Szombathely

Halálra kínozták rabtársukat a szombathelyi börtön lakói, az őrök semmit nem vettek észre

Februárban számoltunk be arról az esetről, ami a szombathelyi börtönben történt. Három rab olyan kegyetlenül kínozta cellatársukat, hogy a férfi végül belehalt a sérüléseibe. A bíró a három cellatársat életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte.

Ahogy korábban írtuk, az eset még 2017 májusában történt. Az elhunyt egyszerű ember volt, a családja sem nagyon látogatta, a telefonhívások drága percdíjai miatt pedig a kapcsolatot sem nagyon tartotta rokonaival.

Talán pont ezért pécézték ki maguknak cellatársai, akik 2017 tavaszán csicskáztatása kezdték a férfi kálváriáját. A kínzások odáig fajultak, hogy 5 literes vödörből itatták, s közben ütötték, csikket etettek vele, kikötözve ütötték, taposták, ugráltak rajta, ájulásig fojtogatták.

A későbbi elhunytnál május 9-én telhetett be a pohár, ugyanis azt kérvényezte, hogy másik cellába kerülhessen.

A reintegrációs tiszt május 10-én a kérvényt visszakapta az irodáról, így 8 nap állt a rendelkezésére, hogy a folyamatos kínzásoknak kitett fogvatartottat áthelyezze. A férfi nemdohányzó zárkát kért, ami tovább nehezítette az áthelyezését. Erre azonban már nem került sor, mivel a férfi május 14-én meghalt.

Áthelyezését kérte a fogvatartott, mielőtt halálra kínozták a cellatársai

Zárkatársai kínoztak halálra egy szombathelyi rabot, aki halála előtt 5 nappal kérte, hogy másik zárkába helyezzék át. Hárman kerültek az ügyben bíróság elé, de mindannyian tagadják a bűnösségüket. Fizess elő az Átlátszóra: atlatszo.hu/tamogatom 2017.

Két év kellett hozzá, hogy a bíróság ítéletet hozzon. A bíró életfogytiglant szabott a három vádlottra.

Az elsőrendű vádlott legkorábban 33 év után, a másodrendű vádlott 30 év után, a harmadrendű vádlott pedig legkorábban 27 év után szabadulhat. Halmazati büntetésként 10 évre a közügyektől is eltiltották őket. A perköltséget az elítélteknek kell kifizetni, ami fejenként közel félmillió forintot jelent.

Felmerült két börtönőr felelőssége is. Velük szemben is indítottak eljárást, és bár a bíró elmondta, hogy a szombathelyi börtön laza szabályai hozzájárultak a fogvatartott halálához, az őrök közül csupán egy kapott megrovást.

Az ítélet nem jogerős.

A maximálisan kiszabható büntetés 40 év, az ügyészek súlyosbításért fellebeztek. A védők enyhítést kértek.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Megosztás