vidéki lapszemle

Alsózsolcán is lehet akku-feldolgozó; elálltak a konténerváros építésétől Polgáron

Debreciner.hu: Lakossági és városvezetői tiltakozásra állhatott el a Synergy attól, hogy konténervárost építsen Polgár belterületén

Tóth József, a kisváros polgármestere a Debrecinernek kifejtette, a BMW-gyárat is építő romániai cég debreceni és nyíregyházi nagyberuházásokhoz gyárt majd betonelemeket a polgári ipari parkban. A városvezetést eredetileg vendégmunkások tömeges érkezéséről is értesítették, de a cég most azt közölte, nem terveznek konténervárost a településen.

7300.hu: Polics József szerint csak „időszakos intézkedés” a vasútvonal bezárása

A városvezetés július vége óta most először mondott valamit a komlói vasúti személyszállítás megszüntetésével kapcsolatban – írja a 7300.hu. Polics József polgármester (Fidesz) a helyi vonatközlekedéssel foglalkozó 47. Komló-Dombóvár vasútvonal Facebok-oldal kérdéseire válaszolva közölte, hogy a jelenlegi információk szerint időszakos intézkedésről van szó, ami műszaki és személyzeti problémákra vezethető vissza. A polgármester hozzátette, dolgozik „a probléma pontos felderítésén”, és ennek ismeretében fogja megtenni a szükséges lépéseket.

Nyugat.hu: A szentgotthárdi pszichiátriai intézet tagadja, hogy sok ápoló távozik a poloskainvázió miatt

A Szentgotthárdon működő, de állami tulajdonban és kezelésben lévő intézetről augusztus 9-én írta meg az Átlátszó, hogy ágyi poloskák lepték el az egyik beteget és ágyát. Állításainkat videófelvétel bizonyítja. Az otthon vezetését a Nyugat.hu is megkereste, és többek között arról érdeklődtek, hogy valóban sokan elhagyták-e az intézményt a poloskainvázió miatt. Az lap azt a választ kapta, hogy a dolgozói létszámban az elmúlt időszakban nagyságrendi változás nem történt.

Borsod24.hu: Akkumulátor-feldolgozó üzemet tervezhetnek Alsózsolcára

Éves szinten tízezer tonna kapacitású akkumulátor-feldolgozó üzemet tervez a részben szlovén magánemberek tulajdonban lévő Andrada Group Magyarország Kft. Alsózsolcára – írja a Borsod24.hu az Abaúj Megyei Kormányhivatal közleményére és a villanyautosok.hu cikkére hivatkozva. Az akkufeldolgozó üzemben nikkel, kobalt, mangán és lítium (Ni, Co, Mn és Li) kinyerését végeznék. A tevékenységhez a cég egyidejűleg 40 tonna veszélyes hulladékot tárolna a telephelyen.

Szegeder.hu: Újabb három szegedi intézmény kért iskolaőröket

Szegeden is tovább bővül azoknak az iskoláknak a köre, ahová az intézmények kértek iskolaőröket, írja a Szegeder.hu a Szeged Televízió adására hivatkozva. Az első két szegedi intézmény a Krúdy Gyula Szakképző Iskola és a József Attila Általános Iskola volt, amelyek már 2020-ban csatlakoztak a programhoz. A lista most szeptembertől egyelőre a Gábor Dénes Technikum és Szakgimnáziummal, valamint a Móravárosi Szakképző Iskolával bővül, a harmadik intézményt nem nevezték meg.

Nyitókép: A Synergy konténervárosa Tiszaújváros mellett 2020-ban készült. Fotó: Polgár Tóth Tamás/Debreciner

Megosztás