Pécs

Mészáros cégét lekörözve nyerte el a pécsi tűzoltólaktanya felújítását három furcsa társaság

Véget érhet a pécsi tűzoltólaktanya kálváriája: sikerült megtalálni a kivitelezőket, akik összesen 4,2 milliárd forintból végezhetik el a szükséges fejlesztéseket a baranyai megyeszékhelyen. Egy nagypályás cég mellett három kisebb felel majd a kivitelezésért. Utóbbiak maguk mögé utasították Mészáros Lőrinc ZÁÉV-ját, sőt, egyikük 1,1 milliós adózott eredménnyel a háta mögött 2,2 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el tavaly. A három cég háttere közös, és egyikük érintett volt egy gyanús tenderben, amelynek során közel négymilliárd forint uniós támogatás sorsa dőlt el.

Támogatási kampány

Eredményt hirdettek a pécsi tűzoltólaktanya felújítására kiírt tenderben. Ez jó hír lehet a pécsieknek, hiszen már 11 éve is arról írt a megyei lap, hogy maguk javítgatják a romos laktanyát a tűzoltók, miután évekkel korábban veszélyessé nyilvánították az épületet. Hosszas tervezés és huzavona után végül egy uniós (KEHOP) pályázat lehetőséget teremtett a felújításra: összesen 3,2 milliárd forintot ítéltek meg a fejlesztésekre.

Túl drága ajánlatok, visszavonás, vita

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága által kiírt közbeszerzési eljárás azonban nem volt zökkenőmentes: 2019-ben túl magas árajánlatok érkeztek, emiatt az eljárás eredménytelen lett – írta két éve az Átlátszó megkeresésére a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (BM OKF) sajtóosztálya.

A beruházással kapcsolatban ezután a BM OKF uniós nyílt közbeszerzési eljárást kezdeményezett. Az eredeti ajánlati felhívás 2019. április 2-án jelent meg az Európai Unió hivatalos lapjában, az eredeti ajánlattételi határidő pedig 2019. május 7-e volt. Ezt a BM OKF az ajánlattevőktől érkezett kiegészítő tájékoztató kérések miatt többször módosította. Azonban ez sem vezetett eredményre, így a BM OKF végül a közbeszerzési eljárás visszavonásáról döntött. A döntésről az érintett gazdasági szereplőket is tájékoztatták.

A beruházással kapcsolatban egyébként hat vállalkozás jelezte érdeklődését. Tekintettel azonban arra, hogy a BM OKF az eljárást visszavonta, ajánlatok beadására végül nem került sor.

Csúszik a tűzoltólaktanyák építése Pécsett és Kecskeméten, mert nem sikerült kivitelezőt találni

Három éve kiemelt beruházássá minősítették többek között a pécsi és a kecskeméti tűzoltó laktanya építését is. Emiatt gyorsabban kellene haladniuk a folyamatoknak, de még a kivitelező sincs meg.

A BM OKF ezután a műszaki tartalmat egységesítette, átdolgozta, majd ezt követően új közbeszerzési eljárást ír ki. A lebonyolítás során vitarendezésre került sor, mert egyes Ajánlattevők szerint az Ajánlatkérő olyan formátumban töltötte fel a kitöltendő dokumentumokat, hogy azok nem voltak szerkeszthetők. Az Ajánlatkérő elutasította a kérelmet.

A közbeszerzési eljárásban végül a napokban hirdettek eredményt. A két részből álló kiírás szerint a beruházás során a következőkre kerül sor:

1. rész: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Pécsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság építése és meglévő épület átalakítása 2 ütemben a KEHOP-1.6.0-15-2016-00013 azonosítószámú projekt keretében” a Pécs, Engel János u. 1. sz. (35317/1 hrsz.) alatti ingatlanon meglévő épület részbeni bontásával/átalakításával és új laktanyaépület építésével.

2. rész: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Pécsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság építése a KEHOP-1.6.0-15-2016-00013 azonosítószámú projekt keretében a Pécs, Tüzér u. 30. (HRSZ:3685/39) szám alatti ingatlanon.

