orosz befolyás

Imám, katona, diplomata, tolmács: Putyin magyar propagandistái

Ismét aktív magyar nyelven a Krímből szerkesztett orosz dezinformációs portál, a NewsFront. Az orosz kormánymédia kedvenc magyar álszakértője, Keveházy Miklós által irányított honlap eddig nem tudott nagy elérést generálni, amire azért sincs szükség, mert a magyar állami propaganda szívesen szolgál a Kreml szócsöveként.

A magyarországi dezinformációs színtér nagyon különbözik a szomszédos országokétól. Magyarországon nem jellemzőek az orosz dezinformációs honlapok, a hamis propaganda híreket jellemzően nem orosz szereplők terjesztik. Csekély szerepük oka, hogy funkciójukat, a Kreml narratíváinak és összeesküvés-elméleteinek a terjesztését közvetlenül a magyar kormánymédia vette át.

Ennek ellenére a NewsFront nemzetközi dezinformációs platform 2018 óta jelen van Magyarországon is. A lap magyar változata nem sokkal a bizonyítottan orosz hátterű, a GRU-hoz kötődő Hídfő.ru weboldal leállítása előtt indult el.

A Magyar NewsFront ma hosszabb tétlenség után ismét aktív, annak ellenére, hogy a magyar nyelvű változat a „hírügynökség” 11 külföldi kiadása közül az egyik legkevésbé sikeres.

Forrás: NewsFront

A NewsFront vélhetően az orosz titkosszolgálatok, pontosabban az FSZB irányítása alatt áll. A NewsFront impresszumában csak a „NewsFront ügynökség” vezetőjének, Konsztantyin Knyriknek a nevét találjuk. Az illegálisan elcsatolt Krím-félszigeten bejegyzett MediaGroup NewsFront Ltd-t működtető oroszbarát aktivistát az EU, Kanada és az USA szankciókkal sújtotta.

2015-ben a NewsFront főleg olyan emberekből állt, akik a 2014 után Oroszország által megszállt ukrán területekről, a Krímről, Donyeckből és Luhanszkból származnak. Egy nemzetközi újságírócsoport birtokában lévő adatok szerint a NewsFrontot Knyrik mellett legalább 70 másik ember irányítja, akik Oroszországban és Európában élő újságírók, szabadúszók, regionális és helyi szerkesztők. Közülük néhányan megerősítették a NewsFronthoz való kötődésüket az oknyomozó újságírócsoport tagjainak.Hat szerkesztőség újságírói hónapokon át elemezték a NewsFronthoz kapcsolódó több mint 100 e-mail címet, és sikerült összekapcsolniuk őket olyan valódi emberekkel, akik a Kreml propagandáját terjesztik Európában és azon kívül. Közülük hárman a NewsFront magyar változatát szerkesztették vagy szerkesztik jelenleg is.Partnereink:
VSquare.org,Ján Kuciak Oknyomozó Központ – ICJK.sk (Szlovákia), Frontstory.pl (Lengyelország), Investigace.cz (Csehország), KRIK (Szerbia), WDR (Németország), A Dossier Center hozzájárult a kutatáshoz. A Debunk.eu hozzájárult az adatok elemzéséhez.

Takácsy Dorka Oroszország-szakértő, az Euroatlanti Integrációs és Demokrácia Központ (CEID) külsős munkatársa szerint „a magyar Newsfront lebutított, faék-egyszerűségű orosz propaganda-narratívákat közvetít. Végtelenül hatásvadász címekkel, és nagyon rövid, néhány mondatos villámhírekkel dolgozik, de még ezekben sem ritkák a helyesírási hibák.”

A magyar NewsFront tartalmával kapcsolatban Német Szilvi médiakutató, a Lakmusz.hu magyar tényellenőrző oldal újságírója hozzátette, hogy az oldal az ukrán-magyar etnikai konfliktus elmélyítésére is alkalmas narratívákat népszerűsít. „A magyar nyelvű News Front indulása óta következetesen képvisel olyan narratívákat, amelyek alkalmasak az ukrán-magyar nemzetiségi konfliktus elmélyítésére. Az erre irányuló dezinformációs törekvések egyik természetes célpontját jelenti Kárpátalja, ahol az orosz inváziót megelőzően körülbelül 120 ezer magyar élt. A portálon gyakran jelentek meg olyan hírek, amelyek ukrán nacionalisták magyarellenes megmozdulásairól vagy a kijevi „rezsim” erőszakos ukránosító törekvéseiről számolnak be.” – mondta.

