Egyéb

500 millió forintért hirdették a 822 milliós uniós támogatásból épült kisteleki wellness szállodát

 

Árverésen, 500 millió forintos kikiáltási áron próbálta a végrehajtó eladni azt a kisteleki wellness szállodát, amire a magyar állam 822 millió forint uniós támogatást adott. Hogy miként fizethette ki a teljes uniós támogatást a félkész épületre az akkor Lázár János vezette minisztérium, talán már sosem derül ki.

“Közép-Európában egyedülálló az a szálloda, amely Kisteleken épül, és 2015 őszén már vendégeket is tud fogadni. Az Új Széchenyi Terv Dél-alföldi Operatív Program keretén belül készülő, több mint egymilliárd forintot meghaladó beruházás 70%-os intenzitású 822 millió forintos európai uniós támogatást élvez” – ezt a találatok hozza a google a Délmagyarország PR cikkére mutatva, ha a Kistelek+szálloda+uniós támogatás szavakra rákeresünk.

2018-at írunk, a szálloda azóta sem fogadott vendégeket. Hogy mi történt az elmúlt években, több mint különös.

Szintén a Délmagyarország írta 2014 őszén, hogy “tulajdonost váltott a kisteleki 4 csillagos szálloda 822 milliót nyert pályázója, így elkezdődhetett a beruházás. A távozó vállalkozó több szálon kötődött az átláthatatlan tulajdonosi hátterű Aqua Hotelnél felbukkant offshore céghez.”

Az építkezés akkor látszólag felgyorsult, a Korrupcióinfóról ismert LMP-s Hadházy Ákos 2016 decemberében járt Kisteleken, azt írta, “Egy félkész épület van ott és egy csődöt jelentett Royal Casa nevű vállalkozás 882 milliót (!!!) fizettek ki egy félkész épületért, ami a hivatalos dokumentum és az NGM “ellenőrei” szerint 2015. október 10-re elkészült.”

Nem elírás, papíron elkészült, erről a Délmagyarország is beszámolt. Az akkor Lázár János vezette Miniszterelnökség azt írta a lapnak, hogy “a záró helyszíni szemlére még nem került sor, illetve az elszámolás ellenőrzése folyamatban, a projekt készültségéről csak ezek megtörténtét követően tudunk érdemben nyilatkozni”.

A pénzt viszont kifizették.

2016 decemberében ugyanez a Lázár János vezette minisztérium már azt mondta, “hogy a kisteleki projekt támogatása és ellenőrzése kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztériumot keressük, mert a Miniszterelnökségnek semmi köze a kisteleki gyógyszálló-beruházáshoz.”  Érdemes megemlíteni, hogy az uniós források kifizetését 2014-tő koordinálta a Miniszterelnökség, így az NGM is neki tartozott elszámolással. Az átszervezésről a 444.hu írt 2013 őszén.

A lap akkori írásából az is kiderült, hogy a teljes támogatás kifizetésére úgy került sor, hogy a határidőig kifizetett és valós fizikai teljesítést tartalmazó számlák az ellenőrzést követően megfeleltek, kifizethetők voltak 2016-ban.

2017-ben viszont az NGM is rájött, baj van. A 444.hu cikke szerint a minisztérium szerződést bontott a szegedi alapítású céggel, így a vállalkozónak vissza kell fizetnie a 822 millió forint uniós és állami támogatást.

A szálloda körül idén januárban gyorsultak fel újra az események. A Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara honlapjára felkerült a komplexum, az 1 milliárd forintra becsült épületet 500 millióért hirdették meg. Hogy elkelt-e nem tudni, a végrehajtás nem található már meg a kamara honlapján. Kerestük a végrehajtót, hogy sikeres volt-e az árverés, de azt válaszolta, hogy “nem áll módjában válaszolni”.

Segesvári Csaba

Kapcsolódó cikkeink

Arzénes ivóvíz, örökmozgó, metróbotrány, főúri kastélyok – így költöttük az uniós pénzt 2017-ben

Tanyát és szántót vásárolt az államtitkár az uniós pénzből fejlesztett, körbekerített magántó mellett

A rakamazi pénzszivattyú: így égette el egy dörzsölt pályázatíró a kisváros uniós pénzeit

Fantomberuházások, kihalt üzemcsarnokok uniós pénzből Nógrádban

Uniós pénzszórás Hatvanban: bizarr objektum és gazos kerékpárút több mint egymilliárdért

Megosztás