voksturizmus

Polgármesterek ellen emelt vádat az ügyészség fiktív lakcímbejelentések miatt

Négy év alatt kétszáz fővel nőtt a választásra jogosultak száma a Szeged melletti Újszentivánban – írtuk 2014-ben. Most kiderült, nem csoda történt, hanem közokirat-hamisítás: Putnik Lázár polgármester közreműködésével fiktív lakcímhez jutottak honosított magyarok. És nem csak itt, hanem a települészomszéd Tiszaszigeten is. Ott a fideszes Ferenczi Ferencet ítélhetik el, aki szerdán lakossági fórumot tartott, de nem válaszolt egyetlen, az ügyet érintő kérdésre sem.

Támogasd a munkánkat pólóvásárlással!

Sem a polgármester fizetése, sem a település költségvetése nem változott a betelepült külföldiek miatt – így reagált a keddi falugyűlésen a fideszes Ferenci Ferenc arra, hogy a napokban közokirat-hamisítás miatt ellene is vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség.

A településvezető mintegy 50 embernek adta elő a faluházban, hogy az ellene 2014-ben tett feljelentés egy részét a NAV vizsgálta, majd meg is szüntette. Ezekben azt vizsgálták, hogy a 2014-ben tapasztalt különös lakosságszám-növekedés okozott-e gazdasági előnyt akár a polgármesternek, akár a településnek.

Ferenci Ferenc 20 perces mondadója csak pár másodpercig érintette a közokirat-hamisítás vádját, amiről inkább nem közölt részleteket, mondván, még nem volt tárgyalás.

2011 és 2014 között, szűk négy év alatt negyedével, közel 400 fővel gyarapodott a település – írtuk 2014-ben a szomszédos Újszentivánról:

Voksturizmus és gerrymandering: az újszentiváni csoda

Négy év alatt kétszáz fővel nőtt a választásra jogosultak száma a Szeged melletti Újszentivánban. Fantomszerbek duzzasztják a lélekszámot? A helyi szerb kisebbség és a többségi magyarok rivalizálása? Álláspontok, érvek és tények az Átlátszó újszentiváni videóriportjában.

A helyiek arra gyanakodtak, fiktív létszámnövekedésről volt szó: tucatszám tettek a községben állampolgársági esküt magukat magyar identitásúnak valló szerb állampolgárok, akiknek jelentős része aztán bejelentkezett valamelyik helyi lakos címére.

Akkor a polgármester, Putnik Lázár tagadta, hogy tudna fiktív bejelentkezésekről, az idő viszont nem őt igazolta. És nem csak ott, hanem Tiszaszigeten is megjelentek a fantom-lakosok.

A Szegedi Járási Ügyészség a napokban emelt vádat közokirat-hamisítás miatt többek között két megyei település polgármestere ellen. Egyikük a fentebb említett Putnik Lázár, a másik pedig az Újszentivánhoz közeli Tiszasziget vezetője, a fideszes Ferenczi Ferenc.

Az ügyészség szerint a két településvezető összesen 142 esetben asszisztált fiktív lakcímbejelentéshez, egyikük maga is aktívan írta alá a szállásadói lapokat, másikuk pedig szállásadókat beszélt rá a lapaláírásra. És nem csak ők tették, a vádirat szerint önkormányzati dolgozók is segítették a polgármestereket.

Komoly büntetésre mégsem számíthatnak. A két önkormányzati dolgozóval szemben felfüggesztett börtönbüntetést, nyolc további vádlottal, köztük a polgármesterekkel szemben pénzbüntetés kiszabását, míg négy vádlott esetében próbára bocsátás alkalmazását indítványozta az ügyészség. 

Ferenczi Ferenc a fórumon elmondta, szintén a NAV vizsgálatára hivatkozva – hogy miért épp a NAV-ra, nem derült ki -, hogy a 2014-es önkormányzati választásokon mindössze 15 fiktív címmel rendelkező szavazott, ez nem befolyásolta az eredményt. A polgármestert végül a helyiek kezdték faggatni.

Egyikük azt kérdezte, a közokirat-hamisítás vádjáról miért nem beszélt Ferenci, ő erre úgy reagált “ezek a dolgok arra a tárgyalásra valók, ami le fog zajlani”.

A fórumon az Átlátszó is megkérdezte Ferencit a ügyről. Azt szerettük volna tudni, hogy ő adott-e fiktív címet a honosított állampolgároknak, vagy ő kért, esetleg kényszerített erre mást. Ferenci kijelentette, ő nem kényszerített senkit semmire,

Ferencinek azt is felvetettük, hogy ha semmilyen előnye nem származott a településnek vagy neki a fiktív lakcímekből, akkor mire volt jó az egész fantomtelepítés, de erre sem akart az ítéletig válaszolni.

Egy helybéli nő a fórum vége előtt azt mondta a polgármesternek, “csak annyi kellene, higgye el, ez a falu még októberben is megválasztja polgármesternek, csak álljon ki és mondja el, igen, elhajlottam, bejelentettem.”

Ferenci úgy reagált, ha véget ér az ügy – szerinte egy-másfél hónapon belül – újabb falugyűlést hív össze és elmond mindent.

Kerestük Putnik Lázárt, Újszentiván polgármesterét is, de ő nem válaszolt kérdéseinkre. Putnik Lázár jó kapcsolatot ápol a Fidesszel – erről a fideszbarát megyei portál, a szegedma.hu írt. Neve mégsem csak a fiktív lakcímek miatt ismert, a település, szintén Tiszaszigettel együtt, kerékpárutat is épített uniós pénzből, aminek úgyszintén eljárás lett a vége.

Akkor azért vizsgálta az NFÜ az 500 milliós beruházást, mert Tiszasziget polgármestere – Ferenczi Ferenc – olyat céget bízott meg a munkával, melyben maga is tulajdonos. Ezért 19,5 millióra büntették a települést.

A fiktív lakcímekre egy civil szervezetnek a napokban Újszentivánon terjeszett szórólapja adhat magyarázatot. Az Együtt Újszentivánért Egyesület szerint 2014-ig önkormányzati társulásban működött a település, mivel 2000 fő alatti volt. A kötelező együttműködésről még 2012-ben döntött a kormány.

Úgy tudjuk, ez elől menekültek a polgármesterek, mivel így nagyobb önállóságot érhettek el és a települések gazdálkodásába sem láthattak be a többiek. Tiszasziget önállósága 2015-ig tartott, utána Kübekházával lépett közösségre. Újszentiván lakossága a KSH 2018-as adatai szerint éppen meghaladja a 2000-et, egészen pontosan 2008.

Segesvári Csaba

Fotó: falugyűlés Tiszaszigeten, a szerző felvétele

Megosztás