tiszasziget

A Nemzeti Hitvallással indokolja a polgármester, miért jelentett be voksturistákat

Tiszasziget és Újszentiván polgármestere is újrázni próbál az októberi választásokon, egyikük esetében a közokirat hamisítás miatt kiszabott pénzbírság jogerős lett. A független Ferenczi Ferenc közleményt küldött, miszerint a Nemzeti Hitvallás szellemében pártolta a voksturizmust. A fideszes Putnik Lázár tovább hallgat.

“A kérdezett ügyben az egyik vádlottal szemben 11 rendbeli bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt 300 ezer forint pénzbüntetés kiszabására, míg a másik vádlottal szemben 10 rendbeli bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt 130.000,- forint pénzbüntetés kiszabására került sor” – ezt még augusztus végén írta az Átlátszó érdeklődésére a Szegedi Törvényszék, miután megírtuk: mind Újszentiván fideszes, mint Tiszasziget független polgármesterét bűnösnek találta közokirat-hamisításban a bíróság.

Voksturizmus: elítélték Újszentiván és Tiszasziget polgármesterét a fiktív lakcímbejelentések miatt

A vádirattal egyezően, tárgyalás tartása nélkül elítélte a bíróság Újszentiván és Tiszasziget polgármesterét, valamint társaikat – tudta meg az Átlátszó. A súlyosabb büntetést: másfél év börtönt, 1 évre felfüggesztve a szerb állampolgárok papíron betelepítéséért a végrehajtók kapták. Az értelmi szerzők, a polgármesterek megúszták pénzbírsággal. [featuredbox text=

Ferenczi Ferenc tiszaszigeti, és a fideszes Putnik Lázár újszentiváni polgármester voksturista ügyeiről többször beszámoltunk. A független Ferenczi a nyáron falugyűlést is tartott, ahol azt mondta: a hamis lakcímekkel kapcsolatos kérdésekre a bíróságon fog válaszolni. Annak ellenére, hogy az ügyészség tárgyalás nélkül kérte a büntetés kiszabását. A fórumon akkor az Átlátszó is megkérdezte Ferenczit a ügyről. Azt szerettük volna tudni, hogy ő adott-e fiktív címet a honosított állampolgároknak, vagy ő kért, esetleg kényszerített erre mást. Ferenczi kijelentette, ő nem kényszerített senkit semmire.

Ferenczinek azt is felvetettük, hogy ha semmilyen előnye nem származott a településnek vagy neki a fiktív lakcímekből, akkor mire volt jó az egész fantomtelepítés, de erre sem akart az ítéletig válaszolni.

Mivel a fellebbezés lehetősége adott az első fokú ítélet ellen, újra a Szegedi Törvényszékhez fordultunk. Azt írták, “az egyik vádlottal szemben a bíróság tárgyalás mellőzésével meghozott büntetővégzése jogerőre emelkedett, míg a másik vádlott esetében a bíróság határozatának kézbesítése még folyamatban van, így ezen vádlott vonatkozásában a tárgyalás tartása iránti esetleges kérelemről a későbbiekben tudunk felvilágosítást adni.” De, hogy kiről van szó, nem árulták el.

Ferenczi a napokban az RTL Házon kívül stábjának azt állította, csak segíteni akart a határontúli családoknak, ezért jelentette be őket a házába. A stáb Putnik Lázárt is kereste, de nem találta meg.

Az őszi választásokon mindkét polgármester indul, egyikük jogerős ítélete ellenére is. Kerestük Putnik Lázárt, de ahogy korábbi kérdéseinkre, a mostaniakra sem válaszolt. Ellenben Ferenczi Ferenc egy közleményt küldött, azt teljes terjedelmében közöljük:

“A napokban nyilvánosságra került bírósági ítélet vonatkozásában erkölcsi kötelességemnek tartom az alábbiak közzétételét: 2012-ben a saját tulajdonú családi házamba befogadtam három szegény sorsú határon túli magyar családot. Döntésemet Magyarország Alaptörvényében szereplő Nemzeti Hitvallás szellemében hoztam meg: „Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja  magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket, egyéni és közösségi jogaik vényesítését, közösségi önkormányzataik létrehozását, a szülőföldön való boldogulásukat, valamint előmozdítja együttműködésüket egymással és Magyarországgal.” (D cikk)

Teljes büntetőjogi – és erkölcsi felelősségem tudatában kijelentem, hogy anyagi ellenszolgáltatást ezért soha nem fogadtam el, senkinek nem okoztam sem erkölcsi, sem anyagi kárt, legyen az önkormányzati választás, állami vagy önkormányzati költségvetés.

Minthogy meglátásom szerint ezzel az Alaptörvényben is rögzített hazafias erkölcsi kötelességemet teljesítettem, továbbra is vállalom meghozott döntésem minden ódiumát, mint amelyet szilárd és megingathatatlan elhatározásból a magyar nemzet javára hoztam meg!

A Fentieket a Bíróság ítéletét tiszteletben tartva, ugyanakkor abban a tudatban kívántam nyomatékosítani, hogy a jogszolgáltatásnak nem áll módjában az egyes cselekedetek erkölcsi háttere fölött ítélkezni.”

Segesvári Csaba

Fotó: a szerző felvétele

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás