Szombathely

Nácizza és kommunistázza a Fidesz-közeli Szombathelyi Hírlap első száma az ellenzéket

Náciztak és kommunistáztak a beharagozó vezércikkben. A többségbe került ellenzék kiakadt.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Két hete írtunk róla, hogy hetilapot indított Szombathelyen a város fideszes polgármestere, Puskás Tivadar sajtósának felesége. Erre a lépésre valószínűleg azért került sor, mert az immár többségben lévő helyi ellenzék többször hangsúlyozta, újra indítják a 2018-ban megszűnt ingyenes városi hetilapot, a Savaria Fórumot.

A közgyűlés aztán február 28-án tárgyalta is a Szombathelyi Médiacenturm ügyét, vagyis, hogy addigi ügyvezetőjét, Lovass Tibort leváltják a posztjáról, helyére pedig Halmágyi Miklóst nevezik ki. Lovass azt a kritikát kapta meg a baloldaltól, hogy nem volt kiegyensúlyozott a közpénzen fenntartott tévé. Ezért, bár a tévénél maradhatott Lovass, az ügyvezetői széket át kellett adnia. A Médiacentrum új feladatot is kapott, ki kell adnia a Savaria Fórumot, a korábban megszüntetett városi hetilapot.

Ezt a döntést Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester újratárgyalásra visszaküldte a testületnek. Talán nem meglepő, de március 13-án a többséggel bíró ellenzék helyben hagyta a korábbi döntést.

Begyújtja a rakétákat a Fidesz

Már a február 28-i közgyűlést megelőzően, február 27-én a város Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága tárgyalta a névhasználati engedélyt. A szabályozás ugyanis úgy szól, hogy a város nevének használatához a polgármester engedélye kell. Ezt megelőzően a bizottságnak kell tárgyalnia, majd javaslatot tennie a használatról. Annak módja szerint a bizottság tárgyalt is. Ahogy korábban írtuk, a Szombathelyi Hírlapot a Pannon Marketing és Média Kft. adja ki, bizonyos Kremser Anita ügyvezetése alatt.

Kremser Anita cégvezető-tulajdonos pedig nem más, mint Kremser Csabának, a szombathelyi polgármesteri kabinet iroda sajtósának a felesége. 2017-ig pedig maga a mostani sajtós látta el az ügyvezetői teendőket.

A szerkesztőség gyorsan összeállt, hiszen az engedély megadása után, a március 23-24-i hétvégén már a szombathelyi postaládákban landolt a lap.

Az impresszumból csak annyi derült ki, hogy a lap főszerkesztője Horváth Vilmos. Horváth 1990 és 1998 között az SZDSZ parlamenti képviselője volt. Majd Hende Csaba és a Fidesz felé fordult, volt a fideszes Szombathelyi7Nap főszerkesztője is. Horváthon kívül más helyi újságíró neve nem jelent meg a lapban. Az impresszumban senki, csak a főszerkesztő, a cikkek aláírói pedig ismeretlen nevek, monogramok.

A Szombathelyi Hírlap egyébként úgy jelent meg, hogy a médiahatósági regisztrációt sem végezte el. Hogy a sietség vagy felületesség volt-e a háttérben, csak találgatni lehet.

A lap vezércikkét Csizmadia Tamás írta. A Magyar Narancs mutatott rá, hogy Csizmadia nemrég még az EMMI sajtófőnöke volt, március elején távozott.

Csizmadia cikke ilyen következtetéseket hozott össze, a szombathelyi ellenzékről:

„Szombathelyen az ellenzék olyan, mint a Bourbonok. Semmit se tanultak, semmit se felejtettek. Emlékezzünk, a kommunista párt valamikor beengedte a kisnyilasokat. Itt is sok az áthallás, most a szivárványkoalícióban a bársonyos fasizmus boldogan megfér az öreg kommunistákkal, meg a fiatal vörösökkel.”

Nem csoda hát, hogy a Szombathelyi Hírlap ügye a március 27-i közgyűlésen is téma volt. Az ellenzéki képviselők azt indítványozták, hogy vonják vissza a név használati engedélyt, hiszen nem engedhetik meg, hogy Szombathely név alatt ilyen burkolt nácizás follyon.

Nemény András (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) azt mondta, most egy olyan újsághoz adja a nevét a város, amelynek cikkei alkalmasak arra, hogy becsületsértési pereket indítsanak.

A szócsata közben Puskás azt mondta, hogy akkora reklámot csinálnak az egyébként magánkézben lévő újságnak, hogy a következő számból egészen biztosan több fog majd fogyni, mint a korábbiból. A polgármester eszmefuttatásában csak annyi a bökkenő, hogy az újság ingyenes, és a postaládákba bedobva terjesztik.

Bár a Fidesz cenzúrát és lapbetiltást emlegetett, az ellenzék tartotta magát ahhoz, hogy magánkiadásban mindenki azt ad ki, amit akar, ám a város ehhez a Szombathely nevet nem adhatja.

A többségben lévő ellenzék egy határozattal kezdeményezte, hogy a névhasználati engedélyt a polgármestertől kerüljön vissza a közgyűlés hatáskörébe. Mivel ezt megszavazták, a hivatali előkészítés után a következő havi közgyűlésen, várhatóan áprilisban tehetnek pontot az ügy végére.

Bár kétségtelen, hogy addig még jónéhány lapszámot kiszórnak, miközben a napi eseményeket annyira nem követő olvasók akár azt is hihetik, hogy Szombathely hivatalos lapját tartják a kezükben.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

Fotó: a szerző felvétele

Megosztás