Kistelek

Kifizették a szellemkastély 860 milliós adósságát, hódmezővásárhelyi cégtulajdonosé lett a terület

Decemberben írt a Délmagyarország arról, hogy új tulajdonosa lehet az uniós támogatásból félbemaradt kisteleki szellemkastélynak. A földhivatali tulajdoni lap szerint a terület február végén gazdát cserélt, a több száz millió forint adósság is megszűnt. A vevő a hódmezővásárhelyi Jan-Ker Kft. tulajdonosának, Miklós Zoltánnak a cége.

Alaposan kikezdte az UV sugárzás az uniós támogatást hirdető táblát, az épület falait színes graffiti borítja, ablakait betörték, így néz ki most a kisteleki szellemszálloda. Se kerítés, se más nem védi a rongálóktól az épületet, sokan szemetesnek használják a területet, ezzel is megkeserítve az új tulajdonos életét. Merthogy új tulajdonosa lett a torzónak.

A beruházásról korábban megírtuk, árverésen, 500 millió forintos kikiáltási áron próbálta a végrehajtó eladni 2018-ban azt a kisteleki wellness szállodát, amire a magyar állam 822 millió forint uniós támogatást adott. A kisteleki szellemhotel története 2014-ben kezdődött. Akkor tulajdonost váltott a kisteleki 4 csillagos szálloda 822 milliót nyert pályázója, így elkezdődhetett a beruházás. A távozó vállalkozó több szálon kötődött az átláthatatlan tulajdonosi hátterű Aqua Hotelnél felbukkant offshore céghez – írtuk a Délmagyarország nyomán.

Hadházy Ákos 2016 decemberében járt Kisteleken, azt írta, “Egy félkész épület van ott és egy csődöt jelentett Royal Casa nevű vállalkozás. 882 milliót (!!!) fizettek ki egy félkész épületért, ami a hivatalos dokumentum és az NGM “ellenőrei” szerint 2015. október 10-re elkészült.”

Az építkezés mementója. Már új gazdája van a területnek. Fotó: Segesvári Csaba

Az akkor Lázár János vezette Miniszterelnökség azt írta a lapnak, hogy „a záró helyszíni szemlére még nem került sor, illetve az elszámolás ellenőrzése folyamatban, a projekt készültségéről csak ezek megtörténtét követően tudunk érdemben nyilatkozni”. A pénzt viszont kifizették.

2016 decemberében ugyanez a Lázár János vezette minisztérium már azt mondta, „hogy a kisteleki projekt támogatása és ellenőrzése kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztériumot keressük, mert a Miniszterelnökségnek semmi köze a kisteleki gyógyszálló-beruházáshoz.”

Hogy miként fizethette ki a teljes uniós támogatást a félkész épületre az akkor Lázár János vezette minisztérium, talán már sosem derül ki.

Tavaly decemberben beszélt Kistelek polgármestere arról, hogy vevők jelentkeztek a területért. Nagy Sándor akkor úgy fogalmazott, „új típusú gondozási központ, idősek otthona valósulhat meg, amit én inkább idősek ökofalujának neveznék. Van rá igény itthon és külföldön egyaránt, amit alátámaszt, hogy határon túli befektető-jelölt is érdeklődött”. De hazai lett a vevő.  A földhivatali tulajdoni lap szerint 2023. február 28-án a terület a hódmezővásárhelyi Atlantica Kft.-é lett. Ezzel egyidőben az alábbi tartozásokat törölték a lapról:

  • Végrehajtási jog 860 654 260 forint, azaz nyolcszázhatvanmillió-hatszázötvennégyezer-kétszázhatvan forint és járulékai erejéig a Magyar Államkincstárnak
  • Végrehajtási jog 10 000 000 forint, azaz tízmillió forint és járulékai erejéig Kistelek városának
  • 2 219 457 forint egy webstúdiónak
  • 317 500 forint egy cégnek
  • 4 000 000 forint a webstúdiónak

Áll, de megviselte az idő. Új funkciót kaphat a szálloda-torzó. Fotó: Segesvári Csaba

A tulajdonszerző cég Miklós Zoltáné. A hódmezővásárhelyi vállalkozó italforgalmazással és ingatlanbefektetéssel is foglalkozik, 2021-ben az önkormányzati tulajdonú hodpress.hu arról írt, „Közel kétmilliárdos fejlesztésre készül a Jan-Ker 2001 Kft. az ipari parkban”.

Kerestük a cégtulajdonost számos e-mail címén, de nem értük el. Hogy pontosan mihez kezd a torzóval, később derülhet ki.

Segesvári Csaba

Megosztás