Cikkek

Voksturisták után kutatnak Abaújlakon bejelentésünk nyomán

Nem voltak hiábavalók az atlatszo.hu erőfeszítései, Abaújlakon megkezdődött a fiktíven bejelentkezetett voksturisták ellenőrzése. A jegyzői vizsgálat érinti a Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté édesapja házát is, ahová öten jelentkeztek be a 2010 őszi önkormányzati választás előtti hetekben. A vitézi rend nem veti ki soraiból vitéz Kocsis Sándort emiatt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal (vezetője Demeter Ervin) elrendelte Abaújlakon a lakcím-nyilvántartás ellenőrzését az atlatszo.hu bejelentése kapcsán. Mint azt tavaly nyáron megírtuk, közokirat hamisítás miatt megrovásban részesítette a szikszói ügyészség a Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté édesapját, Kocsis Sándort az Abaújlakon történt fiktív lakcímbejelentések miatt. Az encsi rendőrkapitányság a 2010. október 3-i helyhatósági választásokkal összefüggésben ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. „Abaújlak községbe folyamatosan állandó lakcímre jelentkeztek be úgy, hogy az adott lakcímen nem laktak, életvitelszerűen nem tartózkodtak, így a bejelentkezésükkel közreműködtek abban, hogy a hatósági nyilvántartásba a valóságtól eltérő, valótlan adatok kerüljenek. Abaújlak községben az eredeti választói jegyzékben 81 fő választásra jogosult személy került rögzítésre, mely létszám 2010. október 2-án lezárt választási névjegyzékben 121 főre emelkedett” – közölte a tényállást 2012. december 12-i határozatában a szikszói ügyészség, amikor egyúttal megszüntette a rendőrségi nyomozást.

Korábbi cikkeink voksturizmusról

Voksturizmus és gerrymandering: az újszentiváni csoda

Voksturizmus következmények nélkül – ki ellenőrzi a Kocsis-ház fiktív lakóit?

Voksturizmus: Fiktív lakók a Kocsis-házban a választások előtt

Az atlatszo.hu még akkor megkereste az Abaújlak ügyeiben eljáró selyebi körjegyzőséget, fog-e intézkedni a lakcím nyilvántartás aktualizálásával kapcsolatban, minthogy a megyei kormányhivatal szerint az ő illetékessége. A hivatala első napját töltő Nevelős Zita megbízott jegyző azt tanácsolta, körülbelül fél év múlva térjünk vissza a fiktív lakcímek ellenőrzésére. Januárban már nem ő volt hivatalában, hanem a frissen kinevezett új körjegyző. Szarka Tamás is türelmünket kérte, hogy tájékozódjon, majd februárban a következő választ adta: „Álláspontom szerint nincs jogszabályi felhatalmazás a jegyzőre nézve a megkeresésében foglaltak kivizsgálására, ellenőrzésére.”

Az atlatszo.hu ezt követően ismét a megyei kormányhivatalhoz fordult a törvényes állapot helyreállítása érdekében. Mint megtudtuk, a kormányhivatal korábban azért nem rendelte el Abaújlakon a lakcím ellenőrzést, mert nem érkezett a törvénytelenséget jelző beadvány hivatalához. Jeleztük a hivatalnak, hogy a jegyző nem tartja feladatának az ellenőrzés elvégzését. A kormányhivatal megnyugtatásul közölte, amennyiben a jegyző válaszával nem értenénk egyet, vagy az általunk szükségesnek tartott eljárást, illetve annak esetleges elmaradását kifogásoljuk: „a kormányhivatal a hozzá intézett jelzés alapján megteszi az indokolt, hatáskörébe tartozó intézkedést”. Ezt nem kivárva, bejelentést is tettünk, elektronikus levélben jeleztük az ügyészségi határozatra hivatkozva, hogy Abaújlakon 2010. október óta nem valós adatok szerepelnek a lakcímnyilvántartásban.

A kormányhivatal március 18-i levelében arról tájékoztatott, hogy panaszunkat közérdekű bejelentésként értelmezték, viszont az elektronikus levél formájában történő előterjesztés „azonosíthatatlan személy által tett bejelentés”-nek minősül, ezért ezt hivatalból nem vizsgálták meg. Ugyanakkor „a felvetett probléma kivizsgálására Kormányhivatal Hatósági Főosztálya felhívta a – Selyeb, Abaújszolnok, Abaújlak, Gagyvendégi, Gagybátor, Szászfa, Pamlény települések által létrehozott – Selyebi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjét, hogy a Ket. 114. §-a alapján járjon el” .