A beruházás összértéke nettó 4.271.363.058 forint.

Különböző cégek azonos háttérrel

A kivitelezés első, nettó 3,3 milliárd értékű részét a következő cégek nyerték: Falcon Global Zrt., Professional Marketing Manager Kft., Octopus Invest Szolgáltató Kft.. Az elsőre ismeretlennek tűnő cégek közelebbről megnézve igencsak érdekesek.

A Falcon Global Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2019 tavaszán alakult, az igazgatóságban pedig helyet foglal többek között Németh Zsuzsa, aki mindkét másik cégben is vezető tisztségviselő.

Az egy főt foglalkoztató Falconnak mindössze 14,4 millió forint árbevétele és 1,1 millió forint adózott eredménye volt, 2020-ban mégis összesen 2,2 milliárd forint értékben nyert el közbeszerzést

(konzorciumban vagy önállóan), amelyhez idén egy közel félmilliárdos bölcsődeépítés is társult.

A Professional Marketing Manager Kft. és az Octopus Invest Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság már korábban is felbukkant egy-egy közbeszerzés kapcsán, sőt, éppen Mészáros Lőrinc elől vittek el egy nagyobb beruházást (a tatabányai Bányakórház gimnáziummá történő átalakítását 5 milliárd forintért). Akkor a Fejér-B.Á.L. Zrt.-nél sikerült jobb ajánlatot adni, most pedig a ZÁÉV-et utasították maguk mögé.

Zűrös hátterű cégek vittek el egy 5 milliárdos iskolaépítési munkát Mészáros Lőrincék elől

Négy olyan cég építheti fel a tatabányai katolikus gimnáziumot, amelyek korábban vagy nem szerepeltek jelentős közbeszerzéseken, vagy szabálytalan körülmények között lettek befutók. Külön érdekesség, hogy a társaságok tavalyi egész éves bevétele összesen nem volt annyi, mint a most elnyert tender összege.

 

A 2011-ben alapított, 0 fős Professional Marketing Manager Kft. tulajdonosa Németh Zsuzsa, a cég 2015-ben 498 milliós forgalmat bonyolított, az azt követő négy évben pedig 37 és 175 millió forint között mozgott a bevétele. Az adózott eredmény maximuma 4,7 millió forint volt az elmúlt öt évben.

A 23 fős alkalmazotti lészámmal bíró Octopus Invest 2000-ban alakult, ügyvezetője Németh Zsuzsa. A Kft. éves árbevétele 2019-ben 406 millió forint volt, az adózott eredménye pedig 3,6 millió. A cég 2006-ban kapta mostani nevét, előtte Autóportál Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság néven jegyezték. A Kft. adószámát többször is felfüggesztették, míg az első közbeszerzését 2012-ben nyerte az MTVA-tól rádióhallgatottsági közönségmérési adatok biztosítására. 2018-ban Tatabányán, 2019-ben pedig Budakeszin nyert állami tendert. A kettő között munkavédelmi bírságot is kiróttak rájuk.

Saját magukkal versenyeztek

A Professional Marketing Manager Kft. a SOLUTION Vagyonértékelő Konzorcium részeként (a Valid Solution Kft. és az Economic Solutions Zrt. mellett) 2016-ban részt vett egy gyanús tenderen, amelynek során közel négymilliárd forint uniós támogatás sorsa dőlt el.

A hvg.hu beszámolója szerint a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) 2016-ban írt ki közbeszerzést víziközmű projektekkel kapcsolatos szakértői feladatok ellátására. A közbeszerzés eredményeképpen az NFP két szerződést kötött összesen 3,84 milliárd forint értékben.

A közbeszerzésen összesen 12 darab cég indult egyedül vagy konzorciumban, így összesen hat ajánlattevő volt.

Egy utóellenőrzés során azonban kiderült, hogy a vállalkozások egy része lényegében két cégcsoporthoz tartozik, tehát tulajdonképpen testvércégek „versenyeztek” egymás ellen.

Ezzel pedig sérült a közbeszerzési törvény összeférhetetlenségről szóló paragrafusa.