A magyar szerkesztők nevei nem szerepelnek az oldalon, ezzel szemben az oldal lengyel változata szerint még magyarországi szerkesztőségi irodájuk is van. A Jan Kuciak Oknyomozó Központ a NewsFront cikkeinek és egyéb anyagainak alapos elemzésének köszönhetően a VSquare kiderítette, kik voltak és kik működtetik jelenleg is a honlapot. Köztük azonosítottunk egy volt diplomatát, egy magyar álszakértőt és egy imámot, aki Kelet-Ukrajnában harcolt.

Külföldiek állnak az oldal mögött?

Kezdetben a magyar NewsFront cikkei szinte kizárólag Ukrajnával foglalkoztak, de hamarosan megjelentek a magyar olvasók érdeklődéséhez közelebb álló témák, például a migráció. Emellett a platform által leggyakrabban továbbosztott szövegek az Orbán Viktor kormányának álláspontját kifejező propagandaszövegek voltak.

Ahogy arról a VSquare beszámolt, nem sokkal a magyar NewsFront indulása után már voltak arra utaló jelek, hogy a projekt mögött nem csak magyarok állhatnak. Az oldalon megjelent, magyar sajtót nem idéző darabok gyakran rossz vagy hanyag magyar nyelven íródtak. Ráadásul a megjelenés időpontja egy órával későbbre mutatott, ami arra utal, hogy moszkvai idő szerint jelentek meg. Az Átlátszó szerint az is feltűnő volt, hogy a NewsFront oldal a 2009-ben bevezetett „Pt Sans” betűtípust használta, amelyet az orosz kommunikációs minisztérium rendelt meg Nagy Péter cár betűreformjának 300. évfordulója alkalmából.

A dezinformációval foglalkozó magyar szakértők az oldal rossz helyesírására hívták fel a figyelmet. Rámutattak, hogy

„a nyelvtan és a helyesírás időnkénti rossz minősége egyes magyar cikkekben arra utal, hogy azt külföldiek vezetik”.

Erre utal egy még 2018 körül megjelent hirdetés is az oldalon. Ebben a portál „fordítókat, szerzőket és hangos trombitásokat” (sic) próbált toborozni. Sokatmondó, hogy már a felhívás szövegét is nyelvtanilag hibásan írták.

Jelenlegi vizsgálatunk további bizonyítékokat tárt fel, amelyek alátámasztják ezeket a gyanúkat. A magyar projekt egy orosz férfi bevonásával indult, aki állítása szerint 2014-től az orosz oldalon harcolt a kelet-ukrajnai konfliktusban.

Önkéntes projekt

2018 tavaszán a YouTube-on megjelent egy 40 perces interjú egy Tanaj Csolhanov nevű orosz férfival. Az interjút Krausz Tamás, ismert szélsőbaloldali történész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatója és Csikós Sándor, a magyar Külügyminisztérium volt diplomatája moderálta. A kelet-ukrajnai szeparatista fegyveres erők harcosaként bemutatkozó orosz „a nácibarát ukrán rezsim népirtó háborújáról” beszélt.

A magyar NewsFront kezdeteit közelről ismerő forrás szerint ez az interjú volt az első lépés a magyar változat elindításához. A kezdeményezés két kulcsszereplője a videóban „népfelkelés harcosaként” bemutatott Csolhanov és az Ukrajna-szakértőként bemutatott Csikós volt.

Hogy pontosan milyen körülmények között érkezett Magyarországra az állítólagos szeparatista katona, illetve hogyan került kapcsolatba a magyar egyetemi tanárral és a volt diplomatával, nem tudni. Forrásunk azonban megjegyezte, hogy meglepődött azon, hogy Csolhanov szabadon beutazhatott az országba.

Mindenesetre néhány hónappal később életre kelt a NewsFront magyar változata.

Forrásunk szerint Csolhanov részt vett annak szerkesztésében, noha nem tudott magyarul, és az oroszon és a tatáron kívül más nyelvet nem beszélt.

A magyar NewsFront indításának körülményeit ismerő forrást a projekt pénzügyi hátteréről is kérdeztük. Azt mondták, hogy a projektet önkéntes alapon működtették. Tudomása szerint a NewsFront központi szerkesztőségétől senki nem kapott anyagi juttatást. Kérdés, hogy ez még mindig így van-e.

A NewsFront első magyarországi cikke 2018. július 2-án jelent meg. A szöveg Kijev, az EU és az USA elleni „forradalomra” szólított fel, szerzője pedig egy állítólagos kelet-ukrajnai szabadságharcos volt. Ez nem más volt, mint maga Csolhanov. Bár a szöveget ő jegyezte, azt nem árulta el, hogy ő maga egyben a NewsFront magyarországi platformjának irányítója is.

A harcos imám

A NewsFront központi szerkesztősége és a magyar szerkesztők között közvetítőként működő Csolhanov múltját vizsgálva több érdekes részlet is kiderül. Harcos, imám, krími tatár közéleti és vallási szereplő, a felkelőkkel szimpatizáló újságíró, vagy legutóbb hadmérnök és Novorosszija védelmezője. Hosszú a szerepek listája, amelyekben a jelenleg 46 éves férfi eddig megjelent.

Bár a sajtóban gyakran szerepel, hogy a krími tatárokat képviseli, Tanaj Csolhanov valójában volgai tatár az oroszországi Voronyezsből. A Myrotvorets Center szerint „születésétől 2010-ig Jurij Sapozsnyikov néven Voronyezsben élt.”

Néhány évvel a névváltoztatás után, a kelet-ukrajnai háború kitörésekor és a Krím félsziget illegális annektálásakor (amelyet a szeparatisták krími tavaszként emlegetnek) Csolhanov ismét felbukkant. Az Atlantic Council DRFLabje is felfigyelt rá, mint írták, „független szakértőként” 2014 óta rendszeresen ad a háborúval kapcsolatos tudósításokat és interjúkat szeparatista és oroszbarát honlapoknak.

Forrás: VK/ Szent István Légiója / Легион Святого Иштвана

2014 előtti előéletéről is lehet tudni. Mielőtt a Krímbe érkezett volna, Szentpéterváron imámként szolgált, onnan került végül a később megszállt félszigetre. Sajtóértesülések szerint itteni küldetése nem volt más, mint kampányt folytatni a helyi krími tatár vallási vezetők ellen, akik nem támogatták a Krím orosz megszállását.

„Csolhanov a Krímben elsősorban vallása és nemzetisége miatt volt „bevethető”, a félszigeten él ugyanis a mai napig a legnagyobb tatár kisebbség, akik az ukránok oldalán jelentős ellenállást fejtettek ki az orosz megszállással szemben. Csolhanov Moszkva támogatásával támadta a krími tatárokat, iszlám fundamentalizmussal vádolva vezetőjüket, aki a népszavazást akadályozni próbálta” – magyarázza Német Szilvi, a Lakmusz.hu újságírója. Csolhanov Moszkva támogatásával rágalmazta és támadta a krími tatárokat, vezetőjüket iszlám fundamentalizmussal vádolta, amiért megpróbálta megakadályozni az elszakadásról szóló törvénytelen népszavazást.

Buda Péter, korábbi magas rangú magyar nemzetbiztonsági tiszt véleménye szerint Csolhanov tevékenysége egyértelműen egy orosz befolyásolási és aktív intézkedési művelet része volt. Az, hogy muszlim tatárként vett részt egy ilyen műveletben, egyáltalán nem szokatlan, mondja. „A Krím 2014-es elfoglalása után Moszkva számos lépést tett – teljes összhangban a szokásos és jól bevált szovjet modus operandival – a tatár közösség megosztására, amely egyébként nagyrészt ellenezte az orosz inváziót” – magyarázza Buda.

Ennek érdekében magukat tatár érdekvédelmi közösségeknek kiadó létrehozását kezdeményezték, és a hivatalos tatár szervezeteket szélsőséges muszlim ideológia követésével vádolták. Mindezek az orosz külpolitikai célokat szolgálták. „Ebben a műveletben lefizetett tatárok és szimpla orosz ügynökök egyaránt szerepet játszottak, részben egyébként az ukrán szolgálatoktól az oroszokhoz átállt krími – tehát a helyi viszonyokat és beszervezett személyeket jól ismerő – titkosszolgálati személyek közreműködésével ” – tette hozzá a volt magyar nemzetbiztonsági tiszt.

