Kaposvár

Négycsillagos kempinget ígértek, de csak a gaz nő a Mészáros Lőrinc-féle desedai létesítményben

Június 30-án lejárt a határideje annak a támogatásnak, amelyre még Orbán Viktor vállalt kötelezettséget 2015-ben a Modern Városok Programban, s egy négycsillagos, 450 férőhelyes kemping felépítését fedezte volna száz százalékban állami forrásból. Az országos média két éve, 2018 közepén kapta fel a hírt, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Balatontourist Camping Kft. szerződést kötött Kaposvárral az egység üzemeltetésére, ám annak területén a mai napig egy kapavágás sem történt: burjánzik a gaz, romos épületek várják sorsuk jobbra fordulását.

A SAJTÓSZABADSÁG NEM CSAK A HATALOMTÓL, TŐLED IS FÜGG – MUTATJUK, MENNYIBE KERÜL AZ ÁTLÁTSZÓ

Az Átlátszó ingyen van, de nem ingyen készül: idén még 3345 előfizetőre lenne szükségünk. Fektess be te is a tényfeltáró újságírásba!

Hazai vizeket prédikált népének nemrég Orbán Viktor miniszterelnök, s idén szófogadásból, netán anyagi okok miatt valóban sokkal többen éltek a hazai turizmus nyújtotta lehetőségekkel. Ám egyrészt a balatoni szállásköltségek brutális emelkedése, másrészt a zsúfoltság miatt is egyre feltűnőbb, hogy az ország leghosszabb, csodaszép környezetű mesterséges tava mellé tervezett kemping megvalósítása csigalassúsággal halad.

Pedig a Kósa „Modernváros” Lajos miniszter által aláírt támogatói okirat szerint

a 2,4 milliárdból ötszáz milliót még 2018-ban, közel egy-egy milliárdot pedig 2019, illetve 2020 januárjában kifizettek az önkormányzatnak.

Ráadásul Kaposvár közgyűlése már az eseményeket némiképp megelőzve döntött arról, hogy a kempinget nem a város, hanem a bevezetőben említett Balatontourist Camping Kft. fogja üzemeltetni, ami közismerten a Mészáros Lőrinc-féle Hunguest tulajdona. A szerződés tíz évre szól, s az önkormányzat szándéka világos: nem akar egy várhatóan ráfizetéses egységet a nyakába venni, miután a szintén a Modern Városok keretében épült új sportcsarnok és az uszoda is szinte megoldhatatlan feladat elé állítja a gyenge adóerővel bíró somogyi megyeszékhelyet.

Deseda

A Balatontouristtal kötött szerződés a nettó árbevétel hat százalékát írja elő bérleti díjként, minimum négymillió forintot. Utóbbi összeget Mészáros Lőrinc 13 perc tíz másodperc alatt keresi meg, így vélhetően nem erről szól számára az üzlet. Kérdés az is, hogy a beruházás 2018-as árkalkulációja mennyire érvényes 2020-ban, vagy inkább már 2021-ben. Elképzelhető, hogy emiatt ilyen nyögvenyelős a közbeszerzési folyamat.

Mind a pénz, mind az üzemeltető adott volt, ennek ellenére a részvételi felhívás csak 2019 novemberében, a döntés után négy évvel jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, s ezt követően négyszer módosították az ajánlati határidőt. Utoljára idén februárban, március 17-ére, ám eredmény azóta sincs: az eljárás részletes adatai között fellelhető legutolsó dokumentum dátuma június 4. Ez arról szól, hogy egy ajánlattevő visszalépett, s ketten maradtak állva: a Laterex Kft. és a ZÁÉV- Szabadics konzorcium.

Annak, hogy a kormány döntött volna a támogatási szerződés meghosszabbításáról, nem találtuk nyomát, így elvileg akár a támogatás visszafizetésére is kötelezhető Kaposvár önkormányzata.

A Deseda tó körül amúgy mindig is zajlott az élet: a kemping elődje, amely 1988-tól üzemelt, a Siotouré volt, annak felszámolása után került először a méltán rossz hírű SCD-csoport birtokába. Tőlük vásárolta meg a város 2008-ban mindössze 70 millió forintért, bár ez, mint utólag kiderült, csak az időközben romhalmazzá vált épületeket jelentette, a terület állami tulajdon maradt.

Tíz évig kísérletet sem tett a város arra, hogy saját erőből rendbe tegye a jobb sorsra érdemes objektumot. Idén év elején akár bővülhetett volna a büdzsé: közismert NER-lovagok, oligarchák és kormányközeli önkormányzatok szépen kaszáltak a Kisfaludy-alap idegenforgalmi szálláshelybővítési tízmilliárdjaiból, Kaposvár ebből a körből is kimaradt.

Talán nem véletlenül: a város, habár Szita Károly polgármester évtizedek óta szinte minden választási programjában fejlesztendő, reménybeli húzóágazatként beszélt az idegenforgalomról, e téren nagyon szerény eredményeket tud felmutatni. 2018-as idegenforgalmi adóbevétele 16,7 millió forint volt, ezzel nem fért be az első százba a magyar települések sorrendjében, előttük az alsóházban – sportnyelven szólva – többek közt Pápa, Cegléd és Herceghalom végzett 18 millióval.

A nem túl előkelő helyezés viszont nem feltétlenül a minőségi szálláshelyek, sokkal inkább az élmények, programok, turisztikai attrakciók hiányának tudható be. Elképzelhető, hogy a hosszú évekig tartó totojázás után végül – Mészáros Lőrincnek köszönhetően – megépül a kemping, üzemeltetője is lesz, s már csak azokra lesz szükség, akik eddig elkerülték a környéket: a vendégekre.

Huszka Imre

Nyitókép: Fizetős vendégek helyett rongálók látogatják a magára hagyott tóparti létesítményt. A szerző felvétele. 

Támogatási kampány – fektess be a demokráciába, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

 

Megosztás