Az uniós támogatásokat ellenőrző szervezet megállapította az összeférhetetlenséget, de a Közbeszerzési Döntőbizottság nem foglalkozott az üggyel, mert az EU-s keretért felelős innovációs minisztérium túl későn lépett – írta a portál.

A közbeszerzés nyertes ajánlattevői a következő cégek voltak:

  • Magyar Vagyonértékelő Konzorcium: ECOELINE Zrt., DÉLVÍZ Zrt.
  • BDL Környezetvédelmi, Tervező, Szolgáltató és Tanácsadó Kft.
  • SOLUTION Vagyonértékelő Konzorcium: Valid Solution Kft., Professional Marketing Manager Kft., Economic Solutions Zrt.

A cégjegyzék adatai alapján akkor megállapították, hogy a Solution Vagyonértékelő Konzorcium minden tagjának ugyanaz a személy az ügyvezetője: Némethné Székely Zsuzsa (aki születési adatai alapján megegyezik Németh Zsuzsával – a szerk.), aki egyben tag is a nevezett gazdasági társaságokban.

Némethné Székely Zsuzsa ugyanakkor ügyvezetője és tagja is volt az egyik érvénytelen ajánlatot benyújtó Invest Vagyonértékelő Konzorciumot alkotó cégeknek is, sőt, egy vállalkozás kivételével megállapítható volt az is, hogy az érintett társaságok székhelye is megegyezik.

Vagyis az árverseny csak látszólagos volt, hiszen valójában egy tulajdonosi körbe tartozó vállalkozások „versenyeztek” egymással.

Az ügyletben részt vevő Valid Solution Kft. később az Octopus Investtel (és két másik céggel) közösen nyerte el a már említett tatabányai tendert. A Valid Solution tulajdonosa szintén Németh Zsuzsa (és Németh János) volt.

Kiemelt jelentőségű beruházás

A kivitelezés második részére vonatkozó közbeszerzést a MERKBAU Építőipari és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság nyerte el, amely 943 millió forintért végezheti el a szükséges munkálatokat.

A jól prosperáló, 349 főt foglalkoztató kiskunhalasi cég három egymást követő évben is 20 milliárd feletti árbevételt ért el, és tavaly augusztusban, amikor a társaság Zrt.-vé alakult, 14 milliárdos bevételt jegyeztek a cégadatokban. A vállalkozás számos közbeszerzést nyert már, és január elején közel 300 millió forintos támogatást is kapott az államtól.

Szijjártó Péter akkor azt mondta, „a Merkbau Zrt. a Dél-Alföld meghatározó építőipari vállalkozása, amely a bezárkózás, a leépítés helyett fejlesztésekbe kezdett. A cég 580 millió forintos beruházással hozta létre új nyílászáró-üzemét. A fejlesztés a cég 350 dolgozójának munkahelyét biztosítja hosszú távon, ehhez a kormány 287 millió forintos támogatást nyújtott” – írta az MTI nyomán a baon.hu.

Szijjártó Péter a Merkbau Zrt.-nél 2021. január 11-én. Forrás: Szijjártó Péter Facebook odala

A Merkbau önállóan, míg a Falcon Global és az Octopus Invest együtt a kecskeméti laktanya kivitelezésére is pályáztak, ott azonban a kiskunhalasi Modinvest Épitőipari-Beruházó-és Kereskedelmi Kft. lett a befutó, miután a becsült nettó 5 milliárd 265 millió forint helyett nettó 3,9 milliárdért vállalták a munkát.

A kormány már 2016-ban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a pécsi tűzoltólaktanya újjáépítését öt másik hasonló beruházással együtt. Ennek köszönhetően a beruházásokkal összefüggésben nem kellett építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, településképi véleményezési eljárást sem kellett lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásra sem volt szükség. Ennek ellenére a projekt lassan halad, és vélhetően a 2021-es határidőből is ki fognak csúszni.

Katus Eszter

Nyitókép: Még nem teljes a Falcon Global honlapja. Forrás: falconglobal.hu A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. 

Megosztás