Összeférhetetlenség

Összeférhetetlen volt a kinevezésekor a Csongrád megyei közgyűlés fideszes elnöke

Gémes László a Kurca TV-t üzemeltető „Kurca-Völgye” Szegvári Környezet-, Víz és Természetvédelmi Egyesület elnöke volt – méghozzá a megyei közgyűlés megalakulásakor is, bár korábban ennek ellentmondóan nyilatkozott. Hasonló összeférhetetlenség miatt korábban kizártak egy jobbikos politikust a testületből, mivel az törvénysértő. Gémest a Kurca TV-nél ifjabb Gémes, a fia követte.

“Gémes László (FIDESZ-KDNP) lett a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke” – a 2019. október 30-i alakuló ülésen történtekről másnap számolt be a megyei közgyűlés honlapján. Eszerint “az elnöki eskütételt követően Gémes László átvette az ülés vezetését a korelnök Magyar Annától, és ezt követően már az újonnan választott elnök javaslatairól döntött a Közgyűlés.”

Az új megyei elnök neve nem ismeretlen a Csongrád megyei politikában. Korábban Szegvárt vezette, Szentesen indult polgármesternek, de kikapott – ezekről itt írtunk részletesen. Gémes Lászlóról korábban az is kiderült, hogy úgy szavazott a jobbikos Kiss Attila kizárásáról, hogy valójában ő is érintett volt.

A jobbikos képviselőt kizárta a Csongrád Megyei Közgyűlés ugyanazért, amiért a fideszest nem

Egy internetes híroldal, a mcsipos.hu miatt tavaly megfosztották képviselői mandátumától a jobbikos Kiss Attilát – a kormánysajtó botrányos törvénysértésnek mondta, hogy Kiss a honlap kiadóját irányította. Az összeférhetetlenségi döntésben a fideszes Gémes László is részt vett. Most megtudtuk: a döntés idején ő is médiaszolgáltatót, a Kurca TV üzemeltetőjét vezette.

Még tavaly számoltunk be arról, hogy a Csongrád Megyei Közgyűlés méltatlansági okra hivatkozva kizárta a jobbikos Kiss Attila megyei önkormányzati képviselőt, mivel Kiss egy, a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény hatálya alá tartozó sajtótermék kiadójának a vezetője.

Azt is megírtuk, hogy Gémes László a Kurca TV-t üzemeltető „Kurca-Völgye” Szegvári Környezet-, Víz és Természetvédelmi Egyesület elnöke volt a kizárásról történt szavazás idején. Gémes akkor úgy reagált, “a szerkesztői felelősség nem áll fenn a Kurca Televízió tartalmának megválasztásában, összeállításában, illetve nem gyakorol tényleges ellenőrzést sem a médium felett.”

Az Átlátszó által akkor megkérdezett jogász szerint Gémes érvelése hibás, a jogász levezette, a Kurca TV egyesülete médiaszolgáltató, az NMHH listájában szerepel. A médiaszolgáltató média-tartalomszolgáltató (annak egyik szűkebb kategóriája), a törvény szerint pedig ugye – ami miatt a jobbikos Kiss Attilát kizárták – önkormányzati képviselő nem lehet médiatartalom-szolgáltató ügyvezetésének tagja. Az egyesület ügyvezetése az elnökség, az egyesület elnöke Gémes László, ami, levezetve, összeférhetetlen.

Gémes akkor azt is írta, 2019. március 9. óta nem elnöke a Kurca-völgye Egyesületnek. De ennek akkor még nem volt nyoma. A legfrissebb bírósági adatok szerint valójában november 18-án történt változás.

Az Átlátszó a Szegedi Törvényszéken megnézte a „Kurca-Völgye” Egyesület iratait. Ezekből kiderül, Gémes Lászlónak tudnia kellett, hogy a kizárásról szóló cikkünk írásakor – 2019. szeptember 11-én – ő még mindig az egyesület elnöke volt, ugyanis az általa hivatkozott márciusi változásbejegyzést a Szegedi Törvényszék 2019. április 9-én “hiánypótlási felhívás nélkül” visszautasította.

Mindezt azért, mert az egyesület rosszul ismerte a rá vonatkozó törvényt, és elektronikus út helyett papír alapon adta be a változás bejelentést. A döntés május 6-án jogerőssé vált.

Ezután elektronikus úton is beadták a módosítást, de ez sem sikerült hibátlanul. A törvényszék 2019. november 18-án hiánypótlásra szólította fel az egyesületet, végül 2019. november 20-án jegyezték be Gémes fiát elnöknek, az ő megbízása is ezen a napon szűnt meg.

  kurca by Kutya vacsorája on Scribd

Az Átlátszó által megkérdezett jogász szerint Gémes László 2019. november 20-ig volt az egyesület elnöke, addig a napig fennállt nála is az összeférhetetlenség. Ezt információink szerint nem jelezte az októberi alakuló ülésen. Ugyanakkor a törvény lehetőséget ad a képviselőknek, 30 napon belül megszűntessék az összeférhetetlenséget, amit végül sikerült is Gémesnek megtenni.

A fideszes képviselők legutóbb Hódmezővásárhelyen próbálták az ellenzéki Krupiczer Ferencet kikezdeni, a már jobbikos képviselő ellen bevetett módszerrel. A Magyar Narancs mutatta be, hogy az érintett cége rádiót működtet. Végül az immár ellenzéki többségű vásárhelyi közgyűlés kivizsgálta az ügyet, és úgy találta: nem sérült a média- és az önkormányzati törvény. A rádió adása október 31. óta szünetel.

Segesvári Csaba

Fotó: Csongrád megyei közgyűlés/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás