Szombathely

Titkolják a szombathelyi stadion üzleti tervét, a Transparency beperelte az üzemeltetőt

A Haladás Sportkomplexum üzleti terve üzleti titok, pedig a szombathelyi közgyűlés meghívójában bárki elolvashatja a fő számokat. Mégis megtagadták a Transparency International Magyarország közérdekű adatigénylését – az antikorrupciós szervezet a bírósághoz fordult, az ügy tárgyalásáról azonban kiküldték az újságírókat, mert a stadionüzemeltető üzleti titkokra való hivatkozással zárt tárgyalást kért.

Támogató buli


Átlátszó támogató buli – adj 1 százalékot a független sajtónak!

A szombathelyi Haladás Sportkomplexummal korábban többször foglalkoztunk: a sportlétesítmény ára 9,6 milliárd forintról indult, a 2017-es átadóra azonban már 15,4 milliárdra nőtt a költségvetése. Már javában zajlott az építkezés, de a stadion üzemeltetésére nem írták ki a közbeszerzési eljárást. Az ellenzék már akkor azt jósolta, hogy baj lesz a stadion üzemeltetésével. Lett is.

Gyorsan cserélődnek a stadionüzemeltetők Szombathelyen, most a fideszes alelnök a soros

Tavaly novemberben adták át Szombathelyen a Haladás Sportcsarnokot. Azonban már az építkezés során sok vihart kavart a beruházás. A komplexum 9,6 milliárdos költségvetéssel indult, aztán az idő haladtával ez az összeg 15,4 milliárdra rúgott. De még így sem készült el időben. Már júliusban át kellett volna adni a létesítményt, ehelyett csak novemberben sikerült.

Bár többször próbálkoztak vele, egyszer sem sikerült a Haladás Sportkomplexumnak piaci alapon működő üzemeltetőt találni, így az a cég lett az üzemeltető, amelyiket eredetileg az önkormányzat arra hozott létre, hogy a beruházást felügyelje, az államtól az építkezésre kapott pénzt kezelje. A létesítményt így most a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. üzemelteti.

Ez az önkormányzati cég már több ügyvezetőt is elfogyasztott. Az Opten céginformációs adatai szerint volt  ügyvezetője Rácz-Racker Viktória, Szondi Szilvia, Ár János, legutóbb pedig a szombathelyi Fidesz városi alelnöke, a csupán érettségivel rendelkező Gál Sándor kapta meg a posztot.

A Haladás Sportkomplexum közben megtelt élettel: bérleti szerződést kötött a Haladás labdarúgó klubbal és a Haladás VSE-vel is. Ez utóbbi az a sportklub, amelyik az NB1-es focistákon kívül minden más sportszakosztályt tömörít.

2018 december 3-án ülésezett Szombathely Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága. A bizottsági ülésen meghallgatták Gál Sándor ügyvezető pénzügyi beszámolóját: a bizottsági ülés, és annak jegyzőkönyve is nyilvános. A jegyzőkönyvből az is kiderül, hogy

  • a 2018-as év első felében 13 millió 125 ezer forintos mínuszt termelt a sportkomplexum
  • a Haladás VSE 43 millió 963 ezer forintot fizetett a csarnok használatért – ebből 37 millió forintot kaptak címkézve az önkormányzattól
  • 23 millió 229 ezer forintos elszámolási vitája van a sportkomplexumnak a Haladás Labdarúgó Klubbal
  • a focisták vitatják, hogy a pályabérlésen kívül a világítás, pályafűtés és más egyéb járulékos költségek is az ő terheik lennének

A fentieken kívül az is elhangzott ezen a beszámolón, hogy Gál szerint a 2019-es üzemeltetéshez 330 millió forint önkormányzati támogatásra lenne szükségük. Ez azonban még mindig nem a teljes üzemeltetési költség, tavaly ugyanis 180 millió forintot adott hozzá a kormány az önkormányzati üzemeltetésű stadion fenntartási költségeihez. Szombathely költségvetésében viszont mindössze 169 millió forint támogatás szerepel a stadion fenntartására.

A sportkomplexumnak van még egy bevételi forrása, a stadion bérbeadása. A szombathelyi NB1-es focicsapat ugyanis minden hazai élvonalbeli találkozója helyszínének a Haladás Sportkomplexumot jelölte meg. Erről azonban nem lehet tudni, hogy mekkora összeget tesz hozzá az üzemeltetéshez, mivel a bérleti szerződést 2018 áprilisában zárt ülésen tárgyalta a közgyűlés.

A fent sorolt adatok is jól mutatják, hogy elég nehéz külső szemlélőként kiszámolni, mekkora összegből is tartható fent a közpénzből épített, és közpénzből üzemelő Haladás Sportkomplexum.

Éppen ezért a Transparency International Magyarország antikorrupciós szervezet úgy döntött, hogy közérdekű adatigényléssel fordul a Sportkomplexum üzemeltetőjéhez, a stadion működtetéséhez készült hatástanulmányt kérve.

A Transparency azt szeretné elérni, hogy a hatástanulmány nyilvánosságra kerülésével átláthatóvá váljon a Haladás Sportkomplexum működése. A tanulmány a  2017, 2018 és 2019-es éveket tárgyalja, továbbá 20 évre előre kalkulál a kiadásokkal és a bevételekkel. De a hatástanulmányból az is kiderülne, hogyan lehetne csökkenteni a finanszírozásban az önkormányzat részesedését.

A Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője, Gál Sándor azonban megtagadta a tanulmány kiadását, arra hivatkozva, hogy a nyilvánosságra kerülő számok hátrányosan érinthetik a komplexumot egy esetleges versenyhelyzetben. Erre válaszul perel most a Transparency. Az első tárgyalást február 14-én tartották a Szombathelyi Járásbíróságon, a második ülést pedig április 15-re hívta össze a bíróság.

A tárgyalást nyilvánosnak indult, így mi is beültünk a tárgyalóterembe. Az alperes Haladás jogi képviselője azonban – arra hivatkozva, hogy a tárgyaláson üzleti titkok derülhetnek ki – azt kérte, hogy legyen zárt a tárgyalás. Az eljáró bíró pedig helyet adott a kérelemnek, így az újságíróknak el kellett hagyniuk a termet.

Az ügy várhatóan májusban folytatódik a bíróságon, de ami ennél sokkal érdekesebb, hogy Gált hamarosan meghallgatja az április 30-ra összehívott szombathelyi közgyűlés is. A testületi ülés 9.l. pontjához csatolt üzleti tervben pedig a stadionüzemeltetéssel kapcsolatos 2019-es számok olvashatóak. Vagyis pont azok az adatok, vagy legalábbis egy részük, amelyeknek a felfedését Gál üzleti titokra hivatkozva megtagadta.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

Fotó: Bonyhádi Zoltán

Megosztás