önkormányzati választás 2024

Állami pénzből kampányolhatnak a Fidesznek a pártközeli „civil” szervezetek

A kormánypártok választási sikereinek egyik fontos oka, hogy országos hálózatot építettek ki névleg civil szervezetekből, amelyek helyi közéleti rendezvényekkel, kiadványokkal támogatják a Fidesz-KDNP hivatalos kampányát. Ez a hálózat nagyrészt közpénzből épül: ez látszik a Városi Civil Alap (VCA) legújabb pályázatain is, ahol a kormánypárti politikusokhoz köthető álcivil szervezetek közpénzmilliókat kaptak kommunikációs projektekre.

„Kampány közpénzből” című sorozatunk első részében olyan eseteket mutatunk be, ahol a VCA papíron civil szervezetek kommunikációjára, a gyakorlatban viszont a Fidesz kampányához biztosított közpénzt.

Borítókép középen Szijjártó Péterrel, alatta egy fotó egy rendezvényről, ahol a színpadon a Fidesz-KDNP-t reklámozó rollupok láthatók, rajta az azóta vesztegetési ügye miatt lemondott képviselő, Lévai István Zoltán nevével.

Ez nem egy kerületi pártszervezet Facebook-oldala, hanem az elvileg civil szervezetként működő XVIII. kerületi Vasvári Pál Polgári Egyesület, ami idén 11 millió forint közpénzt kapott a Bethlen Gábor Alapkezelőtől a Városi Civil Alap (VCA) pályázatán, kifejezetten online kommunikációra.

Szj

Forrás: Facebook/Vasvári Pál Polgári Egyesület

A K-Monitor közérdekű adatigényléssel kikérte a VCA nyertes pályázatait, és eljuttatta őket az Átlátszónak. A VCA nyerteseinek névsora, valamint az elnyert összegek (ezekről itt írtunk legutóbb) eddig is ismertek voltak, az azonban nem, hogy mivel pályáztak az egyes szervezetek az állami támogatásra.

A Vasvári Egyesület például az alábbi célokra kapott 11 millió forintot: „kiadványaink és webes megjelenésünk segítségével szeretnénk, hogy a kerületben lakók megismerjék az egyesület tevékenységét, programjait és a tervezett eseményeket (…) Fontosnak tartjuk, hogy a kerületünket érintő közéleti információkkal és hírekkel láthatjuk el az olvasókat.”

Az egyesület, amelynek képviselője egyébként Bauer Ferenc XVIII. kerületi fideszes képviselő, el is nyerte a maximális, 11 millió forintos támogatást, s ezután jelentek meg közösségi oldalán a fideszes tartalmak.

Pármillió is sokat számít

A Vasvári Egyesület esete nem egyedi: a VCA 2020-as indulása óta a fideszes hátterű, de civilként bejegyzett helyi szervezetek egyik fontos pénzosztója. A 2022-es országgyűlési választás előtt országszerte szintén több százmillió forintot osztott szét a kormánypártokhoz kötődő, gyakran politikusok által működtetett szervezetekhez.

Azok főleg kommunikációs csatornák építésére és rendezvényszervezésre igényelhettek nagy összegeket – a kiadványok a választásokhoz közeledve a kormánypártok szócsövekké, a rendezvények kampányeseményekké váltak.

Bár a VCA támogatásai eltörpülnek az országos propagandára költött pénzek mellett, az önkormányzati választásokon a kisebb településeken döntő lehet,

ha a „civilek” néhány millióval megtámogatva szállnak be a kormánypárti jelöltek kampányába.

Végignézve egyes, médiával kapcsolatos pályázatot benyújtó szervezetek idei tevékenységén, már látható, hogyan hasznosulnak a VCA-pénzek az önkormányzati választási kampányban.

A VCA 2024-es nyertes pályázatainak teljes listája itt böngészhető:

VCA 2024 nyertesek by atlatszo on Scribd

Helyi témák

Az idei VCA-körben a maximális 11 millió forintot kapta például a Kispesti Társaskör, amelynek képviselője az Opten cégadatbázisa szerint Dódity Gabriella kispesti fideszes képviselő, polgármesterjelölt. A szervezet a Kispest.info lap online és offline változatának készítéséhez és online hirdetéséhez kapott 11 millió forint közpénzt.

A Kispest.info hosszú múltra tekint vissza, mint az egykori Helyi Témához hasonló kampánykiadvány: valóban hasznos helyi hírek mellett (például beszámolók sporteseményekről és kulturális rendezvényekről) mellett a kormánypártok üzeneteit közvetíti, a helyi és országos választásokon pedig egészen kampányüzemmódba kapcsol.

Jellemző, hogy a 2022-es választás előtt a magazin címlapján az „előre menjünk, ne hátra” választási plakát egy változata szerepelt.

A XIX. kerületben egy másik fideszes partnerszervezet, a Wekerlei Polgári Egyesület szintén helyi újság kiadására kapott 11 millió forintot.

277464279 395802982551560 685208869265448154 N

A Kispest.info 2022-es választási számának címlapja (Forrás: Facebook/Kispest.info)

„Baja városának pozitív belső PR-kialakitására” kapott 6 millió forintot A Mi Városunk Egyesület. A szervezet oldala helyi hírportálként működik, ahol februárban a bajai Fidesz-KDNP kérdőíves kampányát is reklámozták, és a cikkek mellett a nemzeti konzultáció hirdetései futottak.

Szintén online felületek működtetésére és közösségimédia-kampányokra kapott 9 milliót az érdi Érted Családbarát Városért Egyesület. A szervezet képviselői Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke (aki legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy kiállt Novák Katalin kegyelmi döntése mellett), valamint Gasparik Gábor, az érdi Fidesz elnöke. Az egyesület Facebook-oldalát csak azóta jegyezték be, weboldalán jelenleg egy fideszes politikusokat felvonultató videó fut.

Konzultáció, baloldal, Soros

„Kommunikációs programja végrehajtására” kapott támogatást a Polgári Salgótarjánért Alapítvány. Ezt követően nemsokára a szervezet Facebook-oldalán elkezdtek megjelenni fideszes politikusok közleményei, sőt februárban a csoport az oldalán reklámozta a Fidesz-KDNP „Salgótarjáni Konzultációját”. Pár nappal később egy olyan bejegyzést raktak ki, amelyben

arról írtak, hogy a baloldal igazságtalanul támadja őket, pedig ők nem folytatnak közvetlen politikai tevékenységet.

A szintén 11 millióval támogatott Újpestért Egyesület már a korábbi VCA-körökben is sikeres volt, mostani pályázatukban pedig azt írták, hogy az előző VCA-támogatásokkal létrehozott arculati elemeket és kommunikációs eszközöket szeretnék bővíteni, és kiadványokat hoznának létre, amelyek felhívják a figyelmet „visszásságokra”.

Januárban, feltehetően már ennek a pályázatnak az eredményeként jelent meg az egyesület oldalán egy szöveg, miszerint „Újpesten is beengedi az óvodákba Sorosékat a baloldali önkormányzat”. Az írás valójában a Magyar Nemzet egy cikkének betű szerinti másolata, forráshivatkozás nélkül. Az egyesület közvetlen politikai tevékenységet végez, jelölőszervezetként támogatja a Fidesz jelöltjeit az önkormányzati választásokon.

Ujpestertegyesulet Fbcover 240116

Az egyesület Facebook-oldalának borítóképe: „civil” szervezet a Miniszterelnökség és az állami pénzosztó támogatásával

Polgári sikerrecept

A fentieken kívül számos olyan kormányközeli szervezet kapott még támogatást helyi médiaépítésre, amelyeknek tevékenysége egyelőre nem látható. Ilyen például az Alapítvány a Polgári Ferencvárosért, a Budai Polgári Kör, a Balatonfüredi Polgári Szalon Egyesület, és dél-zalai, a helyi pártszervezethez kötődő szervezetek egy egész hálózata. A sikeres pályázati leírások egy kaptafára készültek,

visszatérő fordulat bennük a „polgári kultúra népszerűsítése”, a „helyi identitástudat erősítése”, a „helyi közösség fejlesztése”, az „értékteremtés”, vagy az „értékalapú tájékoztatás”.

A helyi médiaépítés mellett számos Fidesz-közeli szervezet kapott támogatást, úgymond kulturális, közösségi rendezvények megvalósítására is. Az általában „polgári est” vagy „polgári szalon”, illetve egyéb hasonló neveken futó rendezvényeken számos településen a kormánypártok politikusai vagy népszerűsítői szerepelnek a színpadon.

417364552 792783099527579 7103962008776551089 N (1)

Kovács Zoltán fellépése a NagyON Kanizsa Egyesület plakátján: a szervezet a VCA-tól 11 millió forintot kapott „értékteremtő kulturális programokra”.

A Polgári Hatvanért Alapítvány például a hatvani Polgári Szalon rendezvényeire kapott 11 milliót, ezeken Szabó Zsolt országgyűlési képviselő beszélget vendégekkel, január 25-én például Tóth Gabi énekesnővel. A szintén 11 millióval támogatott NagyON Kanizsa hasonló rendezvénysorozatra kapott pénzt. Az év elején az egyiken Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő látta vendégül Kovács Zoltán kormányszóvivőt.

Más közpénzes „polgári” rendezvényeken felbukkantak a Megafon influencerei, Nógrádi György, Jeszenszky Zsolt, és az aktuális választáson induló kormánypárti jelöltek – ilyen rendezvényeket később részletesen is bemutatunk.

Zubor Zalán

Címlapkép: Átlátszó-montázs

Megosztás