Állítólag magyarokból álló milíciát vezetett

Egy vallási kitérő után Csolhanov megjelent Kelet-Ukrajna megszállt területein. Saját elmondása szerint először csak tudósított az ottani eseményekről, majd fegyvert ragadott és aktívan harcolt az orosz szeparatisták oldalán. Több csoportban is részt vett, köztük állítólag egy magyar csoportban is.

Bár a fent említett magyar interjúban „népfelkelő harcosként” emlegetik, katonai háttere ennél jóval mélyebb. „Csolhanov katonai előképzettségre az orosz hadiflotta különleges egységeinél tett szert, magyarországi látogatása előtt, 2014 és 2017 között pedig a luhanszki Szellem Dandárban és a donyecki Vosztok Dandárban teljesített szolgálatot” – írja Német. Míg az előbbi egy szeparatista csoport, addig az utóbbi egy orosz fegyveres csoport, amely a Donbasz régióban tevékenykedik.

Csolhanov magyarországi kapcsolata túlmutat a NewsFronton, és állítólag katonai dimenziója is van.

„A Szent István Légió egy 2014-ben alakult, rövid életű fegyveres milícia, amely a kelet-ukrajnai konfliktus során az orosz szeparatisták támogatására szerveződött, ennek kifulladásával azonban médiafelületté alakult és a mai napig így működik. A Szent István Légió eleinte úgy került be a hírekbe, mint egy “Újoroszország védelmére alakult magyar különítmény”, a magyarok részvételét azonban már a kezdetektől több szakértő is kétségbe vonta. Kutatásaink során arra jutottunk, hogy a Szent István Légiót egy magyar felmenőkkel is rendelkező, orosz férfi, Alexander Kiszeljov alapította, aki több VK-bejegyzésben is magyar nevén, Szeles Sándorként szerepel.”

Csolhanov 2014 végén csatlakozott ehhez a „magyar légióhoz”, az év telén az önkéntesek toborzását is átvette. Sőt, a „krími tatárt” a légió egyik ideológusaként emlegetik, ennek küldöttjeként 2014 novemberében a Jobbik képviselőivel is találkozott.

Csolhanov 2018. július 2-án megjelent cikke, amellyel a Magyar NewsFrontot elindította, a kelet-ukrajnai etnikai megosztottság mesterséges szítására irányuló orosz befolyásolási művelet fontos részének tekinthető – véli Buda Péter volt magyar nemzetbiztonsági főtiszt:

„Ismerve az ehhez hasonló műveletek hosszú évtizedekre visszanyúló történetét, Csolhanov itt nyilvánvalóan arra tesz kísérletet, hogy a Krím után Ukrajna keleti végén is “meggyújtsa” a nemzetiségi feszültségek kanócát, azzal, hogy összefogásra buzdítja az Ukrajnával immár nyílt fegyveres konfliktusban álló krími szeparatista nemzetiségi erőket és a kárpátaljai magyarokat. ”

Véleménye szerint teljesen egyértelmű, hogy Csolhanov a Krímhez hasonló szintre akarta eszkalálni a kárpátaljai helyzetet egy közös krími és kárpátaljai narratíva erősítésével. „Hogy mennyire erről, vagyis egy erőszakos, végső soron szeparatista célú műveletről és nem Csolhanov egyéni akciózásáról van szó, arra vonatkozó adalék, hogy éppen ebben az időszakban (2018 februárjában) került sor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székháza elleni merényletre Ungváron, amivel kapcsolatban azóta kiderült, hogy orosz titkosszolgálati művelet keretében oroszpárti személyek hajtották végre, a nemzetiségi feszültségek eszkalálása érdekében ” – emlékeztet a volt nemzetbiztonsági tiszt. A nyomozás során az ukrán hatóságok feltárták, hogy a székház elleni támadás csak a kezdet volt, amelyet stratégiai létesítmények elleni bombatámadások követtek volna. (A VSquare több cikkben is utánajárt ennek az epizódnak, itt és itt.)

Csolhanovot megkérdeztük a múltjáról, különösen a magyarországi kapcsolatairól, de nem válaszolt kérdéseinkre.

Ex-diplomata a fedélzeten

Egy magyar ex-diplomata is segítette a magyar NewsFront elindítását. Csikós Sándor, aki korábban is aktívan terjesztette az orosz propagandát, a magyar platformot ukránellenes narratívák és álhírek megosztására használta. Ő maga 2018 júliusában jelentette be a Magyar NewsFront elindítását az orosz VK közösségi oldalon.

Német Szilvi médiakutató és a Lakmusz.hu újságírója szerint a magyar változat elsősorban az orosz közösségi médiában, a Vkontaktén aktív, itt 2020 decembere óta News Front Magyarország néven van jelen. A 63 követővel rendelkező, kis elérésű oldalt VK adatlapja alapján Csikós Sándor kezeli.

Bár ez nem jellemző a NewsFrontra, ahol a legtöbb cikk névtelen, Csikós neve többször is megjelent a krími dezinformációs oldal magyar változatán. Sőt, nyíltan vállalta, hogy ő annak riportere. (Ez az információ azonban nem szerepelt az oldal impresszumában.)

Csikós, aki 2013-ig a magyar külügyminisztérium diplomatája volt, már 2017 körül, még a Magyar NewsFront indulása előtt kapcsolatba került az orosz propagandával. A NewsFront orosz nyelvű változatában is szerepelt, ahol politikai szakértőként, antifasisztaként és közéleti aktivistaként hivatkoztak rá.

Csikós Sándor (középen) Tanaj Csolhanov (jobbra) és Darja Morozova, „a Donyecki Népköztársaság ombudsmanja” (balra) társaságában. Forrás: Szabadságharcosok és a tüntetők: Facebook/Csikós Sándor

A 72 éves Csikós Moszkvában tanult az elit Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Állami Intézetében (MGIMO). Ezt követően közel 40 évig a magyar külügyminisztériumban dolgozott. Négyszer teljesített külszolgálatot, dolgozott Mongóliában, Kazahsztánban, Moldovában és Kijevben is.

Utolsó kiküldetése során Kisinyovban volt misszióvezető-helyettes, és mikor akkoriban nem volt nagykövet, lényegében a helyi magyar nagykövetség vezetője volt egy ideig, egészen 2013-ig. „Teljesen bolond volt, de mégis megbízható káder, és tisztességes ember” – mondta a VSquare-nek Csikós egyik volt főnöke, az Orbán Viktor-kormány egyik magas rangú külügyminisztériumi tisztviselője.

Csikós, a régi vágású kommunista ex-diplomata hat évvel ezelőtt nyíltan beszélt ideológiailag vezérelt tevékenységéről az Index.hu riportereinek. Az akkor elmondottak szerint nyugdíjas napjait azzal tölti, hogy „a kelet-ukrajnai konfliktusról szóló, a szeparatisták narratívájával egyező jelentéseket fordít magyarra oroszból, és ezeket posztolja ki a Facebookra.”

De nemcsak az interneten tevékenykedett. Nem sokkal a Csolhanovval készült interjú után Csikós a Donbaszba utazott, az útra maga a multifunkcionális imám is elkísérte. Az útról a NewsFront is terjedelmes beszámolót közölt. Ebben Csikós többek között „a nyugati média hazugságait”, Soros Györgyöt és a „kijevi náci juntát” említi.

Csikós egyébként a Myrotvorets Center adatbázisában is szerepel. Itt többek között „a DNR/LNR terrorista szervezeteivel való együttműködéssel”, illetve „ukránellenes propaganda-rendezvényeken való részvétellel” vádolják.

Csikóst a közösségi média fiókjain keresztül megkerestük, kérdéseinkre azonban nem válaszolt.

A NewsFront magyar változata 2021 októberének legvégéig aktív volt, és meglehetősen rendszeresen osztott meg tartalmakat. Ezután inaktívvá vált, ami egybeesik a Csikós által kezelt VK-profil elhallgatásával is. Amikor a VSquare első írása megjelent a dezinformációs platformról, az oldal még mindig inaktív volt. Ennek oka akkor még ismeretlen volt.

Egy, a magyar NewsFront elindítását ismerő forrás most elárulta, hogy a közel egyéves távollét mögött Csikós betegsége áll. Végül tavaly szeptemberben éledt újra az oldal, amelynek tartalmát jelenleg egy új szerkesztő kezeli.

Új lendület?

Hosszú szünet után újra online a NewsFront magyar változata, amelynek tartalmát mostantól az orosz propaganda körökben ismert arc irányítja. Bár ez a magyar álszakértő Magyarországon nem túl ismert, Oroszországban elég nagy karriert futott be.

