A helység kalapácsa

Csúnyán elbánt az újszentiváni polgármester az Átlátszónak nyilatkozó falubeliekkel

Senkinek nem könnyű. Hát még annak, akinek van bátorsága a nyilvánosság elé tárni azok disznóságait, akiktől az egzisztenciája függ. Tapasztalataink szerint ez a bátorság státuszfüggő: különös módon mintha nálunk kevesebb Edward Snowden lenne, és több minden reményét elvesztett kisember.

Néhány nappal a tavaszi parlamenti választás előtt jártunk először a szerb határ menti kistelepülésen, Újszentivánban. Két forrásunk is azt állította, a falunak több száz fantomlakója van. Többségük olyan szerb, aki kizárólag az uniós állampolgárságért tette le a magyar állampolgársági esküt – egy részük annyira sem tud magyarul, hogy a formanyomtatványok szövegét is csak tolmács segítségével értette meg. Azt is állították, a falu lakóinak többsége tud az ügyről, de ilyen-olyan megfontolásokból falaz a polgármesternek. Egész nap a falut jártuk, kérdezgettük a helyieket, de a dologról még csak nem is hallott szinte senki. Egyik-másik helybeli pedig olyan ingerülten utasította vissza magát az állampolgárság-biznisszel kapcsolatos feltételezést is, hogy sejteni lehetett, van itt valami.

Korábbi cikkeink a témáról

Így büntet a polgármester: kirúgták a választási járdát építő közmunkásokat

Voksturizmus és gerrymandering: az újszentiváni csoda

Ráadásul úgy tűnt, erős korreláció van a kérdés kiváltotta indulat és a polgármester tevékenységének pozitív megítélése között: a falu összezárt Putnik polgármester körül. És egy kétezer lelkes településen a markánsan többségi vélekedés nagy úr: még a polgármestertől egzisztenciálisan nem függő, vele nem szimpatizáló helyiek is óvatosan csak annyit mondtak, hallottak valamit, de semmi konkrét információjuk nincs, lehet, hogy csak pletyka az egész.

A helyi postásnő volt az egyetlen, aki megtörte a cinkos hallgatást. Igaz, őt is az indulatai vitték bajba: dühében egy mondatban emlegette a polgármestert és azt a falubeli asszonyt, akihez a legtöbb kézbesíthetetlen küldeményt hordja, és aki ezért csúnyán beszél vele, mondván, miért zaklatja őt a hozzá kihordott számtalan, a fantomlakóknak érkezett hivatalos levéllel, vigye azokat a polgármesternek. Mindezt persze a kamerába. Mielőtt elváltunk, megkérdeztük még egyszer, vállalja-e, amiket mondott, végiggondolta-e a lehetséges következményeket. Ekkor lett a nap hőse, mert még egyszer igent mondott.

Fantomszerbek duzzasztják a Szeged melletti Újszentiván lakosságát? from atlatszo.hu on Vimeo.

Hasonlóképp jártunk a kirúgott közmunkások ügyében is: a helyiek hallgattak, de volt olyan riportalanyunk, aki nyíltan megmondta, nem nyilatkozik, mert abban bízik, hogy visszaveszi a polgármester. Bejött neki, meg a többieknek is, Putnik polgármester tényleg csak azoknak nem bocsájtott meg, akik vállalták a nyilvánosságot. Mónikáékkal kapcsolatban azt közölte az RTL riporterével, hogy „soha többé nem alkalmazza őket közmunkásként”.

Nem járt sokkal jobban a postásnő sem. Ő ugyan nem veszítette el az állását, de vizsgálat indult ellene, és az önkormányzat – több évre visszamenőleg – többmilliós adót vetett ki rá egy olyan ingatlan miatt, amelyik után eddig nem kellett adóznia. Most már nem nyilatkozott, azt is másoktól tudtuk meg, hogy a faluban sokan szemrehányást tettek neki, amiért „kiteregette a szennyest.”

Így büntet a polgármester: kirúgták a választási járdát építő közmunkásokat from atlatszo.hu on Vimeo.

Putnik Lázár figyelméből jutott a helyi polgárőrség vezetőjének is, aki az első riportunk alkalmával kalauzolt minket: a polgármester etikai vizsgálatot kezdeményezett vele szemben az Országos Polgárőr Szövetségnél egy 2007-es falunap alkalmával eltűnt – és később megkerült – sörpad miatt. Igen, 2007 és fantomsörpad.

És ez csak két, nem túl jelentős helyi ügy, de a nyilatkozók mindegyikét érte valamilyen retorzió. Úgy tűnik, a borsodi közmunkások gyorsabban adaptálódtak az új viszonyokhoz, mint az újszentivániak. Noha a térségben általánosnak mondható a közmunka politikai fegyverként és kampányeszközként való használata, eddig csak név nélkül nyilatkozó forrást találtunk. Igaz, anonim történetből rengeteg van. Sok helyen volt gyakorlat a tavaszi választások idején, hogy a munkafelvételkor íratták alá az emberekkel az ajánlóíveket, hogy a közmunkavezető személyesen ellenőrizte, ki volt szavazni, hogy az „intézőtől” kapott telefonnal le kellett fényképezni a szavazólapot, és hasonló, konkrét választási csalást megvalósító ügyek tömegét mesélik – név nélkül.

Majd a választás után terítenek, ez a visszatérő ígéret – persze csak akkor, ha nem nyer a jelenlegi polgármester. Klasszikus, pártokon átívelő gyakorlatról van szó: függetlenek, jobb- és baloldali településvezetők pártszínezettől függetlenül egyaránt használják a szavazatvásárlás puhább és keményebb eszközeit.

Szökésben lévő alvilági forrásunkat elfogták

Elfogása előtt emailben többször kereste az Átlátszót az a rendőrségi körözés alatt álló férfi, akit mesébe illő körülmények között vettek őrizetbe tavaly szeptemberben Kaposváron. A kapos.hu tudósítása szerint kilenc elfogatóparancs volt ellene érvényben, hamis szlovén személyivel és parókával álcázva bujkált a rendőrök elől. Szökésben lévő forrásunk lebukása előtt küldött üzeneteiben saját érintettségét sem tagadva számolt be arról, hogy évek óta zavartalanul működhetett egy járulékcsalásra specializálódott céghálózat, amely milliárdokkal károsította meg a költségvetést. Az Átlátszó birtokába került, nyilvános cégadatokkal alátámasztható vallomásában azt állítja, rendőri segítséggel működött a bűnszervezet, amelynek tagja volt.

De a felettesek bosszújától nemcsak a legkiszolgáltatottabbaknak van oka tartani: az egyik, milliárdos nagyságrendű közpénzzel gazdálkodó állami cég ügyeiről beszámoló forrásunkat már azelőtt kirúgták, hogy a cikk megjelent volna.

Becker András

Ez a cikk a Transparency International Magyarország, a K-Monitor,  a Political Capital és az Átlátszó közös önkormányzati projektjének keretében készült, a projekt támogatója az Open Society Foundations.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás