Pécs

A pécsi labdarúgó akadémiára járvány idején is újabb 800 millió forintot ad a kormány

Szeptemberben még azzal számolt a Pécsi Sport Nonprofit Zrt., hogy a járványkezelés miatt a beruházás II. üteméhez szükséges forrást elvonhatják, azonban a kormány még a koronavírus-járvány második hullámának közepén is további százmilliókat ad erre a célra, a korábban már biztosított több mint kétmilliárd forint mellé.

 

Támogatási kampány

 

Egy hete jelentette be Hoppál Péter országgyűlési képviselő a Facebookon, hogy döntött a kormány, megépül PMFC új focistadionja, és befejezik a Dárdai Labdarúgó Akadémia építését is.

Dr. Hoppál Péter

Sajtótájékoztató – Mérlegen a pécsi baloldal első éve Egy éve uralk… odik Pécs felett a baloldali kényszer-koalíció. Nézzük meg, mire futotta ez idő alatt. http://pecsert.hu/dr-hoppal-peter-ami…/…

Az október 29-én megjelenő Magyar Közlöny 233. számából pedig néhány részlet is kiderült. Az id. Dárdai Pál Labdarúgó Akadémia beruházáshoz a Kormány 1706/2020. (X. 29.) határozata szerint az eddigi 2 168 256 000 forint központi költségvetési támogatáson felül – 800 000 000 forint többletforrás biztosít.

„A Kormány elkötelezett a pécsi városi sportinfrastruktúra- és sportágfejlesztési program támogatása mellett, melyek teljes körű megvalósítása megfelelően szolgálja az utánpótlás-nevelést, a diák- és hallgatói sport, a szabadidősport, a határon túli magyarlakta településeket érintő sporttehetség-kiválasztás támogatását, a lakosság és a versenysport hosszú távú sportlétesítmény-igényét, valamint a sportra és sportolóvá nevelés professzionális szakmai ellátását” – áll az indoklásban.

A szükséges 800 400 000 forint biztosításáról az Emberi Erőforrások Minisztériumának kell gondoskodnia az „Egyedi sportlétesítményfejlesztések támogatása jogcímcsoport” terhére. Határidő: a forrás rendelkezésre állását követő 45 napon belül.

Jövőre elkészülhet

Az idősebb Dárdai Pál nevét viselő pécsi labdarúgó-utánpótlás akadémia kivitelezési munkálatai tavaly tavasszal kezdődtek meg.

A rekonstrukció során – a meglévő épületek és építmények bontása után – egy új főépületet és a hozzá tartozó szabadtéri és ideiglenesen fedett térben elhelyezett sportpályát létesítenek. A főépületben előtér, büfé, klubterem, rehabilitációs edzőterem, egyéni bemelegítő szobák, gyógytorna szoba, öltözők, vizes helyiségek, masszázsszobák, orvosi szoba, irodák, tárgyaló, teakonyha és egyéb kiszolgáló helyiségek kapnak helyet. Az összes hasznos alapterület hozzávetőlegesen 2000 négyzetméter, ezt kétszintes, lapostetős épületben helyezik el.

A főépületet egy ideiglenes jellegű ponyvával fedett sportpálya, valamint három szabadtéri sportpálya veszi majd körbe. Az egyik pályához egy 150 fős lelátó is kapcsolódik, ezen kívül még négy teniszpálya és parkoló egészíti ki a létesítményt.

A munkálatok állásáról nyáron írt a Magyar Építők. Akkor az építésvezető a portálnak azt nyilatkozta, a „kivitelezés során kihívást jelentett, hogy változó időjárási viszonyok között kellett végezniük a munkát, valamint a járványhelyzetből adódó, külföldről érkező anyagbeszerzések okoztak némi bizonytalanságot.” Hozzátte: a projekt „a megrendelői igények változása és az élőfüves pályák építéstechnológiája miatt várhatóan a jövő évben fog befejeződni.”

Már le is mondtak a pénzről

A kivitelező a B Build & Trade Kft., amely az eredeti szerződés szerint (a tervezett 1,6 helyett) 1,8 milliárd forintért vállalta a beruházást. Ez az összeg még akkor sem emelkedett, amikor a felek nyáron szerződést módosítottak, miután az épület alapozási munkáinak végzése közben, az alapásás földmunkálatai során az építési területen korábban nem ismert belső közműveket találtak. A csapadékvíz elvezetés nyomvonalának, valamint külső természetes vízfolyásba gravitációs elvezetésének megoldásához az épület padlószintjét meg kellett növelni 60 centivel.

A hiányzó 800 millió forint csak egy szeptember végi újabb szerződésmódosításban bukkan fel a következő módon.

„A Megrendelő megrendeli Vállalkozó pedig kötelezettséget vállal az eredeti szerződésben II. ütemben meghatározott, a jelen szerződésmódosítás mellékletét képező műszaki tartalommal 1 db műfüves és 1 db füves nagypálya és annak villanyvilágítással történő kivitelezését, azzal, hogy a II. ütem többi részének kivitelezését Vállalkozó nem kezdi meg, mivel arra nem áll rendelkezésre jelenleg fedezet, melyről Vállalkozónak tudomása van. Felek egyezően adják elő, hogy amennyiben a II. ütemhez kapcsolódó (Megrendelő által igényelt) támogatási összeget a 800.000.000,- Ft-ot nem kapja meg Megrendelő, úgy Megrendelő bármikor jogosult a II. ütem fennmaradó részére vonatkozóan (2 fenti pályán kívüli pályák kivitelezési munkái vonatkozásában) a vállalkozói szerződéstől egyoldalúan elállni”

A dokumentum hangsúlyozza:

„a világjárvány bekövetkezésével okozati összefüggésben Magyarország kormánya a kormányzati támogatási stratégia rendszerét teljes mértékben az emberi élet és egészség védelmének elsődlegességét szem előtt tartva átstrukturálta, és ennek következtében a jelen Vállalkozási szerződés II. ütemére vonatkozó támogatás egyik félnek sem felróható okból elmaradt”

Azóta viszont már tudjuk, hogy a kormány a pandémia ellenére is bőséges forrást biztosít a focira Pécsett is.

Stadionra nem sajnálta a támogatást a kormány, de a kollégium építése leállt, mert elfogyott a pénz

Közös megegyezéssel felbontotta a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány a FerroÉp Zrt.-vel kötött szerződést, miután kiderült: a kormány által biztosított közel 2 milliárd forint sem elég az egykori művelődési ház átépítésére. A FerroÉp a Fidesz által nemrég kinevezett kormánybiztos, Nemesi Pál tulajdona. A kollégium valódi tehetségek mindennapjait segítené.

 

Katus Eszter

Fotó: Youtube/pecsimecsekfc

Megosztás