választások 2019

Tétényi Éva: katolikus generációváltás kéne ahhoz, hogy Esztergomban is véget érjen a NER

Esztergom sok szempontból úttörő város: itt valósult meg először a teljes ellenzéki összefogás, már 2010-ben. Itt mutatta meg először város, hogy a Fidesz legyőzhető. Ráadásul jóval Borkai előtt volt itt polgármesteri drogbotrány és akadtak városvezetői nőügyek is. Most azonban mégsem sikerült a váltás. Vajon miért nem? – erről kérdeztük a 2010-2014-es ciklus “összefogásos” polgármesterét, Tétényi Évát. Szerinte az esztergomiak emlékeznek még, milyen nehéz a Fidesz ellenében várost vezetni, mik lehetnek a “lázadás” következményei.

A Fidesz éveken át tartó hatalmának 2010-ben lett vége Esztergomban, amikor is a teljes ellenzék (pártok, egyesületek, civil szervezetek) felsorakozott egyetlen független jelölt, Tétényi Éva mögé, aki nagyon magas részvételi arányok mellett fölényes győzelmet aratott a fideszes Meggyes Tamással szemben.

Esztergom egyébként mindig is példamutató volt a szavazói hajlandóság szempontjából: 2010-ben míg az ország 46,64% szavazott, addig Esztergomban a lakosok 53,43%-a, 12786 ember járult az urnák elé. Akkor két jelölt indult, a korábbi polgármester, Meggyes Tamás a szavazatok 35,64 %-át (4494 voks) szerezte meg, míg a független Tétényi Éva közel kétszer annyi, 64,36% (8117) szavazatot kapott. Az ezt követő 4 év egy országnak mutatta meg, mit tesz a Fidesz azzal, aki szembeszegül vele. Ám Tétényit nem sikerült megtörniük, és 2014-ben újra ringbe szállt a polgármesteri címért.

Ekkor azonban az 7-en mérettették meg magukat: olyanok is ringbe szálltak Tétényivel szemben, akik addig őt támogatták. Az eredmény – dacára az elaprózódásnak – igen szoros volt: a korábbi polgármester 43,39%-ot (5092) kapott, míg a Fidesz-KDNP színeiben induló Romanek Etelka 46,86%-ot (5501) szerzett meg.

2019-re országszerte belátták a pártok, hogy a kormányerők csak akkor válthatók le az önkormányzatokban is, ha az ellenzéki pártok végre összefognak, és 1-1 elleni felállás alakul ki. Esztergom azonban ezúttal elbukott: Hernádi Ádám fölényes, 58,28%-kkal nyerte meg az 5 éves mandátumot, csapata pedig mind a 10 körzetben elvitte a képviselői helyeket. Ellenzéki jelölt csak kompenzációs listáról jutott be, ráadásul ilyen rosszul (26,7 százalék) kevés helyen végzett “összefogásos” jelölt, mint itt.

Tétényi Éva véleménye szerint két nagyon fontos komponens együttes megléte szükséges ahhoz, hogy ellenzéki jelölt nyerhessen: az egyik, hogy megvalósuljon az 1-1 elleni felállás, a másik pedig az, hogy az ellenzéki jelölt személye alkalmas legyen a feladatra. Esztergomban szerinte ezek egyike sem valósult meg, mivel:

  • 3 jelölt is indult: a Fideszes Hernádi Ádám, az ellenzéki pártok által támogatott Szeretgom Egyesület színeiben Cserép János, és a civilek (és korábbi párttagok) Egész Esztergom Egyesületének jelöltje, dr. Révfalvi Gergely,
  • Cserép János korábban az országgyűlési választásokon már megmérettette magát, 2018-ban a szavazók mindössze 1,49%-a gondolta őt alkalmas jelöltnek.

Márpedig a jelölt személye különösen fontos elemzőnk szerint: konzervatív helyen például konzervatív jelöltnek van esélye – ezt láthatjuk Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter esetében is. Márpedig Esztergom klerikális város, Mindszenty bíboros (aki 2019. május 4-én posztumusz megkapta a város díszpolgára kitüntetést) és az 1956-os események miatt pedig a mai napig  meglehetősen alacsony a kommunizmus, a baloldaliság elfogadottsága.

Tétényi Éva saját bevallása szerint azért is lehetett 2010-ben alkalmas jelölt, mert maga is egy kispolgári klerikális családból érkezett, így illeszkedik a város identitásába.

