Egyéb

Uniós pénzből szépíti mohácsi lovardáját Bánki Erik családja

 

Szépen csordogál az uniós pénz a Mohácsi Lovas Klubhoz. Az önkormányzati ingatlanon működő lovarda tulajdonosa és marketinges főnöke Bánki Erik (Fidesz) országgyűlési és volt városi képviselő felesége.

Urasan hangzik: „bár nyaranta Mohácson is gyakori látogatói voltak a gyerekek a lovas farmnak, a rendszeres lovaglásra a feleségemmel együtt Brüsszelben kaptak rá”. Az idézet Bánki Eriktől való, aki 2013 augusztusában, még EP-képviselőként adott interjút a Mohácsi Újságnak.

Annyira megtetszhetett a családnak a lovas sport, hogy nem sokkal később meg is szerezték a lovardát. 2014 áprilisától Bánki felesége, Bánki Ágnes a Mohácsi Lovas Klub Szolgáltató Nonprofit Kft. tulajdonosa.

Cikkeink a Baranyában befolyásos Bánkiék üzletei ügyeiről

613 millió forintért vásárolt házat a fideszes képviselő testvérének cégétől az állam

Százmilliókért fejlesztheti Lakitelek és Ózd ivóvízellátását a fidesz-közeli Aqua Holding

Dél-dunántúli fürdőbirodalom – Bánki Erik pályaképe

Bánki Erik: képviselői reklámcég a luxuslakóparkban

A lovarda egy 5,5 hektáros ingatlanon található. A föld tulajdonosa a mohácsi önkormányzat, amelynek 2006-ig Bánki is a képviselője volt. Levélben kérdeztük az önkormányzattól, mennyit fizet Bánkiné klubja a földért, várjuk a választ.

A lovarda honlapja is büszkélkedik azzal, hogy uniós pénzeket nyertek a fejlesztéseikhez. A környékbeli LEADER-akciócsoportok oldalait böngészve kiderül, a nkft. az előző tulajdonos, a Dél-Dunántúlon ismert ugrólovas-edző, Geishauer Sándor idején is nyert uniós forrást: 7 millió forintot infrastruktúra-fejlesztésre. Pontosabban: ennyit bizonyosan nyert a LEADER-csoportok oldalain fellelhető adatok szerint.

Az igazi pénzeső azonban Bánki Ágnes tulajdonszerzése utánra tehető. Klubház építésére nyertek 15 millió forintot a 2014 júniusi közzététel szerint. Pár hónappal később behúztak uniós forrást nemzeti lovaskultúra-oktatásra is. Ennek összegéről nem lelni közzétételt a LEADER-es oldalon.

Nem aprópénzről lehet azonban szó, az elköltésre kiírt közbeszerzési pályázatot – pályaépítés, fedeles lovarda és istálló korszerűsítése – nettó 32,4 millió forintért vihette el az akkor még nagytarcsai – tavaly óta budapesti székhelyű – B Build&Trade Kft.

A nagytarcsai, de a Dél-Dunántúlon több fióktelepet is működtető cég másik két közbeszerzést is elnyert Bánkiéktól – ami viszont arra enged következtetni, hogy a Bánki-lovarda két másik címen is nyert uniós forrást. „Hagyományőrző kézműves ifjúsági tábor térségek közötti együttműködés keretében” című projektjük alapján 39 millió forintból ifjúsági szállást, illetve „lovas-turisztikai szolgáltatások fejlesztése Felső-Bácskában” címen új istállót és bálatárolót építtettek. Utóbbi munka 25,7 millió forint volt.

A mindhárom közbeszerzést elnyerő B Build&Trade Benik Balázs tereprali-bajnok érdekeltsége. A kivitelező nem ismeretlen Bánkiék előtt. Bánki Ágnes maga is amatőr autóversenyző. A beharangozók szerint például éppen Benik feleségével is együtt is terveztek rajthoz állni egy jelentősebb kupa betétfutamában.

Benik cége egyébként szépen szerepel a fideszes vezetésű városok közbeszerzésein. 2015-ös forgalma csaknem 4 milliárd forint, nyeresége 265 millió volt.

Rádi Antónia

Megosztás