karrier

Kilépett momentumos önkormányzati képviselők gyűjtőhelye lett a Fidesz-közeli sajtóalapítvány

Nemcak Nagy Károly kötött ki a Transzparens Újságírásért Alapítványnál, hanem Bereczki Dávid kaposvári önkormányzati képviselő is. Korábban mindketten a Momentum TizenX nevű ifjúsági szervezetében politizáltak: Nagy Károly elnök, Bereczki alelnök volt. A pártból való kilépésük ellenére mandátumaikról nem mondtak le, mostanra pedig mindketten a Fidesz-közeli alapítvány fizetett munkatársai lettek.

Egyházellenes retorika megjelenése a közéleti sajtóban címmel június másodikán jelent meg a Transzparens Újságírásért Alapítvány nevű szervezet weboldalán egy elemzés, melynek szerzője a kaposvári Bereczki Dávid önkormányzati képviselő.

Bereczki 2019-ben a Momentum képviselőjeként jutott be az ellenzéki összefogás közös listájáról a közgyűlésbe, nemrég viszont levélben jelentette be Szita Károly polgármesternek, hogy kilép a pártból. Tavaly év elején ugyanez történt a XVIII. kerületben: párttársa, Nagy Károly hagyta el a Momentumot.

Mostanra mindketten a Fidesz-közeli alapítvány fizetett munkatársai lettek: Nagy menedzser, Bereczki kommunikációs vezető.

2019-ben mindkettőjüket teljes ellenzéki összefogás támogatta: Nagy Károly egyéni körzetben lett nyertes, Bereczki kompenzációs listán került be a közgyűlésbe, meglehetősen kalandos módon.

Forrás: Bereczki Dávid Facebook-oldala

A kaposvári összefogás pártjai először csak ideiglenes listasorrendet adtak le azzal, hogy a választás után a kampányban teljesített munka és az egyéni eredmények alapján módosítják. A helyi DK-s pártelnöknek adtak mindannyian meghatalmazást arra, hogy a Helyi Választási Bizottságnál eljárjon. Az ideiglenes lista leadása után, melyen Bereczki bejutó helyen volt, az ifjú, 20 éves momentumos besétált a bizottsághoz, és visszavonta a meghatalmazást. Így még a választás előtt „bebetonozta” magát a közgyűlésbe, ahol

Szita Károly – egyetlenként az öt ellenzéki képviselő közül – tanácsnoki hellyel jutalmazta.

Nagy Károly is tanácsnok lett a XVIII. kerületi önkormányzatban, s talán ezzel függ össze, hogy mandátumukról (és a vele járó juttatásokról) egyikük sem kívánt lemondani: Bereczki függetlenként kíván politizálni, Nagy Károly – nem kis meglepetést okozva – a kerületi Jobbik-frakcióba ült be. Tegyük hozzá, hogy korábban mindketten a párt TizenX nevű ifjúsági szervezetében politizáltak, Nagy Károly elnök, Bereczki alelnök volt.

Nagy Károly (jobbra) a Mathias Corvinus Collegium (MCC) jogi iskolájának meghívására vett részt a jogászok akadémiáján Győrben (forrás: Nagy Károly Facebook-oldala)

Nagy Károly sajtóban megjelent nyilatkozataiban „megromlott házasságról”, „közgyűlési hátba szúrásokról” beszélt, Bereczki viszont feloldhatatlan ideológiai nézetkülönbségekről: mára vált világossá számára, hogy az ő „jobbközép, vidékfókuszú, nemzeti elkötelezettségű értékrendje nem valósítható meg a Momentumban, amely kulturális értelemben szerinte baloldali, gazdasági-szociálpolitikai szempontból pedig liberális”.

Túl a politikai határvonalon

A Transzparens Újságírásért Alapítványt 2018 novemberében jegyezték be, s az alapító okiratban kissé karcosabban fogalmaznak, mint a honlapon: „a sajtó előszeretettel hívja magát a negyedik hatalmi ágnak. Ezt az ágat azonban nincs, aki ellenőrizze, nem működik transzparensen.”

Nos, nem a sajtó nevezi magát így: a definíció vélhetően Edmund Burke-től származik, és a hatalmi ágak szétválasztásának 19. századi teoretikusa, Tocqueville is hasonlóképp hivatkozik rá. Másrészt számos intézmény és szervezet hivatott a civilizált társadalmakban a sajtó ellenőrzésére, kezdve a törvényhozástól és a bíróságoktól az ügyészségen és médiahatóságon át a különféle sajtókamarák etikai bizottságáig.

Az alapítvány létrehozója Partos Bence, aki a Mathias Corvinus Collegiumon kívül több más kormányközeli kapcsolódással bír: egészen 2018-ig például a Mandiner című lap főszerkesztő-helyettese volt. (A lap 2017-ben került Tombor Andráshoz, Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó hitelezőjéhez, Orbán Viktor miniszterelnök volt főtanácsadójához, majd a KESMA tagja lett.) A honlap szerint a „csapat tagja” még Claude Chollet, aki „egy ideig a konzervatív francia gondolkodókat tömörítő Új Jobboldal mozgalom elnöke volt”.

Az alapítvány első kurátora Arany Bence volt, a kormánykedvenc civil szervezeteknek pénzt osztó Battyhyány Lajos Alapítvány tulajdonában lévő BL Nonprofit Kft. ügyvezetője. És nem mellesleg a Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és fegyvergyáros állami hitelből megvásárolt cégének, az Aero-Investment Partnersnek a vezérigazgatója.

A jelenlegi kurátor, Székely Dávid mint munkatárs is szerepel a honlapon Nagy Károllyal együtt. Bereczki Dávid nevével egyelőre csak az „új arculat, új munkatársak” című cikkben találkozhatunk.

A transzparencia jegyében kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy miből futja az alapítványnak nyolc fő foglalkoztatására.

Partos Bence alapító bemutatkozása szerint 2019-ben felmondott a Mandinernél, viszont nem számoltuk a fizetett munkatársak közé a „médiatudatosság nagykövete” címmel felruházott Vastag Tamást – miután a 2021-es beszámolójuk szerint mindösszesen 1,6 millió forint bevételük volt, és 639 ezer forint veszteséggel zártak. A korábbi, olykor jelentős késéssel beérkezett beszámolók mindegyikében csupán az alapítói százezer forint szerepel.

Szlogen az alapítvány honlapjáról

A foglalkoztatás mikéntjére és a többi (az anyagiakra, a kilépések etikájára, a mandátum megtartására vonatkozó) kérdéseinket – beleértve azt is, hogy Bereczkit állítása szerint volt pártja kérte arra, hogy tartsa meg mandátumát – elküldtük a Transzparens Újságírásért Alapítványnak, Bereczki Dávidnak, valamint a Momentumnak.

Egy hét elteltével az első két címzettől választ is kaptunk, az alapítvány nevében épp Nagy Károlytól. Bereczki Dávid foglalkoztatásának körülményeit firtató kérdésünkre mindketten azt válaszolták, hogy Bereczki 2022 májusától kommunikációs tanácsadóként segíti az alapítvány munkáját „projekt alapon”. Ennél több részletet viszont nem árultak el.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben tekinthető tervszerűnek – Nagy Károly és Bereczki Dávid foglalkoztatására tekintettel –, hogy az alapítvány egy liberális párt önkormányzati képviselőinek köréből toborozza munkatársait, Nagy Károly azt válaszolta, hogy

„a Transzparens médiafilozófiája túlmutat a politikai határvonalakon”,

és hogy a csapatba mindig a legtehetségesebb fiatalokat keresik, Bereczki pedig már bizonyított a TizenX operatív igazgatójaként.

Bereczki Dávid szerint a pártból való kilépése nincs összefüggésben azzal, hogy kommunikációs vezetői állást kapott a Transzparens Újságírásért Alapítványnál, és nem is volt feltétele annak.

Arról is érdeklődtünk, nem érzi-e úgy, hogy egy külső szemlélő számára a mandátum vissza nem adása, valamint a munkavállalás egy Fidesz-közeli alapítványnál a Fideszhez való közeledésként értelmezhető. Bereczki szerint a „Transzparens Újságírásért Alapítvány szemléletmódja nem értelmezhető a jelenlegi politikai térben; nem egy politikai szervezetről van szó, semmilyen politikai szervezettel nem működik együtt”.

Bereczki Dávid még a Momentum színeiben (forrás: Bereczki Dávid képviselői Facebook-oldala)

Végül arra a kérdésre, hogy marad-e elég ideje és energiája Kaposvárra, többek között azt válaszolta, hogy mint a legtöbb képviselőnek, neki is van önkormányzaton kívüli állása, „ami esetemben nem hogy (sic!) hátráltatja, hanem segíti a képviselői munkámat.”

Kíváncsiak lettünk volna még a Momentum véleményére: látnak-e törvényszerűséget a kilépésekben, a mandátum-megtartásban, s abban, hogy a pártot elhagyók rendre egy, a kormánykritikus sajtót „leleplező” szövegeket közzétevő alapítványánál kötnek ki fizetett állásokban, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak kérdéseinkre.

Huszka Imre

Nyitókép: ojim.hu

Megosztás