Ezekre a tervekre mondott igent a napokban az Érdi Járási Hivatal. A kiadott környezetvédelmi engedély szerint, ha az építési engedélyt is megkapja Szíjj cége, két szakaszban fog megvalósulni az új, kibővített luxushotel.

Először a már szerkezetkész épület egy részét elbontják, ezt követően húzzák  fel a 12 szintes szállodát magában foglaló wellness-központot. A 204-ről 214-re növelt szobaszám és a megnövelt parkolóterület ellenére a benyújtott hatástanulmány szerint az épület területfoglalása nem növekszik.

A szálloda 19 és fél hektáros területe valóban nem gyarapodik, de a 428 férőhelyesre tervezett hotelnek nem lenne elég a korábban kialakított parkoló. Ezért a szálloda területén kívül, a Dobos utcában (ez a régi 11-es út) kialakítanak még 44 parkolóhelyet.

Az erről szóló tanulmány szerint ennek a 11×4 egységből álló parkolónak a kialakítása nem jelent új területfoglalást. Emellett rendbe teszik az elhanyagolt utat, és a mellette lévő nyílt árkot lefedve járda is készül. Az persze nyilvánvaló,hogy mindez csak a szállóvendégek kedvéért történik. 

Ugyanakkor a hoteltől 2 kilométerre különleges madárvédelmi terület is található, mely Natura 2000 védettséget élvez. A parkolóhoz készült hatásbecslés viszont azt állítja, hogy a védett madarak élőhelye nem lesz veszélyben az építkezés miatt.

A hatóságnak benyújtott tanulmány szerint a többszintes szálloda új tervei „jelentős arculatváltást” fognak eredményezni és megszűnik a félbehagyott szálloda miatt éktelenkedő tájseb. Az ígéret szerint az egykori Löffler-bánya rekultivációjára is sor kerül. Az épületet a tervek szerint beillesztik a természetes vegetációba. A vízszintes felületek jelentős részén intenzív és félintenzív zöldtető kialakítását tervezik, a homlokzatokat futtatott zöldfalakkal, növénykiültetésekkel „zöldítik”, a parkolót a terepbe süllyesztik.

A szálloda termálvízzel való ellátása vélhetően nem fog gondot okozni. A visegrádi termálkutak vízhasználati jogát ugyanis az a Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft. kapta meg, mely a szintén NER-közeli Szepesi Richárdhoz köthető. A visegrádi hotelbizniszt kibontakozását pedig valószínűleg segíteni fogja az új polgármester, Eőry Dénes is, aki fideszes támogatással került októberben a város élére.

Bodnár Zsuzsa

Fotó: eer.gov.hu

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás