Egyéb

Ökörsütéssel és ételosztással kampányol Érpatak polgármestere

Kampány jellegű falunapot szervezett a posztért újra induló polgármester, Orosz Mihály Zoltán Érpatakon. Dacára annak, hogy az önkormányzat kft-je végrehajtás alatt áll. Három nappal később élelmiszercsomagokat osztott: a csomagba rejtett szórólapokon agitált saját maga mellett.

Alig egy héttel a választás előtt, múlt szombaton falunappal kedveskedett az önkormányzat a helyieknek. A mai közviszonyok alapján ebben semmi meglepő nincs, hiszen falunapot, így a választás(ok) idején,  szintúgy tartanak például a főváros számos kerületében, sőt, van olyan önkormányzat, ahol már a direkt pénzosztással kapcsolatos aggályokon is sikerült túllépni.

A szélsőjobboldal mintatelepülésén megtartott rendezvényt két tényező különbözteti meg a hasonló eseményektől: egyrészt falunap Érpatakon utoljára három éve volt; másrészt a település nonprofit kft-je momentán végrehajtás alatt áll. Ráadásul – az egyik képviselő-testületi tag szerint legalábbis – egy fillér sincs a kasszában.

Egy biztos: mind a NAV honlapja, mind a cégadatbázisok szerint Érpatakért Településfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. a NAV megyei igazgatósága Hátralékkezelési Osztályának kezdeményezése alapján szeptember 1-je óta végrehajtás alatt áll. (Különös módon a falunappal egy időben a NAV oldalán még maga az önkormányzat is szerepelt a végrehajtás alatt álló szervezetek listáján.)

A KIM céginformációs adatbázisa szerint a kft tavaly nem adott le sem mérleget, sem beszámolót. Pedig nem jelentéktelen összegekkel gazdálkodik: idén nettó 75 millió forint volt a cég bevétele. A cég és az önkormányzat pénzügyi kapcsolataiba a képviselőtestület Orosszal szemben álló tagjai sem látnak bele, de ennél is furcsább, hogy a kft vezetője – állítása szerint – tőlünk értesült a végrehajtásról.

Mindezek ellenére az önkormányzat nem kicsinyeskedett: a jó hangulatú falunapon volt ökörsütés, hintóparádé, hagyományőrző hadijáték és Desperadó-koncert. Köszöntőt Orosz Mihály Zoltán mondott. Kerestük Orosz Mihály Zoltánt is az önkormányzattal és a tulajdonában álló kft-vel szemben indult végrehajtás ügyében, de nem reagált, a kft ügyvezetője pedig a második kérdés után letette a telefont.

Korábbi cikkeink az önkormányzati kampányról

Így dübörög a kampány Kazincbarcikán

Csúnyán elbánt az újszentiváni polgármester az Átlátszónak nyilatkozó falubeliekkel

Így büntet a polgármester: kirúgták a választási járdát építő közmunkásokat

Az önkormányzat erőforrásaival folytatott kampány viszont nem ért véget: szerdán a falu főterén élelmiszercsomag-osztás kezdődött. A csomagban liszt, cukor, olaj és száraztészta mellett néhány fénymásolt papírlapot is találtak az arra érdemesek. Az egyikből megtudhatták, hogy a csomagot az Érpataki modell elkötelezett híveinek adományai fedezik, és az adományozók Orosz polgármestert hatalmazták föl arra, hogy kiválassza az ajándékra érdemeseket. Ezt a dokumentumot a felhatalmazott polgármesterként írta alá, és az önkormányzat pecsétjével is ellátta.

érpatak orsz csomag (1)

A csomagban található többi papír egyértelmű kampányanyag: kitöltött szavazólapminták, szavazási felhívás és egyéb, Orosz melletti kampány és propagandaanyagok. Az „osztás” csütörtökön is folyt,  a rendezvénysorozatot szombaton nagygyűlés zárja.

Becker András

Ez a cikk a Transparency International Magyarország, a K-Monitor, a Political Capital és az Átlátszó közös önkormányzati projektjének keretében készült, a projekt támogatója az Open Society Foundations.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás