koronavírus

A kezelt betegek közel 70 százaléka oltatlan volt, félházzal működött a COVID osztály

Tavaly november 15-én emelték meg Szegeden a koronavírusos betegek ellátására biztosított ágyak számát 273-ról 427-re, a decemberi csúcsban az ágyak alig több mint fele volt foglalt – derült ki az egyetem közadatigénylésünkre küldött válaszából. Az adatokra 90 napot kellett várni. Azt is megtudtuk, hogy november az elhunytak 59%-a, decemberben már csak a 45%-a volt koronavírus pozitív.

„Azt már megtanultuk, hogy csak az oltás segít, és az oltatlanok életveszélynek, legalábbis egy súlyos betegségnek teszik ki magukat.” „Orbán Viktor a vakcina felvételére bíztatott (sic!), és elmondta, hogy a lezárás ellen érvel, az utolsó pillanatig, ameddig lehet, ha a negyedik járványhullám során lesz korlátozás, akkor is inkább a védettségi igazolványhoz való visszatérést fogja javasolni” – ezt a miniszterelnök 2021. szeptember 24-én mondta, legalábbis így foglalták össze mondandóját a koronavirus.gov.hu oldalon. Aznap 438 embert ápoltak koronavírus miatt kórházban, 8133 fertőzött volt az Atlo Koronamonitor szerint. A fertőzöttek száma október végén elérte a 40 ezret, ezzel párhuzamosan egyre többen kerültek kórházba.

„Most »nyakig vagyunk a negyedik hullámban«, a neheze ezután következik, és az egyetlen, ami megvéd, az oltás” – ez az idézet Orbán Viktor 2021. november 19-i rádióinterjújából származik. A miniszterelnök szeptemberi beszéde idején 5,6 millió-an kapták már meg a második oltást, novemberre ez 6,017 millióra nőtt. A kórházban ápoltak száma 6122 volt, ami mint később kiderült, csúcsközeli volt a negyedik hullámban.

Orbán Viktor aznapi beszédében brüsszelezett, rezsicsökkentett, és arról beszélt, „a gazdaság elég jól teljesít ahhoz, hogy a 25 év alatti fiatalok szja-mentességet kapjanak jövőre, miközben az idősek február közepén megkaphatják a teljes 13. havi nyugdíjat”.

Az, hogy mi zajlik a háttérben, csak találgatni lehetett: a koronavírus kezelést a kormány zárt ajtók mögött tartotta.

Novemberben annyit tudtunk, hogy „a krónikus osztályt áthelyezték, a COVID osztályok ismét elfoglalták a kórházat. Kedden az ambulanciára 32 beteg érkezett 24 óra alatt. (Ez nagyon sok.) Ebből 25 osztályos ellátást igényel, így az egyik újonnan nyitott osztály (40 ágy) majdnem be is telt. Személyzet minimális. 2 esetleg 3 nővér van műszakban az osztályon. Átvezénylés nincs, mert a dolgozók inkább táppénzre mennek, de nem jönnek. Nincs anyagi motivació, nem jön nővér! 80-90 beteg van talán a kórházban. Az intenzív osztály 2 szinten működik. Az oltottak és oltatlanok aránya talán még mindig közel azonos. Az oltottak között minden oltóanyag szinte megtalálható” – nyilatkozták akkor lapunknak egészségügyi dolgozók.

Kevés a személyzet, a kórházban kezelt betegek száma nő, oltottak is bekerülnek | atlatszo.hu

Szlovákia, de még az EU-n kívüli Egyesült Királyság is részletes adatokat közöl a negyedik hullámról, többek között a kórházba került oltottak arányáról. Magyarországon is létezik ilyen adat, de az Országos Kórházi Főigazgatóság úgy csinál, mintha erről mit sem tudna. Hivatalos statisztikák hiányában egészségügyi dolgozóktól próbáltuk megtudni, milyen állapotok uralkodnak a kórházakban, és külföldi adatbázisokat böngésztünk az oltások hatékonyságáról.

Orbán Viktor sem büszkélkedett azzal, hogy november 15-ére közel megduplázták Szegeden a koronavírusos betegek ellátásra biztosított ágyak számát. Ez az SZTE-nek küldött közadatigénylésünkből derült ki. Az intézmény 45+45 nap után válaszolt, igaz, idén legalább nem kellett perelni az adatokért, nem úgy, mint 2020-ban.

Az egyetem által küldött adatokból az derült ki, hogy a fenntartott ágyak foglaltsága november 14-re kritikus lett, a bővítéssel a csúcson viszont csak félházzal működtek.

A klinikai központtól halálozási adatokat is kértünk. Ezekből az látszik, hogy a negyedik hullám előrehaladtával az elhunytak között megnőtt az igazolt koronavírus pozitív betegek száma.

Azt is közölte az egyetem, hogy a „rendelkezésünkre álló nyilvántartás alapján tájékoztatom, hogy a 2021. október 01. és 2022. február 22. közötti időszakban a Járványügyi Ellátó Központban felvételre kerülő betegek száma: 1821 fő volt, ebből a teljes oltási (Janssen esetén 1 oltás, a többinél 2 oltás) sorozatban részesülő betegek száma: 562 fő (30,8%)”.

Segesvári Csaba

Nyitókép: Védőfelszerelést viselő ápoló és orvos a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án (forrás: MTI/Vasvári Tamás)

Megosztás