E határozat birtokában ismét érdeklődtünk a jegyzőnél, lesz-e lakcímnyilvántartás ellenőrzés? Szarka Tamás azt mondta, természetesen elvégzi azt, miután erre a kormányhivatal utasította. Az ellenőrzést már meg is kezdte munkatársaival, kigyűjtötték az Abaújra bejelentett lakók adatait, ezt követően személyesen ellenőrzik, hogy a lakcímen valóban életvitelszerűen élnek vagy nem tartózkodnak ott. Sajnálatunkra eredeti célunkat nem értük el, a 2014-es országgyűlési választásig nem fejezték be az ellenőrzést, de a kormányhivatal által megszabott április 16-i időpontig biztosan a végére érnek – jelentette ki az Átlátszónak a körjegyző. Az önkormányzati választásokra tehát hiteles lakcímnyilvántartás állhat rendelkezésre, ha csak meg nem ismétlődik a négy évvel korábbi bejelentkezési hullám.

Ahogy azt megírtuk, a közokirat hamisítás bűncselekménye elkövetésével meggyanúsított személyeket, összesen harminchármat, megrovásban részesítettek. A vádhatóság úgy ítélte meg, cselekményük társadalomra való veszélyessége csekély, az idő múlása szintén nem indokolja, hogy akár a legenyhébb büntetést is kiszabják. Kocsis Sándor öt személyt jelentett be idősebb fia tulajdonában lévő Völgy utcai házába. Az ingatlant Kocsis Máté vásárolta 1994-ben, majd 2009. januárban ajándékozta testvérének, ekkor szerzett ide édesapjuk haszonélvezeti jogot. Az ügyészségi határozat megemlíti, hogy Kocsis Sándor a bűncselekmény elkövetését, a fiktív bejelentéseket elismerte.

A Vitézi Rend kiáll Kocsis mellett

Kocsis Sándor nem csak politikusként, Abaújlak alpolgármesterként veszi ki részét a közéletből, hanem azzal is, hogy a Horthy Társaság alelnökeként tevékenykedik, továbbá a Történelmi Vitézi Rend tagja. A társaságot megkérdeztük, az általa is beismert bűncselekmény elkövetése miatt Kocsist nem tartják-e méltatlannak vitézi tagságára. Vitéz Horváth András törzskapitány, PR felelős, a Vitézi Szék tagja válaszából kiderül: nem. Sőt, nagyra értékeli a Horthy-kultuszt ápoló munkásságát.

„Olcsó poén volna megkeresése ürügyén arra hivatkozni, hogy az elmúlt 20 évben korábbi munkahelyemmel szemben / Dohány utca 20./ a választások előtti napokon micsoda forgalmat bonyolítottak le a Tel-Aviv –Budapest járat utasai, majd néhány nap múlva el is tűntek, ezért én ezt nem teszem, de javaslom, hogy ott is szíveskedjék kutakodni.  Tudja az egyenlő mérce a határokon belül is létkérdés volna. Ami pedig Kocsis Sándor rendtársunk esetét illeti, eddig nem volt tudomásunk az ügyéről. Mindenesetre osztjuk az ügyészség véleményét, mely kimondja ….társadalomra való veszélyessége csekély……Ugyancsak egyetértek Demeter Ervinnel, aki szerint a Kormányhivatalnak nincs mit tennie. Tudomásom szerint a törvény sem készül vitéz Kocsis Sándor karóba húzására. A Történelmi Vitézi Rend egyébként nagyra értékeli Kocsis Sándor áldozatkész munkáját, amelyet évek óta tesz a Rend alapítójának Horthy Miklós tényleges tevékenységének megismertetése érdekében. Reméljük, hogy mihamarabb létre lehet hozni Magyarországon is azt az intézetet, amely a Horthy korszak csaknem 25 évét fogja feldolgozni, történelmi és nem politikai szempontból.  Ha már Habsburg Intézet van… Ami viszont a cikkében megjelent, hogy kinek a kicsodája, azt végképp visszautasítom. Kocsis Sándor a Vitézi címet örökölte, amire nyílván és méltán lehet büszke. Hogy a fia  mit dolgozik és kicsoda az meg nem  tartozik a Rendre, Önre meg különösen nem hacsak nincsen valamilyen rokoni kapcsolatban velük. Kérem a fentiek mihamarabbi feldolgozását, megértését.”

A 2010-es önkormányzati választáson egyébként a korábbi polgármester, Pollák István Zoltán győzött 76 szavazattal, vetélytársa 35 szavazatot kapott. 2006-ban Abaújlakon 93 választópolgárt tartottak számon, ekkor Pollák 63 szavazattal győzött, az ötfős képviselő-testület tagja lett a függetlenként indult Kocsis Sándor is, aki egyúttal a település alpolgármestere lett. A fiktív lakcím bejelentésekben a megválasztott polgármester is közreműködött. Pollák István Zoltán 2010. szeptember 22-23-án, ugyanazokon a napokon, amikor Kocsis öt személyt jelentett be, három személyt fogadott be ugyanabban az utcában található otthonába.

Zsidai Péter

Ez a cikk a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az atlatszo.hu közös Kampánymonitor projektjének keretében készült. További részletek a kepmutatas.hu oldalon elérhetőek. 

 

Megosztás