A helység kalapácsa

Újszentiván választ: a lecsukott Fidesz-közeli polgármester helyett két fideszes jelölt is indul

Öten indulnak Újszentiván polgármesteri székéért az időközi választáson, a helyieket megosztják az elmúlt időszak történései. Az előző, Fidesz-közeli polgármestert költségvetési csalásért tartóztatták le, a helyi Fidesz jelöltjét a megyei pártközpontban leszavazták. Így lett két fideszes polgármester-jelölt a faluban, akiknek egy közös tulajdonságuk biztosan akad: a megbeszélt időpont előtt lemondták az interjút. Videó.

Februárban letartóztatták Újszentiván polgármesterét: Putnik Lázárt költségvetési csalással vádolják. A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szerint a szálló megépítésére 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott Újszentiván 2017-ben, a projekt 371 millió forint volt. A polgármester a beruházást túlárazta, illetve a valóságban nem az végezte a munkát, aki a papíron szerepelt. A szálló 258 millióból kész lett, a maradék 113 millióból 10 milliót egy szociális szövetkezet kapott, 70 millió a polgármester saját cégéhez vándorolt, társasházakat építettek, ingatlant vettek belőle. A többi pénz eltűnt – mindezt a Magyar Narancs összegezte cikkében.

De nem ez az első eset, hogy a falu témát ad a sajtónak. 2014-ben írtuk meg, hogy négy év alatt kétszáz fővel nőtt a választásra jogosultak száma a településen. Persze, idővel kiderült, hogy nem csoda történt, hanem közokirat-hamisítás: Putnik Lázár polgármester közreműködésével fiktív lakcímhez jutottak honosított magyarok. És nem csak ott: a településszomszéd Tiszaszigeten a fideszes Ferenczi Ferencet gyanúsították meg ugyanezzel.

2019 nyarán aztán ítélet is született az ügyben: a vádirattal egyezően, tárgyalás nélkül elítélte a bíróság Újszentiván és Tiszasziget polgármesterét, valamint társaikat. A súlyosabb büntetést, másfél év börtönt (1 évre felfüggesztve) azért kapták a végrehajtók, mert papíron szerb állampolgárokat telepítettek be. Az értelmi szerzők, a polgármesterek megúszták pénzbírsággal.

Voksturizmus: elítélték Újszentiván és Tiszasziget polgármesterét a fiktív lakcímbejelentések miatt | atlatszo.hu

A NAV is nyomozott. Tiszasziget esetében úgy látták, a fiktív lakosok nem befolyásolták érdemben a 2014-es választásokat. Újszentiván polgármestere, Putnik Lázár pedig korábban tagadta, hogy köze lenne a fiktív lakosokhoz. A bíróság szerint ez mégsem így volt.

A történtek ellenére 2019-ben újra megválasztották Putnikot, igaz, mindössze negyvennégy szavazattal kerekedett felül erősebbik kihívójánál, Bodó Imrénél. Csakhogy jött az újabb ügy, a képviselőtestület pedig a letartóztatás után feloszlatta önmagát. Az időközi választást július 3-án tartják.

A polgármesteri székért öten indultak: a választási iroda szerint Dr. Binszki Olivér függetlenként, Bodó Imre szintén függetlenként, ahogy Maczelkáné Minyó Judit és Waltrich Csaba is. Pártszínekben, a Fidesz-KDNP támogatásával Ulbert Mónika lenne polgármester. Ulbert mellett fel is vonult már a Fidesz krémje, így többek között Kósa Lajos és Varga Judit is kampányolt mellette.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke is beszállt a kampányba (forrás: Ulbert Mónika Facebook-oldala)

A választás előtti napokban interjút kértünk a Fidesz-jelöltjétől, valamint Bodó Imrétől is. Ő is Fidesz-tag, 2006-2012 között országgyűlési képviselő volt. Ulbert Mónika a forgatás előtt kérte, aznap keressük, végül nem ért rá. Bodó Imre is lemondta az interjút. Nyilatkozott viszont Binszki Olivér, aki mindössze 30 évesen lenne polgármester.

„Itt rendes emberek laktak”

Szinte kihalt a hőségben Újszentiván, amikor június 29-én felkerestük a szerb határhoz közeli községet. A helyiek mégis szívesen beszéltek a vasárnapi voksolásról. Volt, akinek csak az fontos, kinek a neve mellett lesz majd a Fidesz-logó, más szerint okoz majd még meglepetéseket a nyomozás.

A helyiek beszéltek az Átlátszónak arról is, milyen belső konfliktusok vannak a Fideszben, hogy a polgármester vagy a képviselők személye fontosabb-e, és hogy véget kell vetni az acsarkodásnak, és a faluért kell dolgozni.

Videónk a 2000 fős Újszentivánról, pár nappal az időközi választás előtt.

 

Újszentiván választ: a lecsukott Fidesz-közeli polgármester helyett két fideszes jelölt is indul

(null)

 

Segesvári Csaba

Videó: Bodoky Bence

Nyitókép: Az Átlátszó stábja Újszentivánon forgatott.

Megosztás