Szombathely

A Fidesz ki akarta csavarni az ellenzéki többség kezéből a Savaria mozi büféjének pályázatát

A kormánypárt végül eltaktikázta magát. A szombathelyiek felháborodtak, az új ellenzéki többség pedig hatékonynak bizonyult.

A szombathelyi Savaria Mozi büféjének enyhén szólva érdekes ügyeiről nem egyszer írtunk már. A büfét a Fidesz közeli Café 5 Kft. 2004-ben pályázat útján 10 éve kapta meg bérbe. Ám különböző kiskapuk megtalálásával előbb kétszer 1, majd egyszer 3 évre hosszabbították meg a bérleti jogot.

Közben olyan plusz bizniszekre is fény derült, minthogy a több száz embert vonzó belvárosi koncerteknek helyet adó mozi aulát alkalmanként 30 ezer forintért bérli a Café 5, miközben a koncert miatt filmvetítések maradnak el, ezzel pedig többszázer forintos jegyárbevétel-kiesést okoznak az intézménynek. Ráadásul becsléseink szerint csak a koncert jegybevételei, teltház (299 fő) esetén 750-900 ezer forintot tesznek ki, és akkor még nem számoltunk a fogyasztással.

A cég bérleti joga idén decemberben jár le. Mivel a szombathelyi új közgyűlési többség minden fontosabb döntést visszavett a bizottságoktól, így a képviselőtestület tárgyalta a pályázat kiírásának tervét.

Érdekes adatokat rejt a mozit működtető Agora Kulturális Központ beszámolója. Az intézmény ugyanis azt írja, hogy a mozit 2018-ban 82 ezer 251 fő látogatta meg. Ez azt jelenti, hogy csak a mozi közel 83-90 millió forintot termel az intézménynek. Ez a nézőszám az Agora látogatottságának kb. 30%-át jelenti – áll a közgyűlési előterjesztésben. Tehát a működésből befolyó összeg nagyjából az Agora bevételeinek egyharmadát teszi ki.

De a közgyűlési előterjesztésben az is szerepel, hogy “…a bérleti jogviszony lejártával mérlegelhető az a kérdés, hogy továbbra is „csak” a kávézó, mint bérleményre vonatkozó hasznosításról döntsön a Közgyűlés vagy vizsgálja meg az egész komplexum, mozi és vendéglátó funkció együttes hasznosítását. Ez igazgató úr felvetése szerint akár önálló cég létrehozásának keretében is működhet, de piaci hasznosítás szempontjából inkább az egész komplexum bérbe- és üzemeltetés adásának lehet létjogosultsága.”

A Savaria Filmszínház 1973 óta része a város életének, a szombathelyiek egy emberként hördültek fel az első sajtóhíreket olvasva, hogy a városvezetés kiszervezné a mozit egy külsős cégnek.

Sajtótájékoztatón mutatták be az Agora nyári programjait, ahol megkérdeztük, mi indokolja a Savaria mozi üzemeltetése kiszervezésének, esetleg privatizációjának ötletét? Parais István a kulturális intézmény igazgatója válaszában azt mondta, hogy csupán a lehetőséget vetette fel, hogy külső vállalkozónak bérbe adnák a mozit.

Arra azonban már nem tudott válaszolni, hogy egy folyamatosan egyre jobban teljesítő mozit, ami az intézményi működés ilyen jelentős hányadát teszi ki, miért kellene kiadnia az önkormányzatnak a kezéből.

Ezt egyébként a számok sem indokolják. A szakmai anyagból kiderül, hogy a mozilátogatók 40 százaléka vásárol mozis rágcsát. Ez gyors számítással tisztázható, hogy ez a szám 2017-ben 32 ezer embert jelentett. Ha átlagban 1500 forinttal számolunk, amennyibe egy popcorn és kóla menü kerül, akkor számításaink alapján 48 millió forintot keresett a bérlő Café 5 Kft. csak a mozis rágcsákkal. Ehhez képest egyébként az Opten adatai szerint a cég 2017-ben csupán 21 millió forint bevételt produkált, és durva 14 millió forintos veszteséggel zárták az évet. A tavalyi mérleget pedig nem csak Opten nem mutatja, de az Igazságügyi Minisztérium mérlegtárában sem látni, pedig a leadási határidő már hetekkel ezelőtt lejárt.

Később Nemény András az Éljen Szombathely frakció vezetője egy sajtótájékoztatón Paraisra úgy reagált, hogy az igazgató a saját intézményével fordult szembe.

A közgyűlés egyik leghosszabban elnyúló vitája a mozi és annak büféjének ügye volt.

A Fidesz taktikája az volt, hogy előkészítetlenségre hivatkozva levetessék a napirendet. Alig burkoltan arra taktikázva, hogy az őszi választáson visszaszerzik többségüket, így aztán a pályázatot majd az új közgyűlés írhassa ki.

Az ellenzék azonban azt szerette volna, ha a pályázatot kiírják, sőt a szeptemberi, várhatóan utolsó közgyűlés dönt is annak nyerteséről. A mutyi legapróbb lehetőségét is kizárva ezzel.

Végül nem várt helyről kapott a Fidesz segítséget, ugyanis az utóbbi időben sorra az új ellenzéki többséggel szavazó jobbikos képviselő Balassa Péter szintén a Fidesz állásportján volt, így úgy nézett ki, majd csak az új közgyűlés írja ki a bérleti pályázatot.

A pro savariás Molnár Miklós azonban nem hagyta annyiban, újra napirendre szavaztatta a kérdést, és a végső megoldás az lett, hogy kiírják most az 5 éves pályázatot, azt a szeptemberi közgyűlés hagyja jóvá, a döntést pedig az új közgyűlés hozza meg. Ezzel tehát egészen biztosan nem fog tudni a fideszes városvezetés senki helyzeti előnybe hozni.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

Fotó: a szerző felvétele

Megosztás