2014-től (a teljes körű orosz agresszió kitöréséig) a kelet-ukrajnai konfliktus a Kreml propagandájának központi témája lett. Ennek az információs hadviselésnek a részeként a Kreml-közeli média igyekezett Ukrajnát a nemzetközi színtéren lejáratni, tagadni Oroszország aktív szerepét a konfliktusban, és Kijevet agresszornak beállítani. A 2017 körül kiéleződött kárpátaljai magyar-ukrán kisebbségi jogvitát is felhasználták arra, hogy éket verjenek a két ország közé.

Ebben az időszakban jelent meg a Rosszija 1 televízió képernyőjén egy Magyarországon teljesen ismeretlen magyar „szakértő”, Keveházy Miklós. Keveházy nem kevesebbet állított, mint hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt tanácsadói arra biztatják, hogy „csak próbálja meg” elfoglalni Kárpátalját. Keveházy 2017 októbere óta „magyar politikai tanácsadóként” szerepel az orosz propagandában. Ez egybeesett az ukrán oktatási és nyelvtörvények miatti feszültségek növekedésével.”

A magyar álszakértő interjút ad az orosz NewsFrontnak. „Ebben a műsorban a valóságtól teljesen elrugaszkodott dolgokat állított, hangsúlyozottan magyar politikai tanácsadóként feltüntetve magát, miközben Magyarországon teljesen ismeretlen bármiféle hasonló jellegű munkássága. Ebben az adásban Ukrajna és az ukránok ellen hergelt, olyan kijelentéseket téve, amik alapján egy átlagos orosz tévénézőnek az lehetett a benyomása, mintha a magyar kormány valamilyen katonai támadást fontolgatna Ukrajna ellen. A valóságban ilyesmiről nyilván nem volt szó. Azonban mivel ezt a műsort sok millióan nézik, várható volt, hogy a „hír” Ukrajnába is eljut, így az ukrán sajtón is végigsöpört, ahol ez a rémhír még nagyobbra fújódott.” – magyarázza Takácsy Dorka Oroszország-szakértő, aki először vette észre és elemezte a „Keveházy-jelenséget”. A hír az ukrán szélsőjobboldalon is téma volt.

Keveházy 2017-es szereplése az orosz állami propagandában nagyjából egybeesik azzal, hogy egy korábbi megbízatása megszűnt. Keveházy 2013 és 2017 között orosz tolmácsként, valamint orosz médiafigyelőként és elemzőként dolgozott a Jobbiknak – derül ki a Jobbik vezetéséhez közel álló forrásoktól, valamint a VSquare által látott belső e-mailekből. Egy 2014. november 17-i e-mail-váltásban például Szaniszló Adrienn, a Jobbik külpolitikai tanácsadója arról számolt be a párt vezetőségének, hogy megbeszélte Keveházyval, hogyan tudná „segíteni a munkánkat”. Azt írta, hogy eddig is remek volt az együttműködésük, de „igyekszünk minél jobb munkakapcsolatot kialakítani Miklóssal”. Egy másik e-mailben az áll, hogy „Miklós tudomásul vette, hogy Adrienn a közvetlen főnöke”, és „tervezett munkaköri leírást küldünk át [Keveházy feladatairól]”.

Gyöngyösi Márton, Szaniszló Adrienn, Vona Gábor és Keveházy Miklós az orosz Rodina párt vezetőségével folytatott megbeszélésen Moszkvában 2014. június 17-én. Forrás: rodina.ru.

A Jobbik vezetéséhez közeli forrás szerint Keveházy eredetileg ingyen kezdett el dolgozni náluk, önkéntesként, mint aki egyszerűen csak szimpatizált a párttal. „Jószívű, vidám, kedves fickó volt” – idézte fel a forrás, hozzátéve, hogy Keveházy hamar elnyerte a Jobbik bizalmát. A pártvezetés számos hivatalos moszkvai látogatása és találkozója során a 2010-es évek közepén Keveházy az egyik tolmácsuk volt, annak ellenére, hogy nem rendelkezett semmilyen hivatalos képesítéssel és háttérrel.

