Pécs-Pogány

Egy éve kellett volna átadni a közpénzes pogányi hotelt, de tönkrement a kivitelező

Felszámolási eljárás indult a Fidesz-közelinek tartott B Build & Trade Kft. ellen. A cég több közpénzes beruházásban volt érdekelt, amelyek elakadtak a kft. likviditási gondjai miatt. Az egyik a Pogányban épülő 4 csillag superior besorolású Relax Hotel, amelyre 3,9 milliárd forint támogatást adott az állam, és amelyet már tavaly át kellett volna adni. Információink szerint az alvállalkozók jelentős része nem lett kifizetve, ők csak a felszámolási eljárás során juthatnak esetleg pénzhez. 

A helyiek elmondása szerint hónapok óta nincs mozgás a Baranya megyei Pogány településen épülő új hotel körül. A helyszínen mi sem láttunk munkagépeket vagy nagy jövést-menést (egyszer délelőtt, egyszer délután jártunk ott), csupán néhány személyautót, egy biztonsági őrt, illetve felhalmozott építőanyagokat. Megnéztük ezért a beruházás mögött álló cégeket, és hamar kiderült a csend oka: a kivitelező céget felszámolják, ezért a munkálatok egy időre elakadtak. Ez nemcsak a pogányi beruházást érinti, de két másik pécsi projektet is.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 85 milliárd forint összegű támogatást osztott szét a száz szoba feletti szállodák építésére és felújítására a vidéki Magyarország területén 2020-ban. A nyertesek között volt a 2019 végén bejegyzett MPHH Hotel Invest Kft. is, amely 3,9 milliárd forint közpénzt kapott a száz szobás Relax Hotel létrehozására Pogányban.

A budapesti székhelyű MPHH Hotel Invest alapítói Hoffmann Henrik és Márton Péter voltak. Közülük előbbi lehet az ismertebb, hiszen ő a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. 2021 óta a cég többségi tulajdonosa Márton Péter a Zsálya Hotel Zrt.-n keresztül. A 2021-ben létrehozott zrt.-nek tavaly volt először bevétele (5 millió forint), hasonlóan az MPHH Hotel Investhez, amely egymilliós forgalmat bonyolított 2022-ben, és 4,4 milliós veszteséggel zárt. A cégben láthatóan áll a pénz: az eszközök 4,9 milliárd forintra rúgnak, de hasznot egyelőre nem hoznak.

Pedig 2021-ben nagyágyút is igazoltak: Gajda Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség volt vezérigazgató-helyettese lett a cégvezető.

Ezzel sem kerülhették el azonban a problémát, amelyet a pogányi szálloda kivitelezőjének anyagi gondjai okoztak később.

Pedig tavaly nyáron még arról számolt be a Magyar Építők, hogy hamarosan elkészülhet a „völgybe igazított” wellness hotel, hiszen a munkálatok jól haladnak. A beruházás azonban nagyjából 73 százalékon megállt.

A környezet szép, de a szálloda nem készült el határidőre. A szerző felvétele.

Anyaghiány, dráguló hitelek

A hotel a Pécs és Villány közelében fekvő Pogány település 22 hektáros, zöldövezeti területén épül. Ugyanitt található a 8 szobás Zsályaliget Hotel, amelynek felújítása független projektben történik. (A Zsályaliget élménypark szintén kapott állami/uniós támogatást.) Ez, és a most épülő új, 92 szobás épület adja majd összesen a száz szobát. A létesítmény egy wellness szálloda lesz kültéri és beltéri medencével, de a három épületrészben konferenciaterem, étterem, bowling és vetítőterem is helyet kap.

A Relax Hotel kivitelezési munkáinak elvégzésére 2021 elején írt ki közbeszerzést az MPHH Hotel Invest Kft. A tendert a B Build & Trade Kft. nyerte 4 278 085 760 forintos ajánlattal. A cég jóval a többi pályázó alá ígért: a következő legolcsóbb ajánlat is egymilliárd forinttal volt drágább. Egyesek szerint ez is lehet az oka annak, hogy a kft. végül nem tudta befejezni az építkezést.

