Szeged

A kormánykedvenc WHB-t támadja a fideszes Szegedma portál, Kubatovot sejtik a háttérben

Fideszes városokban sem létező beruházásösztönzést kér számon a szegedi városvezetésen a fideszes szegedma.hu, miközben a kormánykedvenc uszoda-beruházót támadja. Új szintre lépett a szocialista vezetésű városért indított Kubatov-harc.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Szépül a város, de gazdaságfejlesztésre csak nehezen futja Szegeden, illetve Szégyenfoltok újratöltve 3. rész: Lassan halad az uszodaépítés az Etelka soron – aki csak a Fidesz-közeli szegedma.hu-t olvassa, könnyen egy pusztuló és szenvedő városnak láthatja Szegedet.

A portál azóta kapcsolt Botka-ellenességben maximális fokozata, miután sajtóhírek szerint Kubatov Gábor személyesen ad eligazítást a szerzőknek. Erről a már nem kormáykedvenc Szabó Bálint már februárban beszélt az Átlátszónak.

Ami mégis érdekes, hogy a portál szerzője most éppen a Fidesz-közeli WHB-t támadja, valamint egy olyan gazdaságfejlesztést kérnek számon a város vezetésen, ami még a Fidesz vezette településeken sincs.

Szépül a város, de gazdaságfejlesztésre csak nehezen futja Szegeden – ezzel a címmel jelent meg még áprilisban írás a szegedma.hu-n. Azt rótták fel a szocialista város vezetésnek, hogy  “hét év alatt összesen nagyjából 14 milliárd forint uniós támogatást kapott Szeged. Ezek közül csak egyetlen olyan projektet találni, mely közvetlen hatással van a gazdaságra.”

A cikkben idézett “utca embere” szerint “valakinek biztosan jó ez, hogy a város szépül, de a gazdaság fejlesztésével lehetne növelni a város színvonalát.” Kétségtelen, termelő beruházásokat nemigen ösztönöz az önkormányzat, helyette felújít – csakúgy, mint a többi uniós támogatást elköltő önkormányzat.

Hogy ez mennyire nem Szeged specifikus, jól mutatja Kecskemét példája. A Szemereiné Pataki Klaudia – férje lévén a Matolcsy család tagja – vezette város alighanem az ország egyik legdinamikusabban fejlődő megyeszékhelye. A kecskeméti önkormányzat az Átlátszó megkeresésére azt írta, “Kecskeméten lényegében teljes a foglalkoztatottság, köztudott, hogy az erőteljes gazdasági fejlesztések miatt inkább munkaerőhiány van. Ezért a városnak kifejezett munkahelyteremtő pályázatra nincs szüksége.”

Azt is írták, hogy Kecskemétnek mintegy 50 pályázata van folyamatban, ezek között jelentős arányú az iskolák, óvodák, bölcsődék korszerűsítése, energetikai fejlesztése. Szintén jelentős a közlekedési infrastruktúra fejlesztése. A pályázatokhoz gyakran szükséges saját forrást biztosítani, ezt önkormányzat vállalja.

Ami talán a fideszes portál szerzőjének meglepő lehet, hogy a kecskeméti önkormányzat szerint “a nem termelő pályázatnak gazdaságélénkítő hatása van, ugyanis az a város, amely élhető, ahol van iskola, óvoda, lehet közlekedni, fejlődik az egészségügy, oda a befektetők is szívesebben mennek, ez történik most Kecskeméten.”

Szeged gazdasági alpolgármestere Nagy Sándor, a portál írására annyit közölt az Átlátszóval: a város 34 milliárd forintot költhettett el, a foglalkoztatáspolitikai intézkedésekre vonatkozó része 2,8 milliárd, ami körülbelül 8 százalék”. Hozzátette, az engedélyezett beruházásokat “kommunikációs szinten ezt mind gazdaság-fejlesztésnek tekintette anno a kormányzat”.

Kétségtelen, hogy Botka László hatalmas szálka a szegedi Fidesz és valószínűleg az országos pártvezetés szemében is, hiszen Kubatov 2017-ben még éppen a szőnyeg szélére állította a helyi kormánypárti politikusokat. De úgy látszik, hiába a szinte kézi irányítás, ez még nem elég. Ezért történhet, hogy a szegedma.hu a fideszes WHB-t támadja. A portál most szégyenfoltnak jegyzi az épülő uszodát. Szerintük “a stadion tőszomszédságában az új sportuszoda építése meglehetősen lassan halad, pedig már minden feltétel adott a beruházás megvalósításához.”

Megírtuk, az eredeti árhoz képest jóval drágábban, 4 milliárd forint helyett 16 milliárdért építi meg Csongrád megye székhelyének új sportuszodáját Tiborcz István üzlettársának a cége, a West Hungária Bau Kft. (WHB) a Dél-Konstrukt Zrt.-vel közösen. A négyszeres áremelkedést azzal magyarázzák, hogy a tervezés, az engedélyeztetés, majd a közbeszerzés lebonyolítása alatt eltelt időben megnövekedtek a költségek.

Ez az a WHB, ahol a Ligetben balhézó ultrákhoz köthető Marcus biztonsági cégcsoport is helyet talált. Ők védték a WHB-s alapkőletételt Szegeden. A Fidesz-közeli portál miért nem kérdezte meg a WHB-t a szerintük látott csúszásról, helyette a szegedi alvállalkozót faggatták, de nem kaptak választ.

Hogy mennyire célravezető a Kubatov Gábor irányította Szegedma teljes pályás letámadása, nem tudni. Az önkormányzati választásokig még 5 hónap van, Szegeden valószínűleg a kampány minden perce Botka támadásával fog telni.

Segesvári Csaba

Fotó: a szerző felvétele

Megosztás