vidéki lapszemle

A pécsi egyetem alapítványi fenntartása is szóba került, Debrecenben új párt bukkant fel

SzabadPécs.hu: A rektor és a kancellár egy belső levélben erősítette meg, hogy tárgyalnak a PTE alapítványi fenntartásáról

Egy, a portálhoz is eljuttatott belső levél szerint több magyarországi felsőoktatási intézmény után a Pécsi Tudományegyetem is tárgyaltak arról, hogy esetleg csatlakoznak a  “modellváltó intézményekhez”, vagyis megvitatják a lehetőségét az alapítványi fenntartású felsőoktatási intézményi modell kialakításának. A levél szerint az egyetem vezetése, valamint a dékáni kar közösen fognak döntést hozni a tárgyalási folyamat megkezdéséről és annak módjáról. Erről tájékoztatni fogják a fenntartói jogokat gyakorló Innovációs és Technológiai Minisztériumot, valamint a PTE polgárait is.

Debreciner.hu: Megalakult Pálinkás József pártjának debreceni csoportja

Január 6-án megalakult Pálinkás József fizikus, az MTA volt elnöke által 2020-ban létrehozott Új Világ Néppárt debreceni csoportja. A jobbközép szervezet helyi koordinátora Csák László tanár, volt iskolaigazgató. A portálnak Csák Lászlót elmondta, mindazokra számítanak, akik nem akarnak sem a hatpárti ellenzéki szövetségre, sem a Fideszre szavazni.

Gárdonyi Közlöny: Nem adhatták volna 60 évre bérbe az agárdi partszakaszt, a városvezetést ez nem érdekli

A gárdonyi önkormányzat és a Surf Core kft. között létrejött bérleti szerződés szerint a cég 8,4 millió forintért egy 551 négyzetméteres agárdi part menti területet kapott az aláírástól számított 60 évre, 2076-ig. Ezt a szerződést véleményezte és törvényességi felhívással is élt a Fejér Megyei Kormányhivatal – írja a Gárdonyi Közlöny. A Kormányhivatal álláspontja szerint határozatlan vagy legfeljebb 15 éves határozott időre köthetett volna szerződést az önkormányzat, amely időszak egy alkalommal legfeljebb 5 évvel meghosszabbítható. Gárdony Városának Önkormányzata ezzel szemben 60 év határozott időtartamra kötött szerződést az ingatlan tekintetében, így a határozat álláspontjuk szerint törvénysértő. A jegyző szerint azonban a képviselő-testület határozata mindenben megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Nyugat.hu: Elvették a szombathelyi képviselők tiszteletdíjának egy részét – De mennyit kapnak most?

November 24-én a polgármester élőben, a Facebookon jelentette be hivatalosan, hogy 10 százalékkal csökkentik a képviselői, az igazgatósági és felügyelő-bizottsági tiszteletdíjakat. A polgármester számára biztosított reprezentációs keret 50 százalékát elveszik. A szombathelyi képviselők eredetileg havonta bruttó 250 ezer forint tiszteletdíjat kapnak. Ebből vontak le most 10 százalékot, azaz 25 ezer forintot, tehát 2021. január 1-től 2021. december 31-ig a képviselői tiszteletdíj 225 ezer forint. Ez havi 500 ezer, éves szinten 6 millió forint megtakarítást jelent a költségvetésnek – olvasható a Nyugat.hu-n.

Balatontipp.hu: A vendéglátásban is rögzítették, hogy az anya nő, az apa meg férfi – vagy mégse?

Egy decemberi kormányrendelet szerint mostantól minden vendéglátóhelyet be kell sorolni 11 üzlettípus valamelyikébe. Mivel a kategóriák határai rendkívül rugalmasak, a vendégek jobban eligazodnak, ha maradnak az üzletek hétköznapi elnevezésénél – mutat rá a portál.

 

Nyitókép: A PTE Ifjúság úti épületének bejárata. Forrás: Google maps

Megosztás