Az ekr.gov.hu-ra feltöltött legfrissebb dokumentumok szerint viszont „a szerződéskötést követő és azóta is tartó időszak jelentős számú olyan előre nem tervezhető helyzetet eredményezett, amely korábban nem volt jellemző (anyaghiány, szállítási határidők extrém elnyúlása), amellett, hogy az építőipari költségek jelentős nehézségekkel néznek szembe”.

Továbbá a vállalkozói-alvállalkozói szerződésekben gyakorivá vált a kiemelten magas előlegadás kötelezettsége, ami ahhoz vezetett, hogy „a kivitelezéshez szükséges likviditás mértéke vállalkozói oldalon nagy mértékben megnövekedett (tekintettel arra, hogy a kivitelező mindent előre fizet, a megrendelő pedig annak – akár 1 évvel későbbi – beépítését követően tud csak fizetni”. Emellett a hitelintézeti költségek is extrém módon megemelkedtek – áll a legutolsó indoklásban.

{SZÁLLODA}
Ismét egy elképesztő hotellel bővül a „Köztis” szállodák sora. A Relax Hotel Pogány hamarosan vendégeket is…

Posted by KÖZTI on Wednesday, 17 August 2022

A tervező Középülettervező Zrt. látványtervei és fotója a pogányi szállodáról 2022 augusztusából.

Már egy éve működnie kellene

Gajda Tibor, az MPHH Hotel Invest Kft. ügyvezető igazgatója telefonon kérdésünkre elmondta, már tavaly nyáron be kellett volna fejezni az építkezést, de sokáig türelmesek voltak a kivitelező céggel. Idén tavasszal azonban rendkívüli felmondással megváltak a B Build & Trade Kft.-től.

Ahogy később írásban fogalmazott: „A szerződés-megszüntetés oka, hogy a teljesítési véghatáridőhöz (2022. július 10) képest a csúszás olyan jelentős mértékű volt, amely a projekt sikeres befejezését kockáztatta. A projekt kivitelezése extrém módon lelassult, amely kiegészült azon alvállalkozói jelzésekkel, hogy a generálkivitelező fizetési problémákkal küzd. A kivitelező ügyvezetője a felmondást megelőző héten jelezte felénk szóban, hogy a projekt végrehajtására nem képes.”

Nagy mozgást nem látni a területen, miközben a munkálatok elvileg már újra folynak. A szerző felvétele.

Ezután döntött a MPHH Hotel Invest a szerződés felbontásáról, és egy új, meghívásos közbeszerzési eljárás kiírásáról.

Ezt – az első alkalommal is induló – Paralelbau Kft. nyerte el. A 271 millió forintos megbízás többek között az épület homlokzati hőszigetelésének befejezését, ácsmunkákat, bádogozást és a homlokzati nyílászárók beépítését foglalja magába. Minderre 180 napja van az új kivitelezőnek.

A Zsályaliget Hotel a Google felvételén 2019 júniusában. A helyszín most építési terület.

A tervek szerint a hotel jövő tavaszra készülhet el teljesen (az új kivitelező 74 százalékos készültségi szinten vette át a beruházást), addig a már meglévő Zsályaliget Hotelt sem tudják működtetni, hiszen hivatalosan egy építési területen áll. (A hotel honlapja és Facebook oldala ma már nem is él.)

Az ugyanakkor nem fenyegeti a beruházót, hogy az állami támogatást vissza kell fizetni, hiszen a projekt befejezésének határideje 2024 vége.

Bánki Erik családjától kaptak megbízásokat

Benik Balázs ralibajnok cégéről, a B Build & Trade Kft.-ről lapunk 2017-ben írt először, amikor a vállalkozás három közbeszerzést is elnyert Bánki Erik családjának – uniós támogatásból épített – lovardájától. A fideszes politikus felesége, Bánki Ágnes maga is amatőr autóversenyző volt, a beharangozók szerint például éppen Benik feleségével együtt is terveztek rajthoz állni egy jelentősebb kupa betétfutamában. Többek között emiatt a kapcsolat miatt tartják Fidesz-közelinek a céget Baranyában.

