választások 2019

Fejér megye: ellenzéki kézen Dunaújváros, Velence és a hangtálas Aba is

Bár a megyeszékhely, a Fidesz politikatörténetében emblematikus Székesfehérvár szuperfideszes maradt, a kormánypárt Fejér megyében két jelentősebb kisvárost is elvesztett a vasárnapi választásokon. Velencében és Dunaújvárosban is közre játszhattak a korrupciós események, amikről már sokat cikkeztünk korábban. Ráadásul Dunaújvárosban az új polgármester jobbikos parlamenti mandátumáért időközi választást kell majd tartani: újabb pofon figyelhet a NER-nek (vagy ellenkezőleg: revansot vehet, ha tud).

Velence különösen erős tockos. A 2014-ben a korábbi független polgármester helyett megválasztott Koszti Andrást a térség országgyűlési képviselői, főleg Tessely Zoltán teljes mellszélességgel támogatta és Koszti maga is erőteljesen kampányolt a finisben. A választás előtti napokban még az új helyi uszoda alapkőletételénél mosolygott mentora oldalán.

A mostani önkormányzati választások eredményét tekintve viszont ez úgy tűnik, kevés volt. Gerhard Ákos, egy friss civil kezdeményezés, a Regélő Hagyományőrző Egyesület képviseletében 204 vokssal rá tudott verni az egy ciklust megért polgármesterre.

Gerhard a nyáron lezajlott, de célját végül el nem ért helyi népszavazás gründolójaként és a Velence Korzó-bővítés egyik legaktívabb kritikusaként a szó szoros értelmében ellenfele Kosztinak, akinek sok bosszúságot okozott a népszavazási kezdeményezés.

Új eljárás indul: lehet, hogy végleg bukik a Velence Korzó ráépítési terve?

Szép dolog az örökpanoráma, de fél éve még inkább az izgatta a Velencei-tó partján élőket, hogy egyes utcákban tolózárcsere és egyéb munkálatok miatt megint akadozott az ivóvíz-szolgáltatás, vagy hogy március 20-ra végre kiírták az új Bence-hegyi – helyben vegyes fogadtatású – kilátó ünnepélyes átadásának időpontját.

A népszavazás maga bebukott ugyan, de kirobbantójából most polgármester lett. Kosztinak pedig a jelenlegi állást tekintve (képviselőként nem indult, korábbi tevékenysége kereskedelemhez, vállalkozáshoz kötötte) már nem igazán lesz módja egy képviselő-testület mögé bújva támogatni a korzóépítkezést jegyző helyi nagyvállalkozót. Ráerősít erre a másik tény is, miszerint Gerhard mögé most felsorakozik testületként szinte a teljes “regélős” csapat is, tehát gyakorlatilag egyetlen fideszes képviselő maradt mutatóba.

Dunaújváros úgyszintén 180 fokos fordulatot vett. A 2010 óta regnáló fideszes Cserna Gábort a 38 éves Pintér Tamás korábbi közgyűlési tag golyózta ki, a Rajta, Újváros! Egyesület színeiben.

Pedig a miniszterelnök régi bizalmi emberének számító Cserna sem tétlenkedett, az utóbbi időben a Dunai Vasmű állami kézbe vételét ígérte a helyieknek. Csakhogy ezek szerint a választók inkább negatívumként fogták fel, hogy ilyen erőszakosan avatkozik egy lényegében magánvállalkozás belügyeibe (Cserna a 2018-as országgyűlési választások előtt Galambos Dénest, Fejér megye 4. választókerületének egyéni képviselőjét is bevonta, hogy piszkálják meg a Vasművet tulajdonló céget).

Az acélvárosban már a korábbi, a kormányközeli cégekhez köthető gyanús ügyek is kiverték sokak biztosítékát, érthetően nehéz volt benyelni például a tényt, hogy az Elios-ügyben sötétségbe borult magyar települések közé Dunaújvárosnak is fel kell sorakoznia. Mikor viszont az ellenzék és a sajtó firtatni próbálta, miért van a drága beruházás eredményeként sötétség, Cserna cinikusan ennyit válaszolt az erről rendezett sajtóeseményen az egyik tévéstábnak: “a viszontlátásra!”.

