Pécs

Kivette az ajándékot a kormány a pécsiek fája alól: egyelőre mégsem lesz stadion

Nem lesz túl boldog a pécsiek karácsonya a Magyar Közlönyben megjelent határozat miatt. A kormány ugyanis úgy döntött, visszavonja a Pécsi Mecsek Futball Club új stadionjának előkészítéséről és megvalósításáról szóló korábbi határozatát. A tervek szerint a nyolcezres stadion a stadion UEFA 4. kategóriájú lett volna, és egyes kalkulációk szerint 22 milliárd forintba került volna.

Több száz milliárdos pénzlapátolásról döntött a kormány karácsonyra – írta meg az Mfor. A lap cikke szerint december 24-én két Magyar Közlöny is megjelent, amelyekből további részletek derültek ki a 2021-es költségvetést érintő átcsoportosításokról. Így például megtudtuk, hogy 341,5 milliárd forintot vesznek ki a már rég kiürült Gazdaság-újraindítási Alapból (ezzel a hiányt növelve), egy külön csomagban pedig további 3,1 milliárd forintot is átpakol a kormány, ezek részben a minisztériumokon belül, részben azok között jelentenek pénztologatást – olvasható a cikkben.

Született egy meglepő döntés is, amely szerint visszavonnak egy új stadion előkészítéséről és megvalósításáról szóló korábbi kormányhatározatot. Kevésbé lehet csodálkozni a lépésen, ha megnézzük, mely települést érinti a döntés: az ellenzéki vezetésű Pécs ugyanis az érintett.

Hoppál Péter országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) 2020 októberében jelentette be a Facebookon, hogy döntött a kormány, megépül PMFC új focistadionja, és befejezik a Dárdai Labdarúgó Akadémia építését is.

A tervek szerint a nyolcezres stadion a stadion UEFA 4. kategóriájú lenne, és egyes kalkulációk szerint 22 milliárd forintba kerülne. A beruházás előkészítésére a Pécsi Sport Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaságot, míg a megvalósításra a Beruházási Ügynökséget jelölték ki. A beruházás előkészítésének kormányzati felelőse Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere lett.

Úgy tűnik azonban, mindez mégsem lesz elég ahhoz, hogy a stadion mostanában megépüljön. A Magyar Közlöny szövege szerint ugyanis:

„a Kormány visszavonja a Pécsi Mecsek Futball Club új stadionjának előkészítéséről és megvalósításáról szóló 1373/2021. (VI. 10.) Korm. határozatot.”

Forrás: Magyar Közlöny (12063)

Vagyis nem valószínű, hogy mostanában elkezdenék a sportlétesítmény építését a baranyai megyeszékhelyen. A stadion tervét egyébként nem mindenki támogatta Pécsett, de Péterffy Attila ellenzéki polgármester kiállt a beruházás mellett.

Szeptemberben már a helyszínt is bejelentették: a közgyűlés népjóléti- és sportbizottsága egyhangú szavazással döntött arról, hogy a Bolgárkertben épülhet meg a kormányzati finanszírozásból megvalósuló új pécsi labdarúgó-stadion. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy „a pécsi városvezetés továbbra is csak olyan stadion megépítését támogatja, amely gazdasági szempontból fenntartható, és üzemeltetéséhez a pécsi önkormányzatnak nem kell támogatást folyósítania”.

Katus Eszter

Nyitókép: A pécsi stadion átványterve egy előterjesztés mellékleteként benyújtott szakértői anyag címlapján (forrás: gov.pecs.hu)

Megosztás