Ami azonban ennél is kézzelfoghatóbb, az az, hogy a B Build & Trade a pécsi közbeszerzéseken feltűnően sikeres volt abban az időszakban (azaz a fideszes városvezetés alatt). A 24.hu 2019-es gyűjtése szerint a cég pár év alatt összesen több mint 2,4 milliárd forint értékben dolgozott egyénileg vagy konzorciumi tagként pécsi beruházásokon.

Majd a B Build nyerte el az új pécsi vásárcsarnok megépítésére kiírt 3 milliárd forintos közbeszerzést, emellett a kft. nettó 1,8 milliárd forintért végezhette el a Pécsi Labdarúgó Utánpótlás Akadémia generálkivitelezési munkáit is. Később a pogányi hotel megépítését is rájuk bízták, amit a Pécsi Vasutas Sportkör (PVSK) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) beruházásai követtek.

A B Build & Trade által épített új pécsi vásárcsarnok díjnyertes épülete. Fotó: Pécsi Vásárcsarnok/Facebook

A kft. forgalmával ennek megfelelően nem is volt baj: a cég éves bevétele 3,3 és 6,9 milliárd forint között mozgott az elmúlt öt évben. Tavaly azonban az 5,7 milliárdos forgalom mellett már

2,2 milliárdos veszteséget produkált a cég, majd idén júniusban felszámolás alá került, és közben két végrehajtás is indult ellenük.

Érdeklődtünk a cégadatbázisban található e-mail címen, hogy mi történt a korábban jól prosperáló céggel, mi okozta a problémát, amiért leálltak az építkezések.

Kérdésünkre Benik Balázs telefonon elmondta, mivel a társaságnak már nem ő az ügyvezetője, nem nyilatkozhat a cég nevében.

A PVSK Verseny utcai beruházásánál még tábla jelzi a kivitelezőt. A szerző felvétele.

Megkerestük ezért dr. Győri Péter felszámolóbiztost a következő kérdésekkel:

  • mi volt az előzménye a felszámolás megindításának,
  • van-e arra fedezet a cégben, hogy a félbehagyott állami beruházásoknál megbízott alvállalkozókat, valamint a munkavállalókat kifizessék.

Győri Péter tájékoztatása szerint jelenleg a beérkező dokumentumok feldolgozása zajlik. „Az iratok között többek között fellelhetőek a cég félbemaradt beruházásaival kapcsolatos okiratok is, amelyek esetében

vizsgálat tárgyát képezik a szerződések megszüntetésének körülményei,

valamint az, hogy az adós részére még ki nem fizetett vállalkozói díjak behajtása céljából jogi eljárások indítására van-e lehetőség. Ezzel egyidejűleg folyamatosan érkeznek társaságunkhoz az „f.a” társasággal szembeni pénzkövetelést tartalmazó költség- és hitelezői igények, amely igények besorolása, megalapozottságuk ellenőrzése, a jogosultakkal való egyeztetés jelenleg is zajlik” – áll a felszámolóbiztos válaszában.

A B Build munkáit bemutató fotómontázs. Forrás: Facebook

Ez viszont azt is jelenti, hogy „az alvállalkozók kifizetésére irányuló kérdésre egyértelmű választ még nem áll módomban tenni” – tette hozzá.

Győri Péter továbbá elmondta, „a társaság saját maga kezdeményezte a fizetésképtelensége megállapítását, és az eljárás megindítását, amelynek elsődleges indoka az ügyvezető tájékoztatása szerint az volt, hogy a likviditási problémák miatt már a munkabérek kifizetésére sem volt a cégnek lehetősége.”

Őket sem fizették ki

A felszámolóbiztos által megosztott információn túl a vállalkozó környezetéből az a hír is eljutott lapunkhoz, hogy a céggel kapcsolatos gondok két olyan beruházásnál kezdődtek 2021-ben, ahol a B Build sem kapta meg a nekik járó összegeket (több száz millió forintot). A társaság korábban mindenkinek hitelezett, minden számlát időben kiegyenlített, a kieső bevételek miatt azonban erre az elmúlt egy évben már nem volt módja. Sőt, likviditási gondjai keletkeztek.

