tiszasziget

Voksturizmus: elítélték Újszentiván és Tiszasziget polgármesterét a fiktív lakcímbejelentések miatt

A vádirattal egyezően, tárgyalás tartása nélkül elítélte a bíróság Újszentiván és Tiszasziget polgármesterét, valamint társaikat – tudta meg az Átlátszó. A súlyosabb büntetést: másfél év börtönt, 1 évre felfüggesztve a szerb állampolgárok papíron betelepítéséért a végrehajtók kapták. Az értelmi szerzők, a polgármesterek megúszták pénzbírsággal.

“Ezek a dolgok arra a tárgyalásra valók, ami le fog zajlani” – így regált a júniusi falugyűlésen a fideszes Ferenczi Ferenc, amikor a helyi lakosok a közokirat-hamisítás miatti vádelemlésről faggaták volna Tiszasziget polgármesterét.

Akkor megírtuk, Tiszasziges fideszes, és Újszentiván független polgármesterét, valamint segítőiket közokirat-hamisítással vádolta meg az ügyészség: 142 esetben asszisztáltak fiktív lakcímbejelentéshez, egyikük maga is aktívan írta alá a szállásadói lapokat, másikuk pedig szállásadókat beszélt rá a lapaláírásra.

Polgármesterek ellen emelt vádat az ügyészség fiktív lakcímbejelentések miatt

Négy év alatt kétszáz fővel nőtt a választásra jogosultak száma a Szeged melletti Újszentivánban – írtuk 2014-ben. Most kiderült, nem csoda történt, hanem közokirat-hamisítás: Putnik Lázár polgármester közreműködésével fiktív lakcímhez jutottak honosított magyarok. És nem csak itt, hanem a települészomszéd Tiszaszigeten is.

Az ügyészség tárgyalás nélküli határozathozatalt javasolt a bíróságnak, ez már a vádiratból is kiderült. Ezért sem értették sokan, miért akar a részletekről Ferenczi a tárgyaláson beszélni. Nem is tudott, az Átlátszó információi szerint a bíróság első fokon a vádirattal egyezően ítélte el a településvezetőket és segítőiket.

A polgármesterek – vagyis az értelmi szerzők – megúszták pénzbírsággal, akik viszont valóban végrehajtották a lakcímbejelentést, másfél év börtönt kaptak, egy évre felfüggesztve.

Az ügy előzménye, hogy 2011 és 2014 között, szűk négy év alatt negyedével, közel 400 fővel gyarapodott a település – írtuk 2014-ben a szomszédos Újszentivánról. A helyiek szerint azért, hogy a polgármesterek hatalomban maradhassanak.

Fantomszerbek duzzasztják a Szeged melletti Újszentiván lakosságát? from atlatszo.hu on Vimeo.

A NAV is nyomozott, Tiszasziget esetében úgy látták, a fiktív lakosok nem befolyásolták érdemben a 2014-es választásokat. Erre Ferenczi Ferenc is kitért a júniusi falugyűlésen, de hogy miért ment bele a közokirat-hamisításba, arra akkor sem válaszolt.

Újszentiván polgármesterét akkor is hiába kerestük, Putnik Lázár korábban tagadta, hogy köze lenne a fiktív lakosokhoz, a bíróság szerint ez mégsem így volt. 

A fiktív lakcímekre egy civil szervezetnek Újszentivánon terjesztett szórólapja is magyarázatot adhat. Az Együtt Újszentivánért Egyesület szerint 2014-ig önkormányzati társulásban működött a település, mivel 2000 fő alatti volt. A kötelező együttműködésről még 2012-ben döntött a kormány.

Úgy tudjuk, ez elől menekültek a polgármesterek, mivel így nagyobb önállóságot érhettek el, és a települések gazdálkodásába sem láthattak be a többiek. Tiszasziget önállósága 2015-ig tartott, utána Kübekházával lépett közösségre. Újszentiván lakossága a KSH 2018-as adatai szerint éppen meghaladja a 2000-et, egészen pontosan 2008.

A 2018-as országgyűlési választások előtt az Átlátszó az Ukrajnával határos választókerületekben figyelt meg hasonló jelenséget:

Fantomszavazók duzzasztják a választói névjegyzéket a vásárosnaményi választókerületben

Lassan mindenki tudomásul veszi az április 8-i eredményeket, az eljárások lezárultak, a képviselők becsekkoltak, lekerült a címoldalakról a „csalással nyert a Fidesz”-témakör. Maradtak viszont a helyi történetek, és bizonyos arra utaló jelek, hogy győzteseket – a sok más visszaélés mellett – az úgynevezett fantomszavazók, vagyis a csak papíron itt élő kettős állampolgárok szavazatai is segítették.

Segesvári Csaba

Fotó: falugyűlés Tiszaszigeten, a szerző felvétele.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás