Érd

Mészárosék cége beperelte a Pest Megyei Kormányhivatalt a „fehér út” ügyében

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. bíróság előtt támadta meg a Pest Megyei Kormányhivatal egyik elmarasztaló határozatát. A hivatal útügyi hatósága korábban arra kötelezte a céget, hogy az Érd és Sóskút között létrehozott, az építési hulladék színe alapján „fehér út”-nak nevezett utat zárja le, és az eredeti állapotot állítsa helyre. A rendőrség ugyanakkor továbbra is felderítési szakaszban, ismeretlen tettes ellen nyomoz hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt.

Tavaly januárban írtuk meg, hogy nyomozást folytat a rendőrség az Érd és Sóskút között – részben természetvédelmi területen – formális engedély nélkül létrehozott út ügyében. A feljelentést tevő érdi alpolgármester szerint az úgynevezett „fehér utat” illegálisan építették meg a köznevelési centrum építésekor kitermelt köves földből. A feljelentés szerint mindezt a földtulajdonosok tudta nélkül, ám az akkori érdi fideszes és független sóskuti polgármester támogatásával tették meg. Az Érd Fenyves-Parkvárosban épülő köznevelési centrumot Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége építi – ők azt állítják, jóhiszeműen jártak el.

Nem sokkal később később azt is megtudtuk, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala megállapította a kivitelező Fejér-B.Á.L. Zrt. és a Kontimer Kft. felelősségét „építési engedély nélkül végzett útépítési tevékenység” és „engedély nélkül végzett út forgalomba helyezési tevékenység” jogsértésekben. Közben a zajló rendőrségi nyomozás keretében környezetvédelmi és hulladékgazdálkodás szakértőket vontak be a körülmények tisztázására.

Elmarasztalták Mészáros Lőrinc gyermekeinek cégét az illegálisan épített „fehér út” ügyében | atlatszo.hu

A leggazdagabb magyar gyermekeinek cége alvállalkozójára, valamint az érdi volt és Sóskút jelenlegi polgármesterére próbálja hárítani a felelősséget a két település között lezajlott illegális útépítés miatt. A kormányhivatal azonban a Fejér B.Á.L. Zrt.-t is arra kötelezte, hogy 90 napon belül állítsa helyre az eredeti állapotot az Érd és Sóskút között létrehozott út nyomvonalán. Közben a zajló rendőrségi nyomozás keretében környezetvédelmi és hulladékgazdálkodás szakértőket vontak be a körülmények tisztázására.

Utánajártunk, hogy áll az ügy jelenleg. „Az útügyi hatóság (…) határozatával szemben mindkét gazdasági társaság terjesztett elő keresetlevelet. Az ügyeket a bíróság egyesítette. A per folyamatban van, a bíróság érdemi döntést még nem hozott” – válaszolta az Átlátszó kérdésére a Budapest Környéki Törvényszék kommunikációs osztályvezetője, Gyimesi Kinga.

„Összehangolt sajtótámadás”

Az ügy azután került a bíróság elé, hogy a Fejér B.Á.L. és az építési hulladékot alvállalkozóként az út nyomvonalán ténylegesen leterítő Kontimer Kft. megtámadta a kormányhivatali határozatot.

A négy és fél kilométeres hosszúságúra becsült út magáningatlanokon vezet át, ám nem kérték tulajdonosok hozzájárulását az építés előtt. Az út Sóskútra eső része ráadásul természetvédelmi területen húzódik. Az ügyben Tetlák Örs, Érd alpolgármestere 2020 őszén tett rendőrségi feljelentést, majd nem sokkal később a polgármesteri hivatal a kormányhivatalhoz fordult.

A kormányhivatali eljárásban egyebek mellett azzal védekezett a Fejér B.Á.L. Zrt., hogy „a Kontimer Kft. ügyvezetője egyeztetett az út karbantartás megvalósításáról a sóskúti Polgármester úrral König Ferenccel, és az érdi Polgármester úrral T. Mészáros Andrással, ezen egyeztetés részleteiről nem rendelkezünk információval” – írta a kivitelező cég. Majd leszögezték:

„ezen egyeztetésen vagy egyeztetéseken a Fejér-B.Á.L. Zrt. nem vett részt.”

A Kontimer Kft. szerint „összehangolt sajtótámadást is indítottak a Fehér-B-Á.L. Zrt. és a KONTIMER Kft. ellen. Kétségkívül a megindított támadás politikai célzatú, amit a sajtóban a Fehér B.Á.L. Zrt. ellen, annak negatív színben feltüntetésére irányuló megjegyzések egyértelműen mutatnak” – írta az útügyi hatóságnak a földkitermelést végző cég.

A „fehér út” (forrás: Tetlák Örs Facebook-oldala)

Az újbudai ügyvédi iroda által jegyzett beadvány szerint – amelyet a kormányhivatali határozat hosszan idéz – nem építettek utat, hanem „az érintett Érd és Sóskút Önkormányzatainak kifejezett kérésére, az emberemlékezet óta a két települést összekötő, meglevő út javitása történt, kb. 2.200 m hosszan”.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya 2020. november végén tájékoztatta arról az Átlátszót, hogy nyomozás indult az ügyben hulladékgazdálkodás rendje megsértésének gyanúja miatt. Most a kommunikációs osztály azt írta, hogy a nyomozás jelenleg is folyamatban van, majd ismételt kérdésünkre közölték azt, hogy az eljárás felderítési szakaszban van. Lefordítva:

továbbra sincs gyanúsítottja az ügynek.

A hulladékgazdálkodás rendjének megsértéséért a törvény alapesetben legfeljebb három évi szabadságvesztést jelöl meg. A minősítés függ a hulladék veszélyességétől vagy mennyiségétől. Tízezer kilót vagy 100 köbmétert meghaladó mennyiségű hulladék esetében a büntetési tétel egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre emelkedik.

A polgármesteri hivatal által lefolytatott vizsgálatok alapján Tetlák Örs alpolgármester 13 500 köbméter hulladéknak minősülő kitermelt földről tett említést rendőrségi feljelentésében.

Hadházy Ákos a „fehér útnál” (forrás: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Az országszerte korrupciós ügyekre vadászó független parlamenti képviselő, Hadházy Ákos április végén ezt írta a Facebookon: „újabb bizonyíték arra, hogy a Gázszerelőre és családjára nem vonatkoznak a törvények. Egy éve(!) kötelezte őket a hatóság arra, hogy 90 napon belül szállítsák el az építési hulladékot a természetvédelmi területről és szüntessék meg a saját teherautóik számára épített utat. Ezt az utat illegálisan, engedély nélkül, hulladékból (sittből) építette a Fejér B.Á.L. Érd és Sóskút között. Tegnap megnéztem: az út él és virul, pedig elvileg rendőrségi nyomozás is indult az ügyben.”

Kis Zoltán

Fotó: A „fehér út” (forrás: Tetlák Örs Facebook-oldala)

Megosztás