mindenki egyenlő

Biztosítás: a kormányzati ügynökség dolgozói várólista nélkül juthatnak orvosi ellátáshoz

Közbeszerzésen keres szolgáltatót az állami ügynökség arra, hogy a hivatali dolgozókat várólista nélkül ellássák, ha pedig műtétre van szükségük, akkor a többi beteggel szemben kiemelt elhelyezést kapjanak. Az ügynökség szerint a dolgozók ezt béren kívüli juttatásként kaphatják, Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő viszont úgy látja: a NER újabb rendszert épít tagjainak.

A SAJTÓSZABADSÁG NEM CSAK A HATALOMTÓL, TŐLED IS FÜGG – MUTATJUK, MENNYIBE KERÜL AZ ÁTLÁTSZÓ

Az Átlátszó ingyen van, de nem ingyen készül: idén még 3345 előfizetőre lenne szükségünk. Fektess be te is a tényfeltáró újságírásba!

„Kormányzati Informatikai Fejlesztés Ügynökség által foglalkoztatott közalkalmazottak és
munkavállalók számára csoportos szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás – beleértve a szolgáltatás megszervezését is – fedezetének nyújtása 12 hónapra.” Ezzel a nem túl izgalmas címmel hirdetett közbeszerzést az állami ügynökség július 16-án. Nem adtak túl sok időt, augusztus 5-ig lehetett pályázni, és már a bírálatnál tartanak.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztés Ügynökség (KIFÜ) az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá tartozó, önállóan működő és gazdálkodó központi költségvetési szerv. Feladatai közé tartozik az „uniós és hazai forrásból megvalósuló informatikai projektek vezetési, minőségbiztosítási feladatainak ellátása, a projektek előkészítésétől a megvalósításán keresztül azok lezárásáig”, illetve az „informatikai infrastruktúra fejlesztése és üzemeltetése, valamint arra épülő szolgáltatások nyújtása a hazai közoktatási, felsőoktatási, kutatási intézmények, közgyűjtemények számára.”

A hivatal közel 6 milliárd forintból működik, költségvetése szerint informatikai szolgáltatásokra 2,2 milliárd, míg bérekre 1,3 milliárd megy el. Százmillió forint felett költenek a 4iG Nyrt.-nél, vagyis Mészáros Lőrinc jobbkezének informatikai cégénél, valamint a már általunk 2015-ben bemutatott NER-tag eNet Kft.-nél.

 

De vissza a közbeszerzésre. A műszaki leírás szerint a biztosítás 300-330 főre szólna. A biztosító feladata az ügynökség „közalkalmazottjainak és munkavállalóinak a kockázatviselés hatálya alatti egészségbiztosítási szolgáltatásfinanszírozói fedezete”, ami az alábbi – az állami egészségügyi rendszerben elérhető – területekre terjed ki:

korlátlan számú, limit nélküli komplex járóbeteg szakorvosi ellátás megszervezése várólista nélkül, az időpont egyeztetéstől számítva legfeljebb 8 munkanapon belüli időpontra Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Székesfehérváron. 

Szükség esetén receptírással minimálisan az alábbi szakágakra: allergológia, angiológia, belgyógyászat, bőrgyógyászat, diabetológia, dietetika, endokrinológia, évente egyszer fogászati szűrés, fizioterápia, fül-, orr-, gégészet, gasztroenterológia,  kardiológia (az egészségügyi szolgáltatás szükség esetén tartalmazza a szívultrahangot), neurológia, nőgyógyászat, ortopédia, proktológia, pullmonológia, radiológia (röntgen, ultrahang, mammográfia), reumatológia, szemészet és urológia.

És ehhez jön még korlátlan számú diagnosztikai vizsgálat megszervezése, 8 napon belül, várólista és összegkorlátozás nélkül: nőgyógyászati citológiai vizsgálat, ekg, (nyugalmi, terheléses, holter, 24 órás vérnyomás vagy pulzus monitorozást), ultrahang (uh), röntgen (enterográfia, nyelésvizsgálat), mammográfia, doppler- illetve arteriográfos érvizsgálat, szűrő audiometria, audiológiai vizsgálat, dermatoszkópia, centrális csontsűrűség-vizsgálat (odm, dexa), allergiateszt bőrön illetve vérvétellel, biopszia illetve sejt- és szövettani vizsgálatok, endoszkópos-tükrözéses vizsgálatok (gasztroszkópia, kolonoszkópia, cystoszkópia), mri, ct, cardio-ct, pet-ct.

Ha a várólista nélküli szakorvosi ellátás, diagnosztika bajt jelezne, és Budapesten kórházba kerülnének, akkor az maximum 2 ágyas szoba lehet saját fürdőszobával, hűtőszekrénnyel, tévével, Wifi-vel. 24 órás egészségügyi tanácsadó vonal és központi elektronikus elérhetőség is feltétel, csakúgy, mint a korlátlan számú laboratóriumi vizsgálat megszervezése.

A kiírás szerint „a biztosítást igénybe vevők átlagéletkora jelenleg 42 év, de ez az adat a jelen beszerzés eredményeként megkötendő szerződés időtartama alatt folyamatosan változhat.” A területi megoszlás jelenleg az alábbiak szerint alakul: Budapest 87,6% Debrecen 4,2% Győr 1,3% Miskolc 1,6% Pécs 1,3% Szeged 1,0% Székesfehérvár 2,9%.

Párhuzamos ellátás épül

Sokan örülnének egy ilyen csomagnak, hiszen ezek a vizsgálatok az állami egészségügyben ugyan elérhetőek, de „halandóknak” sokszor csak sok-sok várakozással. A közbeszerzés nyertese ezt a problémát oldja meg. De Kunetz Zsombor szerint ez a megoldást mást is üzen. Az egészségügyi szakértő szerint a rendszer hasonló lehet a már működő Honvéd kórházhoz, ahol egyszerűen előre veszik az állami tisztviselőket, kormánytagokat.

„Az látszik, hogy a NER párhuzamos ellátást épít ki a kedvezményezetteknek, ami egy állami szolgáltató esetében különös – lévén a szolgáltatások egyébként is elérhetőek”

– kommentálta a közbeszerzést Kunetz Zsombor.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztés Ügynökségtől azt kérdeztük, hogy a meglévő, állami egészségügyi szolgáltatásokon túl mi szükség az alkalmazottak ezen túli biztosítá­sára. Erre a hivatal azt válaszolta, hogy „a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás, mint béren kívüli juttatás az alkalmazottak körében, korábbi években végzett igényfelmérés alapján került megha­tározásra. A KIFÜ egészségbiztosításon túl béren kívüli juttatásként helyi tömegközlekedési támo­gatást biztosít alkalmazottai számára.”

Azt is írták, hogy ez szerintük „nem soron kívüli, hanem előjegyzés alapján történő szolgáltatást biztosít. A béren kívüli juttatás az alkalmazottak körében korábbi években végzett igényfelmérés alapján került meghatározásra”, és mindezt szerződés alapján járó bérjellegű juttatásként kapják majd a dolgozók.

Az Ügynökség lépése egyébként indokoltnak látszik: a közösségi oldalakon ugyanis egyre gyakrabban terjednek el fotók, amelyek tanúsága szerint az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés igencsak döcögős mostanában.

Lovas Zoltán

várakozók ma délelőtt: Hetényi Géza Megyei Kórház – Rendelőintézet, Szolnok. És hónapok óta hasonló a helyzet az egész országban… beteg emberekről van szó.

 

Segesvári Csaba

Fotó: KIFÜ színpad az Infotér 2017-es konferenciáján. Forrás: Infotér/Youtube

Támogatási kampány – fizess elő az Átlátszóra, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

Megosztás