Szeged

520 millióval drágul a püspöki szálloda esztétikai-minőségi többletigények és a „szankciós infláció” miatt

Nettó 3,3 milliárd forint helyett immár 3,814 milliárd forintért építi a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. a püspöki stadion mellé a négycsillagos szállodát Szegeden. A kápolnát is tartalmazó 3834 négyzetméteres épületegyüttes ára az indoklás szerint amiatt emelkedik, mert „háborús, szankciós infláció” van, emelkedtek a bérek, és „magasabb színvonalú” létesítményt szeretne a Szeged-Csanádi Egyházmegye.

„Nagyszabású szállodaberuházás veszi hamarosan kezdetét a csongrádi megyeszékhelyen: a szegedi sport- és ifjúsági központ mellett egy 50 szobás, kertkapcsolattal rendelkezdő sporthotel épül – derült ki az az uniós közbeszerzési adatokból, amelyben kihirdették a projekt nyertes kivitelezőjét is. Az új építésű, négycsillagos besorolású létesítmény a Szegedi Ifjúsági Centrumhoz kapcsolódva, az egykori Napfény kemping helyén valósul meg a Dorozsmai út 2-4. szám alatt. A hotel a Hotel Szent Gellért Fórum nevet fogja kapni. A beruházás a Szeged-Csanádi Egyházmegye megbízásából, a Market Építő Zrt. generálkivitelezésében valósul meg, több mint nettó 3 milliárd 264 millió forint értékben” – írta 2022 januárjában a magyarepitok.hu.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye vezetője a Fidesz mellett kampányoló Kiss-Rigó László. Nem titok, hogy a szegedi püspök érdeklődik az állami finanszírozású nagyprojektek után, például futballstadionra korábban 14 milliárd forintot kapott.

De vannak egyéb közpénzes beruházásaik is, amiket a Napi.hu szedett össze: „A Kiss-Rigó László püspök vezette Szeged-Csanádi Egyházmegye egyebek mellett Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémia néven focisulit üzemeltet, 2019-ben Szegeden stadiont építtetett több mint 13 milliárd forintért, és az egyházmegye fenntartásában működő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyakorolja a gyerekek zánkai és fonyódligeti üdültetésével foglalkozó Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány alapító jogait is. A gyerektáborokat szintén állami pénzből újították fel. A Szeged-Csanádi Püspökség lett a tulajdonosa a Lezsák Sándor-féle lakitelki Népfőiskola Alapítvány lakitelki beruházásainak, amelyek Hungarikum Liget néven egy 26 hektáros területen valósulnak meg, szintén több milliárd forint állami támogatásból.”

Népnemzeti élményközpont 30 milliárd adóforintból – drónvideón mutatjuk a lakiteleki Hungarikum Ligetet | atlatszo.hu

Azért látogattunk ki a helyszínre, hogy megnézzük, az ide áramló közpénzeket mennyire hatékonyan költötték el a kulturális és szellemi fellegvárban. Az első ránézésre egyértelmű, hogy a Hungarikum Liget a jelenlegi hatalom kultúrpolitikáját híven tükrözi, és hogy az országgyűlés alelnöke jó kapcsolatokat ápol a kormánnyal.

A Szent Gellért Szállodát a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. építi. Az uniós közbeszerzési értesítő szerint drágábban, mint ahogy azt tavaly januárban meghatározták. Az akkori 3,29 milliárd forintos ár most 3,81 milliárdra nőtt, vagyis nettó 520 millióval drágult a beruházás.

Az okok között már-már kormánypropaganda-szerű indoklás is felfedezhető.

Azt írják, a „szankciós intézkedések a világgazdaságra és különösen Közép-Európa gazdasági helyzetére olyan hatással voltak és vannak, hogy több évtized óta nem látott infláció következett be”.

Valamint, hogy „Az inflációs hatások jelentős mértékben érintették az alapanyagárak mellett különösen az üzemanyagárakat, energiaköltségeket, valamint az élőmunka költségeit is. Mindemellett a Szerződés teljesítéséhez szükséges import termékek, anyagok esetében az EUR/HUF, és más devizák árfolyamváltozása is drasztikus hatást gyakorol, a forint árfolyam kedvezőtlen alakulása miatt jelentősen költségesebbé vált a magyarországi gazdasági szereplőknek az import beszerzéseik finanszírozása.”

A Hotel Szent Gellért bejárata (látványterv) Fotó: Szent Gellért Fórum

A drágulás oka továbbá, hogy „a legnagyobb mértékű munkabér emelésekre is a 2022. évben került sor, így a tárgyi Szerződés teljesítését már jelentősen megnövekedett személyi jellegű ráfordítási költségek is terhelik.”

De nem csak a béremelés és a háborús-szankciós infláció okozza a bő félmilliárdos áremelkedést. Ahogy az uniós értesítőben olvasható hirdetmény áll:

„Minőségi, esztétikai, illetve használhatósági szempontok szerint megfogalmazott Megrendelői többletigények” is megjelentek,

hogy a négycsillagos szálloda „az eredeti koncepcióhoz képest minőségi, esztétikai, illetve használhatósági szempontok szerint is magasabb színvonalat jelentő létesítmény kerüljön megvalósításra”.

A dokumentumból az is kiderül, hogy „a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a Szállodák és szálló jellegű épületek termelői árindexe tekintetében 30%-ot meghaladó mértékű emelkedés következett be a szerződés időtartama alatt.”

Segesvári Csaba

Címlapfotó: a szerző felvétele

Megosztás