A győztes, Pintér Tamás a Jobbik parlamenti képviselője, 2016 szeptemberében Novák Előd mandátumát vette át. Az új polgármester ezen kívül a Törvényalkotási bizottságnak is tagja a T. házban, azt viszont máris jelezte, hogy a képviselőségéről lemond a polgármesteri posztért, pedig tavaly ő volt az egyetlen jobbikos, akinek sikerült egyéniben nyernie. Így a városban hamarosan időközi választást írnak ki az üresen maradt pozícióért. Pintér szerint a legszélesebb ellenzéki támogatásra számíthat majd az általuk megnevezett jelölt is.

Lajos-váltás történt Abán: a kisvárosiak a jelek szerint választópolgárok elunták végre, hogy országszerte csak lesajnálóan beszéljenek településükről. Az Átlátszó többször foglalkozott a testületi üléseken hangtállal kongató, képviselőtársait erős kézzel, esetenként autokrata módon irányító abai polgármester viselt ügyeivel: az ezoterikus közgyűlésekkel éppúgy, mint a közpénzt nem kímélő kampánymulatságokkal, illetve a városvezető bírósági ügyeivel.

Az abai polgármester gyertyával és hangtállal küzd az ellenzéki gonosz ellen a testületi üléseken

Országszerte Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt! Kossa Lajos, Aba város polgármestere a 2019. január 23-i testületi ülésen új hagyományt jelentett be: ezentúl tibeti hangtálakkal fognak nyugtázni minden testületi döntést, az ülések kezdetén pedig gyertyát gyújtanak az ártó szellemek és az ellenzéki negatívság elhallgattatására.

Az ügyészség által sikkasztással vádolt Kossa Lajosnak legközelebb október végén kell bíróság elé állnia, de az eljárásnál vélhetőleg nagyobb pofont jelent számára, hogy 1994 óta, tehát negyedszázada töretlen regnálásának most vége. Kossa legaktívabb helyi kritikusa, Mikula Lajos, – az „Aba többet érdemel!” szlogennel kampányoló Sárvíz Térségfejlesztő Egyesület jelöltjeként indulva – több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint elmozdíthatatlannak hitt elődje. A képviselő-testületből ráadásul kirostálódtak Kossa korábbi, engedelmes szavazógombként működő emberei is, az új grémium kizárólag Sárvizes egyesületi tagokból áll.

Ők a választás utáni délelőtt neki is álltak az önkormányzati intézmények és a vagyon felmérésének, ekkor szembesültek vele döbbenten, hogy a leköszönő polgármester mintegy harminc milliós hiányt hagyott maga után kifizetetlen számlák formájában. Az egyikből kiderül, hogy a szeptember végi kétnapos abai ünnepségsorozaton csak a lézeres fényjáték – igen, az, amelyben színes fényekkel írták az égbe, hogy tízéves a helyi baba-mama klub – önmagában 300 ezer forintba fájt.

Érdekes még a pusztaszabolcsi eredmény, pedig a 2013-as időközi választáson bizalmat kapott fideszes Csányi Kálmán polgármester nem kímélte a kampányban ellenfelét, a függetlenként induló Simonné Zsuffa Erzsébetet. Ám nem segített rajta a hamarjában, a választás napján bevetett Kubatov-lista sem. Az őszinte hangvételt megütő, a helyieket jól megszólító Simonné végül 19 százalékot vert rá ügyeskedő elődjére. Az új testületben valódi kormánypártiként lényegében csak a diákverős botrányáról elhíresült korábbi alpolgármester marad, ő és az egy szem DK-s képviselő körül itt is függetlenek alkotják majd a grémium kemény magját.

Kocsis Noémi

Fotó: Dunai Vasmű főportája, forrás: wikimapia/rela71

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás