Hírek

Napi Mutyimondó: az újszentiváni rejtély, Rogán tetőterasza és a zárkaügynök

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Rogán lakása tovább nőtt
Megint nőtt egy kicsit Rogán Antal budai luxuslakása. A Pasa Parki kéró alapító okirata szerint egy 95 négyzetméteres tetőkert is tartozik hozzá, ami nem szerepel külön tulajdoni lapon, így ezt sem írta bele Rogán a vagyonnyilatkozatába, amit már korábban kétszer módosított. Az V. kerületi polgármester szerint reménytelen helyzetben levő baloldali politikusok utolsó kétségbeesett próbálkozása az, hogy a vagyonnyilatkozata miatt támadják. Válaszolni viszont nem válaszol arra a releváns kérdésre, hogy honnan kuporgatott össze ennyi pénzt, mert, hogy a hivatalos fizetéséből semmiképpen nem. Mindenesetre Lázárral megbeszélte a dolgot, főleg, hogy már fel is jelentették.

Tóni akarja a Welt 2000-et?
444 azt írja, hogy hiába tűnt úgy, hogy az állam már megvette az uniós pályázati pénzek kifizetéséhez használt szoftvert kezelő Welt 2000-t, mégsem lett az övé. Az adásvétel másnapján elhunyt egyik tulajdonosnak még alá kellett volna írnia egy papírt, az  eredeti szerződés ugyanis nem volt jó, vagy hiányos volt. A Weltért ráadásul valószínűleg sokkal bonyolultabb háború dúl a háttérben, mert a Miniszterelnökségen kívül mások is akarják. Többek között állítólag Rogán Antal is bejelentkezett.

Simon és a zárkaügynök
Mintha egy ÁVH-s anyagot olvasna az ember a Magyar Nemzetben. A lap azt állítja, hogy a lebukott százmilliós számlarejtegető szocialista Simon Gábor a zárkaügynök füle hallatára bemártotta Gyurcsány Ferencet és Mesterházy Attilát, szerinte ugyanis a párt legfelsőbb vezetése is tudott a titokzatos eredetű pénzekről. Az ügyészség nyomozásba kezdett a kiszivárogtatott információk miatt. A nyomozók a cikk szerint egy korábbi ingatlanügylet iratait is lefoglalták Simon Gábornál, és az ennek keretében kapott pénz egy része vándorolt a volt MSZP-es elnökhelyettes számláira. Az Index arról írt, hogy ezt a nyomozást annak idején leállították. Simon egyébként tagadja, hogy lett volna afrikai útlevele

Hűtlen kezelés az MTVA-nál
Az Átlátszó blogja a közmédiánál pénzmosás és hűtlen kezelés miatt zajló nyomozásról ír. A lap szerint ötszázmillió forintot meghaladó hűtlen kezelés és pénzmosás miatt fog vádemelési javaslatot előterjeszteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az ügy még az előző vezetés sara, a gyanús cégek között felbukkan egy RTL Klub-közeli vállalkozás, a feljelentők között pedig megtaláljuk Kálomista Gábor nevét is.

Offshore lista az A38-al
Befejeződött az offshore-gyanús pályázati nyertesek vizsgálata; a 2007-2013-as támogatási időszak kedvezményezettjei közül több mint 250 cégről derült ki, hogy gazdasági háttere valamelyik adóparadicsomhoz köthető, és az offshore-gyanús nyertesek több mint tízmilliárd forint támogatást vettek fel az államtól, de most elvileg vissza kellene fizetniük a pénzt. A feketelistán az OTP-vezér Csányi cége, és az A38 hajó is rajta van.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Fantomszerbek Újszentivánon?
Az Átlátszó videóriportban mutatja be az újszentiváni rejtélyt: a szerb határtól pár kilométerre lévő faluban valóságos demográfiai csoda történt, hiszen a lakosság száma három év alatt 400 fővel  gyarapodott. A bökkenő az, hogy, a lakók sehol sem látják a nagy növekedést és arról suttognak, hogy szerb-magyar kettős állampolgárok, voksturisták jelentkeztek be, csak papíron, választani. A lap szerint a növekedésre magyarázatul szolgálhat ugyan a választási és a lakcímnyilvántartási statisztikák közötti módszertani különbség, de gyanús, hogy még a postás szerint is vannak olyan porták, ahova több tucat ember van bejelentve. A polgármester cáfol, szerinte minden rendben van. A HVG is a voksturizmusról ír: a lap szerint több száz, esetenként majdnem ezer fővel nőtt meg egyes budapesti választókerületekben a szavazásra jogosult polgárok száma az utóbbi egy-két hónapban, ami akár a választások eredményét is befolyásolhatja. A baloldali ellenzék máris választási csalást kiált, és van, aki tudni véli, határon túli magyarokat jelentenek be fiktív lakcímekre.

A matek nem hazudik
Az Átlátszó szerzője matematikai módszereket használva, a választási ajánlások adataira támaszkodva bizonyítja be, amire a választások előtt több politikus és elemző is  felhívta a figyelmet. Arra, hogy az úgynevezett bizniszpártok csodálatos együttműködésben hamisítottak ajánlásokat azért, hogy hozzájussanak az állami támogatásokhoz. Az eddigi sajtóbejelentések már 13 pártot érintenek, statisztikai elemzéssel további 9 másokkal valószínűleg nagymértékben együttműködő pártot talált a portál.

Tranzakciós illeték kiskapu
A 11 legnagyobb magyar bank simán kijátszotta a tranzakciós illetéket – ez a következtetése annak az MNB Szemlében megjelent tanulmánynak, amely a bankok kondíciós listáit vetette össze a tranzakciós illeték bevezetése és megemelése előtti, illetve utáni időszakban. A terhet teljesen áthárították a fogyasztókra. Ennyit a sikeres rezsicsökkentésről.

További érdekességek itthonról és külföldről

Orbán klánjáról ír a Spiegel. Az Átlátszó is említést kap a német hírmagazin cikkében, a lap szerint az Orbán-kormány elmúlt négy évéért különösen hálásak lehetnek a Fidesz-közeli oligarchák.

Bajnai és a MOL-botrány. A horvát Vecernji list című napilap szerint Bajnai Gordon kormányfőként olyan dokumentumokat adott át Zágrábban, amelyek segítettek a horvát ügyészségnek abban, hogy vádat emeljen Hernádi Zsolt ellen. A Mol szerint az újság képtelenséget állít.

Vatikáni balektámadás. A világ több bankjánál is próbálkoztak már a trükkel, de most darázsfészekbe nyúlt az a két férfi, aki 3000 milliárd eurónyi hamis papírral próbált üzletelni a Vatikáni Bankkal. A csalók pitiáner bűnözők, de a kis szúrásuk is nagyon fájhat a folyamatos botrányoktól szenvedő banknak.

Titkos fegyverüzletek. A Transparency International blogja az elmúlt időszak néhány fontos fegyverüzletét veszi sorra, és egyrészt megállapítja, hogy ezekről a megállapodásokról nagyon kevés tudható, másrészt több esetében is felmerül a kenőpénz és a korrupció gyanúja.

 

Megosztás