A forrás hozzátette, hogy Keveházy akkoriban Moszkvában élt, és főként kisvállalkozóként dolgozott. Később a Jobbik szerződtette és a párt helyi munkatársa lett, aki a Jobbikot segítette Oroszországgal kapcsolatos ügyekben. Amikor némi belharc után 2017-ben Gyöngyösi Mártonnak, a Jobbik jelenlegi elnökének sikerült megszabadulnia a fanatikusan oroszbarát Szaniszló Adrienntől, Keveházy is hamarosan távozott (a következő években a Jobbik más úton indult el, igyekezett maga mögött hagyni mind szélsőjobboldali, mind oroszbarát múltját).

Mióta Keveházy a magyar oroszbarát párt segítéséről átállt az orosz állami propagandának való munkára, nem csak a Rosszija 1 orosz állami tévécsatornán szerepelt: „Évek óta rendszeres kommentátora a NewsFrontnak. Eleinte főleg videós nyilatkozó volt, de mostanában egyre gyakrabban idézik írott cikkekben” – teszi hozzá Takácsy.

A szakértő szerint Keveházy kizárólag olyan narratívákat terjeszt, amik egybeesnek az orosz propaganda üzeneteivel. Ugyanazokat az ellenségképeket és bűnbakokat használja: az Egyesült Államok; Soros György, Brüsszel, illetve az ukránok tehetnek a világ minden bajáról, miközben Oroszország a normalitás és a hagyományos értékek védelmezőjének szerepében jelenik meg, ami előtt nagy jövő áll, szemben a dekadens, hanyatló Nyugattal.

„Viszont fontos megemlíteni, hogy a NewsFront magyar nyelvű felületén egyetlenegyszer sem jelent meg, tehát mintha a magyar közönség elől el akarnák rejteni, miközben az orosz és angol felületeken rendszeresen szerepeltetik” – véli Takácsy magyarországi Oroszország-szakértő.

Keveházy Miklós neve a NewsFront magyar oldalának forráskódjában. NewsFront

Ez a titkolózás lehet az oka annak, hogy a NewsFront nem ismeri el, hogy az álszakértő Keveházy nemcsak közreműködője, hanem a magyar változat szerkesztője is a tavalyi újraindítás óta. Keveházy NewsFront-tevékenységét ugyanazzal a módszerrel fedeztük fel, mint amit az oldal szlovákiai regionális szerkesztőjének azonosítása során alkalmaztunk. A magyar oldal forráskódjában találtunk egy „miklos_keveházy” nevű fiókot, amelyet egy cikk szerzőjeként és a hozzá tartozó azonosító kóddal adtak meg. Keveházy e-mail címe ráadásul a NewsFront rendszerhez kapcsolódó e-mail címek listáján is szerepelt, amelyet egy forrás adott meg nekünk. Más, a Jobbik pártvezetéséhez közel álló források megerősítették, hogy valóban Keveházy e-mail címéről van szó.

Kíváncsiak voltunk, hogy pontosan milyen körülmények között vette át a Magyar NewsFront irányítását, és kapott-e valamilyen anyagi ellenszolgáltatást ezért a tevékenységéért. Keveházy nem válaszolt kérdéseinkre.

Bár a magyar NewsFront még mindig működik, nem aratott nagy sikert az országban: olvasottsága alacsony, kevés érdeklődőt vonz, a közösségi média nem kapta fel. Ráadásul a magyar kiadás a többnyelvű dezinformációs portál egyik legkevésbé sikeres aloldala.

Takácsy Dorka is hasonlóan látja: „A sikertelenségnek több oka is lehet. Egyrészt az általuk megosztott lebutított orosz propagandát több más platform is terjeszti, sokkal jobb grafikával és nyelvezettel. Ezeket egyszerűen élvezetesebb fogyasztani a magyar közönségnek” – magyarázza a szakértő.

Másrészt, mondta, úgy tűnik, mintha már nem is az lenne cél, hogy a magyar változat sikeres legyen. „Az eredeti cikkek szórványosak, és az anyag jellemzően a Magyar Nemzet cikkeinek néhány mondatnyi idézetére korlátozódik, egy link kíséretében”.

A VSquare több oknyomozó szerkesztőséggel együttműködésben derítette fel, kik állnak a magyar nyelven is elérhető oldal mögött, a többi régiós országban tapasztalt helyzetről korábbi cikkünkben olvashat:

Szerző: Kőváry Sólymos Karin, Panyi Szabolcs; fordította Zubor Zalán, a cikk angol nyelvű változata itt olvasható.

Megosztás