Szombathely

Hatalmas csatában maradt alul parkoló-átadásban a szombathelyi polgármester

Előbb az eső, aztán a baloldali ellenzék előzte be a város első emberét.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Akár csak szinte az összes magyar nagyváros, Szombathely és parkolóhiánnyal küzd. Ez orvosolva a városvezetők belátták, hogy kénytelenek feláldozni az épületek körüli zöldterületből a parkoló-kialakítás oltárán, különben az utak mentén parkoló autók miatt rövid időn belül nem lehet majd közlekedni a városban.

Ez történt a szombathelyi Felsőőr utcában is, ahol az úttest olyan szűk, hogy az egyik oldalon folyamatosan parkoló kocsik miatt a forgalom, csak egy sávon haladhatott.

A városvezetők 45 millió 552 ezer 534 forintot szavaztak meg arra, hogy az utcában két parkoló épülhessen, összesen 39 autónak adva ezzel helyet. Ez még februárban a helyszínen jelentette be Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester. A parkolók pedig el is készültek.

A városi honlapon közzétett előzetes tisztségviselői programban április 11-re meg is hirdették, hogy a polgármester átadja a parkolókat. A ceremónia 11 órára volt meghirdetve. Aznap azonban esős, szeles idő volt, így alig egy órával az esemény előtt (egészen pontosan 9 óra 53 perckor) a polgármesteri kabinet emailben a következő üzenetet küldte ki a sajtónak:

“Az esős, szeles időre való tekintettel, a mai 10 órára tervezett Felsőőr utcai, valamint a 10.30-ra tervezett Bem J. utcai két program elmarad, illetve új időpontba tesszük át, amiről értesítünk majd Benneteket.”

Az új önkormányzati szabályozás értelmében a kabinetnek minden hét utolsó napján kötelessége közre adni a tisztségviselők jövő heti programját. A parkoló átadása azonban nem szerepelt benne.

Közel egy hét telt el az elmaradt átadás óta, de semmi sem történt. A parkolók készen voltak, a bejárataik azonban terelőkkel voltak elzárva az autók elől, így senki sem használhatta egyiket sem.

A problémára az Ugytudjuk.hu helyi portál Facebook-liveban hívta fel a figyelmet. Ezt láthatta az Éljen Szombathely frakcióvezetője, Nemény András, aki úgy döntött, hogy frakció társával együtt hárítják el a fizikai akadályokat és engedik be az autósokat a parkolóba.

A városháza másnap pánikszerűen reagált az eseményre: közleményt adtak ki parkoló ügyben.

Többek között azt írták, hogy a parkoló műszaki átadás-átvétele nem történt meg, azért nem tudták átadni azokat. A műszaki átadás pedig azért hiúsult meg időjárási viszonyok miatt a kivitelezés befejező munkálatai még nem zárultak le.

Parkolók mégsem maradhattak átadatlanul, így a polgármester április 25-én – köze két héttel az eredetileg meghirdetett időpont után – , Illés Károly (Fidesz-KDNP) és Sátory Károly (Fidesz-KDNP) a körzet képviselőjének társaságában, nagy tömeg előtt, végre átadhatta a parkolót.

Csakhogy a műszaki átadás-átvétel több kérdést is felvet. Például, hogy ha tényleg nem történt meg, akkor erről a polgármesteri hivatalban, hogyhogy csak egy órával a meghirdetett átadás előtt értesültek? De vajon akkor miért az esőre hivatkozva mondták le a rendezvényt és hagyták parkolók nélkül az autósokat? És valóban a húsvéti ünnepek alatt sikerült-e pótolni ezt a fontos teendőt? Vagy netán porszem csúszott a gépezetbe, és a műszaki átadással inkább csak az ellenzék akciójára lőtt a fideszes vezetés?

Mi mindenesetre közérdekű adatigényléssel kértük ki az átadás-átvételről szóló dokumentumot így nemsokára ismét kevesebb lesz egy titokkal Szombathelyen.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

Fotó: Puskás Tivadar (középen) parkolót ad át, forrás: szombathely.hu

Megosztás