A B Build & Trade Kft. jelentős eszközparkkal rendelkezik, a képen látható járműveket 2020-ban vásárolták. Fotó: Facebook

A Covid-járvány, az orosz-ukrán háború és a magas infláció csak tetézték a bajt, mivel minden költség jelentősen megnövekedett, amelyeket viszont egyik beruházásnál sem kompenzáltak a beruházók. Ezt alátámasztani látszik az általunk vizsgált három projekt is (a pogányi és két pécsi), amelyeknél valóban nem módosítottak szerződést áremelés miatt.

A beruházások aztán forráshiány miatt csúszni kezdtek, a vállalkozás pedig sodródott az anyagi csőd felé. Végül, amikor már a béreket sem tudták kifizetni, a cég maga kérte a felszámolási eljárás megindítását.

Uniós beruházást is érintett

A kialakult helyzet miatt – a pogányi hotel mellett – két pécsi beruházás is megakadt – erről a Telex írt tavasszal.

Az egyik a Pécsi Vasutas Sportkör Pécs (PVSK) Verseny utca 11. szám alatt található sporttelepének fejlesztése. A PVSK a lap megkeresésére akkor közölte, hogy a vállalkozó hivatalosan még nem vonult le az építési területről, és nem adta át nekik. Azt is hozzátették, hogy május 3-án a kivitelezési szerződést felmondták, mivel a szerződés szerinti befejezési határidő március 12-én lejárt.

Az építési területet még nem adta át a cég. A szerző felvétele.

A projekt teljesítése az 50 százalékot meghaladja, de ennél pontosabb számot nem tudtak mondani.

Most lapunk megkeresésére annyit közöltek, hogy érdemi változás egyelőre nincs abban, amit korábban nyilatkoztak, a beruházás a vonatkozó jogszabályok mentén folytatódik. A hozzánk eljutó információk szerint ugyanakkor az igazságügyi szakértővel és a kivitelező képviselőivel a napokban tartanak bejárást a területen. Ez követően vehetik vissza a munkaterületet, és írhatnak ki új közbeszerzést.

Márciusban kellett volna átadni a felújított pécsi sportpályát, de a létesítmény még augusztusban is csak így nézett ki. A szerző felvétele.

A másik beruházás a Pécsi Tudományegyetem (PTE) leendő tudományos és innovációs parkja, amelynek első üteme a PTE Nyár utca 8. szám alatti (4956 helyrajzi számú) ingatlan fejlesztését jelenti.

A PTE-n lapunk megkeresésére elmondták, a beruházás készültségi foka messze elmaradt az időarányosan várható állapottól, ami veszélyeztette a projekt sikeres megvalósítását.

Látszólag szinte el sem kezdődtek a munkálatok a PTE intézményében. A szerző felvétele.

„Egyetemünk mindent megtett annak érdekében, hogy a kivitelezésben érzékelt jelentős késedelmeket a kivitelező behozza, ugyanakkor a megbízott cég a vállalt intézkedéseknek nem tett eleget, így

az Egyetem – élve a szerződésben foglalt jogával – a kivitelezői szerződést felbontotta.”

A PTE a szerződés szerinti tíz százalékos előleget fizette ki a kivitelezőnek, de a szerződés felbontásával egyidejűleg a kivitelező céget kötbér megfizetésére, és a 10 százalékos előleg visszafizetésére szólította fel.

Egyelőre nem tudni, vissza kell-e fizetni az uniós támogatást. A szerző felvétele.

Ennél több részletet azonban az egyetem nem árult el, így arra sem reagáltak, hogy vissza kell-e fizetniük a több milliárdos uniós támogatást (a beruházás GINOP-os forrásból történik), ha a létesítmény nem készül el határidőre.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Már át kellett volna adni a pogányi luxushotelt, de 2023 augusztusában még csak így állt az építkezés. A szerző felvétele

Megosztás