Szombathely

Börtön nélkül megúszhatja a kölyöktacskót halálra verő szombathelyi férfi

Az ügyészség csupán felfüggesztettet kért a férfira, aki úgy falhoz vágott egy kiskutyát, hogy az menten elpusztult. Félmillió forintnyi bírságot már fizetnie kellett.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Tavaly novemberben Szombathelyen történt az az eset, amikor egy férfi úgy falhoz vágott egy szálkásszőrű kölyöktacskót, hogy a kutya ott helyben elpusztult. Az esettel az Átlátszó is foglalkozott.

Hatalmas indulatokat szült a kölyök tacskót megölő szombathelyi fiatalember esete

 

A férfi azon húzta fel magát, hogy két húga nem engedte be apjuk lakásába. A férfi nem itt él, Szombathely külvárosában, a Parkerdőben van egy kis háza, ott lakik két másik kutyájával együtt.

Azon a vasárnap zaklatottan érkezett  a Szűrcsapó utcai lakótelepi házba. Az Ugytudjuk.hu helyi portálnak a szomszédok úgy nyilatkoztak, hogy a férfi rendszeresen jár ebben a házban, a többi lakó fél is tőle, mivel hangos, zajos, többször kiabál. Azon a vasárnapon is hasonló történt.

A harminc év körüli L. egy interjúban elismerte, hogy volt már börtönben, késelés miatt. A helyi állatvédők pedig azt mesélték, hogy felelőtlensége miatt kellett közbeavatkozniuk egy kutyánál. Két, már összeszokott kutya közé rakott be egy harmadikat, akit a falka nem fogadott és megmarták. A sérült kutyát L. ugyan bevitte az állatorvoshoz, de ott magára hagyta, mondván neki nincs pénze a beavatkozások rendezésére.

Az ügyben most emelt vádat a Szombathelyi Járási Ügyészség, az ügyészek csupán felfüggesztett börtönt kértek a vádlottra. Az ügyészség közleményéből az derül ki, hogy a hatóság  felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását és a próbaidő tartamára a vádlott pártfogó felügyeletének elrendelését indítványozta.

Folytatódik tehát az a gyakorlat, ami azt mutatja, hogy az állatkínzók meglehetősen ritkán kapnak letöltendő börtönbüntetést.

Az eset korábbi bemutatásakor fordultunk az Országos Bírói Hivatalhoz statisztikáért: tájékoztatásuk szerint 2013-ban összesen 22 főt ítéltek jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre állatkínzás vétsége vagy bűntette miatt. 2014-ben és 2015-ben 23-23 főt, 2016-ban 19-et míg 2017-ben 23 vádlottat. A hivatal hozzátette, hogy a bíróság több esetben halmazati büntetést szabott ki, vagyis az állatkínzás mellett más bűncselekményt is elkövetett a tettes.

A szombathelyi tacskógyilkos ügyét hamarosan a bíróság tárgyalja.

A Vas Megyei Főügyészség Közjogi Szakága hatósági eljárást rendelt el, ennek már eredményeképpen 500 ezer forint állatvédelmi bírságot szabott ki a férfira.

Farkas Bazsiugytudjuk.hu

Fotó: L. úr, a vádlott. Vágvölgyi Bálint felvétele

Megosztás