A Fideszes jelölt, Hernádi Ádám ennek szintén eleget tett: a MOL-vezér Hernádi Zsolt rokona, aki Esztergom prominens személye, Kiss-Rigó László püspök közeli barátja, így hát mind a jobboldaliság, mind a klerikális kapcsolat jelen van személyében, ráadásul a Hernádi név Esztergomban igen jól cseng. Az említett urak már eddig is számos módon gyakoroltak közvetve hatalmat a városban: Romanek Etelka egy Kiss-Rigó alapítványon keresztül érkezett, Hernádi Ádám pedig Hernádi Zsolt testvérének a fia. A MOL-os Hernádi több ingatlanban érintett Esztergomban, többek között a hírhedt mélygarázs tetején lévő szálloda torzót most szerezték meg – az már csak ráadás, hogy a Szent Tamás hegyen álló Hernádi ház alsó szintje Kiss-Rigónak van fenntartva.

Az orbánista püspök esztergomi hatalomgyakorlásáról korábban itt írtunk:

Az ÁSZ szerint nem biztosított a felelős gazdálkodás Esztergomban, a jegyző felelősségét vizsgálnák

Kiss-Rigó László orbánista püspök emberének tartják Esztergomban a város jegyzőjét, akiből ennek ellenére elege lett a helyi Fidesznek. Endre Szabolcsot a számvevőszék is kikezdte, korábbi állomáshelyén, Kiskunfélegyházán folytatott tevékenysége miatt pedig a rendőrség is nyomozott, igaz, végül mindent rendben találtak. [caption id=

A volt városvezető fontosnak tartja még azt is, hogy Esztergomban szerinte nincs igazi lokálpatriotizmus. Abban a formában, ahogy mondjuk Gödöllőn létezik, ahol dr. Gémesi György a Gödöllői Lokálpatrióta Klub támogatásával annak ellenére is megnyerte a választásokat, hogy a Fidesz és a legtöbb ellenzéki párt összefogása is indított jelöltet ellene. Gödöllő megmutatta tehát, hogy önkormányzatiságnál a tényleges, jól működő lokálpatriotizmus erősebb támogatottságot élvez még a pártok összefogásánál is.

Esztergomban ellenben a feladatot, amit Gödöllőn Gémesiék egyesülete vállalt fel, az egyházközösségek látják el.

Ezen kívül fontos szempont, hogy Esztergomban az emberek nagy része ingázik, jóformán csak aludni jár haza, így sokkal zártabbak, kevésbé aktívak. Ő maga is tapasztalta, hogy a város egy igen kis részét lehetett csak aktivizálni. Pont ezért sem lehetett lokalizálni, hogy kik álltak mögötte annak idején: a jobboldal szerint a baloldaliak, a baloldal szerint a jobboldaliak támogatták őt.

A mostani választás megmutatta azt is, hogy az emberek igenis hisznek az ígéreteknek, ennek pedig nagyon fontos előfeltétele a tájékoztatás. Azok a helyek, ahol nem csak a kormányzati média van jelen, hanem hallható az ellenzék is, most képesek voltak a váltásra (eklatáns példája ennek a főváros).

Az egykori polgármester szerint azonban „egyszer volt Esztergomban kutyavásár”: a 2010-es győzelméhez kellett Meggyes Tamás, kellett az egységes összefogás, mely lehetővé tette az 1-1 elleni felállást, és kellett egy, a fent említett helyspecifikus alkalmas jelölt is. A 2010 és 2014 közötti időszak azonban egyáltalán nem volt “jó”: az emberek sanyarogtak.

Hol közvilágítás nem volt, hol a helyi tömegközlekedés állt le, mindenesetre a 4 év alatt az emberek a saját bőrükön tapasztalták meg, konkrét, személyes visszaemlékezésük van arra, milyen az, ha nem a Fidesz nyer, és az emberek nem akarnak még egy Tétényi-időszakot.

Tétényi tapasztalata szerint ezért csak ott lehet sikeres egy város, hogy a polgármester azonos színű, mint a testület többsége. Ezért örül, hogy ez rengeteg helyen, például a fővárosi közgyűlésben, a budapesti kerületek tömében vagy éppen Szegeden, Hódmezővásárhelyen össze is jött, Pécsett pedig egyenesen kétharmadot szerzett az ellenzék.

És hogy mikor, hogyan várható változás Esztergomban? Tétényi Éva szerint ehhez az kell, hogy a egyházi közösségek (amelyek a lokálpatrióta szerepet töltik be) kitermeljék a maguk értelmiségi fiataljaikat, akiknek a hitére, meggyőződésére nézve sértő mindaz, amit a magát keresztény-konzervatívnak valló kormány valójában művel, és ők állnak fel egységesen a város (és meggyőződésük) érdekeit képviselve.

Ám – mint mondja –, ennek az egyik legfontosabb előfeltétele az, hogy a Fidesz-KDNP országosan is megbukjon. Ahogy mondani szokta: „én vagy a rendszer hibája vagyok, vagy a jövő”. Az országos tendencia azt mutatja, a jövő az az út, amit az egykori esztergomi polgármester kezdett el kitaposni.

Faragó Priszcilla

Fotó: Tétényi Éva archívuma

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás