adatvizualizáció

Mélyrepülésben a bitcoin

Szombaton 20 ezer dollár alá esett a Bitcoin árfolyama. A kriptopiac domináns valutájának értéke másfél éve nem volt ekkora mélységben. Tavaly novemberig szinte folyamatosan erősödött, most pedig a kriptovaluta árfolyama esésben van. Mutatjuk az adatokat.

A globális recessziótól való félelem jelentősen befolyásolja a piac hozzáállását az olyan kockázatos eszközökhöz, mint a kriptovaluta — írja a Yahoo! Finance. A szokatlanul magas infláció és a Fed további szigorításaitól való félelem miatti globális eladási hullám a kriptovaluták árfolyamát is megrázta. A kriptopiac egyre mélyebbre zuhan.

A piac egyik meghatározó szereplője, a Celsius Network múlt hét hétfőn „extrém piaci körülményekre” hivatkozva befagyasztotta a kifizetéseket, és szüneteltette az átutalásokat. A hírre a már akkor sem túl magas bitcoin árfolyam 6 százalékot esett.

A múlt hét folyamán nem csak a Celsius Network került bajba: a kriptopiac számos fajsúlyos szereplője (Coinbase, Gemini, Blockfi, Crypto.com) kényszerült tömeges elbocsátásokra, a több mint tíz éve működő Three Arrows Capital Ltd.  hedge fund pedig képtelen volt teljesíteni a margin call (fedezetpótlási felszólítás) kifizetéseket.

A bitcoin árfolyama tavaly november óta majdnem 70 százalékot esett.

„A 20 ezer dollár alatti árfolyam azt mutatja, hogy a bizalom megtört a kriptoiparben” – mondta el Edward Moya, az OANDA vezető elemzője a Reutersnek.

A bitcoin árfolyama április óta szinte folyamatos esésben van: a kriptovaluta két hónap alatt több mint felét vesztette el értékének. A tendencia azonban már november óta tart. Míg 2021 második felére egy szinte folyamatos erősödés volt jellemző,  2021 november és 2022 február között 67 500 dollárról 38 500 dollárra, majd — egy rövid emelkedési időszakot követően — júniusra 20 000 dollár alá esett vissza a bitcoin árfolyama. Ez az iCapital szakértője szerint  csupán 5000 dollárral van a kriptovaluta előállítási költsége felett.

Az előállítás költsége pedig a növekvő energiaárak hatására egyre jobban emelkedik — írja a Financial Times. A bitcoin-bányászok tehát jelenleg két különböző irányból is nyomás alatt vannak: a növekvő bányászati költségek mellett alacsonyabb bevételekkel kénytelenek számolni. A bányászat csökkenő mértékét jelzi a Blockchain.com kimutatása is: a weboldal adatai szerint az 1 bitcoin kibányászására fordított energia mennyisége több mint 10 százalékkal esett vissza az elmúlt hét során.

Szémann Tamás—Rédl Boglárka

Megosztás